Česko chce spolu s Polskem potírat odpadové mafie. Řešit se budou i skleníky

Události: Česko a Polsko chtějí zakročit proti takzvaným odpadovým mafiím (zdroj: ČT24)

Ministři životního prostředí Česka a Polska se dohodli na užší spolupráci inspekcí životního prostředí i policistů obou zemí při zásazích proti takzvaným odpadovým mafiím. Ministr Richard Brabec (ANO) to řekl po jednání s polským protějškem Henrykem Kowalczykem. Dohodli se také na tom, že polské ministerstvo životního prostředí bude jednat s firmou Citronex kvůli přílišnému světlu z desetihektarového skleníku u města Bogatynia.

Dohodou o intenzivnějším postupu proti odpadovým mafiím oba ministři reagovali mimo jiné na aktuální problém barelů se zhruba 650 tisíci litry nebezpečného odpadu ve skladech ve Starém Městě u Frýdku-Místku a Bohumíně na Karvinsku, které tam pravděpodobně přivezla polská firma.

„Dnes jsme se dohodli a také jsme podepsali konkrétní dohodu, která obě strany zavazuje, aby ještě úžeji spolupracovaly. Pan ministr Kowalczyk to dokonce nazval vytvořením jakési jednotky rychlé reakce. Ve spolupráci inspekcí životního prostředí na obou stranách, policejních, případně celních orgánů, chceme efektivněji, rychleji a tvrději zasahovat proti odpadovým mafiím,“ prohlásil Brabec.

Zároveň by chtěl vytvořit po dohodě s ministrem vnitra a policejním prezidentem tým, který by se zabýval „envirokriminalitou“.

Vyšetřování kauzy v Moravskoslezském kraji podle Brabcových informací dosud policie neuzavřela. Kraj podle ministra nabídl možnost finanční spoluúčasti na řešení. Stále se jedná o tom, kde by mohl být odpad zlikvidován. „Vždycky, když by se jednalo o nějaký mezisklad, tak to logicky v tom místě vyvolá ne úplně pozitivní reakci místních. Lidově řečeno to tam prostě nechtějí, takže jsem požádal Moravskoslezský kraj, aby pomohl zkoordinovat tyto snahy,“ uvedl Brabec.

Pro ministerstvo je podle něj klíčová minimalizace ekologických bezpečnostních rizik a rizika přístupu neoprávněných osob.

S přeshraničním převozem nebezpečného odpadu má podle Kowalczyka problém také Polsko. Panuje podezření, že odpad byl převezen do této země i z České republiky, ale také jde o odpady z Velké Británie nebo Německa.

„V Polsku jsme v minulém roce přijali nový zákon o odpadech. Způsobil, že naše inspekce životního prostředí má pracovníky, kteří vykonávají službu 24 hodin a jsou připraveni velmi rychle na takové případy reagovat ve spolupráci s celní a finanční správou a policií,“ poznamenal Kowalczyk.

Skleníkové světlo

V případě Citronexu Polsko legislativní možnosti nemá, řekl také polský ministr. Český resort dostal v posledních měsících stížnosti z Liberecka, řekl Brabec. Problém před dvěma a půl lety společnost řešila investicí milion eur (zhruba 26 milionů korun) do zastínění.

Potíž se týká skleníku, který polská společnost vybudovala v těsné blízkosti elektrárny Turów a kde pěstuje rajčata. V roce 2015 bylo světlo ze skleníku vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. V září 2016 společnost Citronex informovala, že investovala do clony s 97procentní účinností.

Podle Brabce řešení zprvu skutečně fungovalo a je možné, že současný problém je dán organizačními důvody. „Technicky by neměl být problém. Fungovalo to poměrně dlouhou dobu, protože žádné negativní odezvy z regionů jsme neměli, až v posledních měsících,“ přiblížil ministr.

Kowalczyka požádal, aby na společnost apeloval, aby situaci řešila. Polský ministr upozornil, že na světelné emise nejsou národní ani evropské normy. „Nemůžeme něco přikázat. Je to na úrovni jednání s touto firmou, jak se dohodneme,“ poznamenal Kowalczyk. „Před dvěma lety se udělala nějaká nápravná opatření. Máme signály, že už to tak nefunguje, takže zase budeme jednat. Ale zdůrazňujeme, že můžeme pouze jednat,“ doplnil.