Děti přišly o hřiště, tak sepsaly petici. Teď mají vlastní zastupitelstvo

Děti přišly o dětské hřiště, teď mají vlastní zastupitelstvo (zdroj: ČT24)

V Chodově na Sokolovsku začalo fungovat dětské zastupitelstvo. Založit tento poradní orgán se rozhodl starosta poté, co za ním přišla skupina školáků se stížností kvůli tomu, že jim radnice zbourala hřiště a postavila místo něj prolézačky pro malé děti.

Pyramida, která stávala na dětském hřišti v Chodově, byla mezi dětmi oblíbená. Protože však byla poškozená, městští zastupitelé rozhodli o jejím odstranění. A na místě nechali vybudovat nové multifunkční hřiště. Místo chvály však schytali kritiku. A to právě od školáků, kteří se na starém hřišti pravidelně scházeli.

„Dvanáct let tady byla pyramida a kvůli poškozenému stavu a jednomu úrazu se zbourala a postavilo se zde nové multifunkční hřiště,“ potvrdil přímo na místě jeden z chlapců Daniel Vaško. „Byla tady sranda, moc nás mrzelo, když se potom zrušila,“ dodala jeho kolegyně Andrea Rapačová.

Děti starostu inspirovaly

Skupina dětí proto sepsala petici, ve které měly stanovený požadavek. „Chtěli jsme, aby bylo hřiště pro děti od dvanácti let,“ nastínil jeden ze signatářů Valentýn Volos. S peticí vyrazili za starostou. Byli pečlivě připravení a měli návrhy řešení s řadou vlastních nápadů. Starostu tím inspirovali ke zřízení zastupitelstva mladých.

„Když jsem viděl jejich připravenost, jejich odhodlání si jít za svým cílem, tak rovnou na té první schůzce jsem jim sdělil svou představu,“ uvedl starosta Chodova Patrik Pizinger (HNRM). Takzvané zastupitelstvo mladých má stejný počet členů jako to oficiální městské, tedy 21. Radit má hlavně v oblasti trávení volného času.

Ve středu 10. dubna mělo chodovské zastupitelstvo mladých své první zasedání. Mladí si sami připravili program a prezentaci pro představitele města. Sešlo se jich devatenáct a nejdůležitějším bodem bylo, kam umístit nové hřiště pro teenagery.

Výstupy tohoto uskupení se pak podle plánů radnice neztratí. „Komunikace bude probíhat přes takové styčné důstojníky, bude to za každou školu nějaký zástupce, který bude informace předávat dál,“ řekla koordinátorka projektu z útvaru rozvoje města Petra Našová.

„V zastupitelstvu si chceme udělat skupiny, které se budou zabývat sportem, jiná skupina hudbou,“ nastínil člen zastupitelstva mladých v Chodově Valentýn Volos. Příští schůzku mají zastupitelé junioři naplánovanou na 29. května. Odsouhlasili si to při svém prvním hlasování.