Hnutí ANO vede proti živnostníkům třídní boj, tvrdí předseda ODS Petr Fiala

Petr Fiala: Hnutí ANO vede proti živnostníkům třídní boj (zdroj: ČT24)

Předseda ODS Petr Fiala v Interview ČT24 kritizoval program, který předseda ANO Andrej Babiš prezentoval na nedělním sněmu hnutí. Podle Fialy je třeba pomoci živnostníkům, slibům ANO však nelze věřit. „Pět let, co je hnutí ANO ve vládě, probíhá něco jako třídní boj proti živnostníkům, malým a drobným podnikatelům,“ uvedl Fiala. V rozhovoru komentoval také blížící se evropské volby a kondici Evropské unie.

Podle občanských demokratů je ohlášený záměr hnutí ANO oslovit živnostníky pouze laciný marketingový trik. Babiš v projevu na nedělním sněmu hnutí sliboval mimo jiné „malý a levný stát, který nikoho neotravuje. Stát se musí umět vžít do malého živnostníka, musí vědět, co ho trápí a co potřebuje,“ prohlásil předseda vlády.

„Nevím, jestli tomu vůbec někdo může věřit. Tady pět let, co je hnutí ANO ve vládě, probíhá něco jako třídní boj proti živnostníkům, malým a drobným podnikatelům,“ reaguje na to Fiala.

„Jestli dnes hnutí ANO přichází s paušální daní, vždyť my o ní mluvíme roky, dokonce jsme nabízeli hnutí ANO, ať se přijme paušální daň místo nesmyslné EET, protože je to obvyklejší nástroj, který se používá v zahraničí. Jestli v něčem hnutí ANO prohlédlo a přidá se k návrhům ODS, je to jenom dobře, bude to dobře pro živnostníky, pro malé podnikatele, já se tomu nebudu bránit, akorát budu neustále usvědčovat pana premiéra z megalomanství, snů a prázdných slov,“ kritizuje Fiala.

Podle předsedy ODS hnutí ANO neprosazuje „malý a levný stát“, ale naopak za jeho vlády rostou počty státních zaměstnanců i státní výdaje. ODS je přesto připravena o konkrétních návrzích jednat.

„Opakovaně Andreje Babiše k jednání vyzývám, nejen o pomoci živnostníkům a drobným podnikatelům, ale třeba také o zahraniční politice, ale odpovědí je jenom mlčení a spokojené vládnutí s komunisty a sociálními demokraty, kteří tady zavádí socialistickou politiku,“ prohlásil Fiala.

V Evropě budeme hlasem rozumu, tvrdí Petr Fiala

V Interview ČT24 promluvil také o volbách do europarlamentu, které voliče čekají v květnu. „V Evropě se hodně píše o tom, že to jsou zatím nejdůležitější evropské volby. Důležitost je dána tím, že Evropa procházela v poslední době poměrně velkými krizemi, a je jasné, a mluví o tom už nejen ODS, které o tom mluvila už před deseti lety, že je potřeba Evropskou unii reformovat,“ tvrdí Fiala.

ODS do evropských voleb povede europoslanec Jan Zahradil, který je současně lídrem frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR), za niž kandiduje na šéfa Evropské komise. „Jako takový má v Evropské unii autoritu a je schopen něco prosadit pro Českou republiku,“ uvedl Fiala.

„Budeme hlasem rozumu mezi dvěma extrémními pozicemi. Jedna pozice je: nic z Evropy nás nezajímá, raději odejděme – to je naprosto nebezpečná a nerealistická věc. A druhá zase tvrdí, že cokoliv přichází z Bruselu, musíme akceptovat, jinak nahráváme nějakým jiným zájmům. To je pozice, která vede, jak se ukázalo, k prohlubujícím se krizím,“ myslí si předseda ODS.

Občanští demokraté podle Fialy chtějí rozšiřovat spolupráci národních států, ale zároveň plánují Unii změnit. „Jednou z reforem je, abychom přešli od představy, že všichni musí dosahovat stejného stupně integrace, k tomu, co nazýváme flexibilní integrace, to znamená, že státy si mohou vybrat, jakého stupně integrace chtějí dosáhnout,“ navrhuje.

Kromě strukturálních změn Evropské unie hodlá ODS prosazovat i konkrétní témata. „V zájmu České republiky není, aby se prosazovaly zemědělské dotace jenom velkým podnikům, aby česká vláda dělala to, co teď vyhovuje zájmu Agrofertu,“ prohlásil Fiala. „Pro českou společnost je výhodnější, aby se podporovaly malé farmy, které produkují kvalitní potraviny a které zachovají ráz naší krajiny.“

Fiala také okomentoval ohlášenou návštěvu premiéra Babiše v Bílém domě. „Ať už si myslím o Andreji Babišovi a jeho zahraniční politice cokoliv, je dobře, že se český premiér setká s americkým prezidentem. Je to důležité, Spojené státy jsou naším významným spojencem a tyto vztahy musíme rozvíjet,“ uvedl předseda občanských demokratů.

Petr Fiala v Interview ČT24 komentoval také zahraniční politiku České republiky nebo brexit. Celý rozhovor je ve videu v čele článku.