EU má být sdružením různých skupin států, které se různě integrují, míní Zahradil

Europoslanec Zahradil v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Evropská unie by měla být vícerychlostní a pružná, domnívá se europoslanec Jan Zahradil (ODS). Řekl to v Interview ČT24. Lídr frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR), za niž kandiduje na šéfa Evropské komise, si myslí, že tato pružnost může fungovat třeba i při řešení migrační krize. Zahradil věří, že jeho frakce má v květnových volbách do Evropského parlamentu velkou šanci na úspěch.

„Myslím si, že šance jsou docela velké, protože eurokritické hlasy nabydou na síle. Budou tam samozřejmě i radikální kritické hlasy, ale my nechceme být těmi radikálními, my chceme patřit k těm umírněným alternativním, nabídnout alternativu mezi antievropskými radikály a, řekněme, proevropskými fanatiky,“ uvedl europoslanec.

Zahradil prosazuje princip takzvané pružné evropské integrace či vícerychlostní Evropské unie. „Představuji si ideální Evropskou unii jako sdružení různých skupin států, které se propojují do různé míry, aniž by k tomu nutily ostatní,“ vysvětlil.

Euposlanec dodal, že pružná integrace už podle něj v určitých případech funguje, konkrétně jmenoval eurozónu nebo spolupráci zemí visegrádské čtyřky. 

Vícerychlostní přístup by podle Zahradila mohla EU uplatňovat také v případě řešení migrační krize. „Když se volá po solidaritě, tak ty země, které nejsou tak atraktivními cíli migračních vln, by mohly přispět jiným způsobem – finančně, logisticky, technicky,“ uvedl europoslanec.

„Je třeba stát na straně Ukrajiny“

Poslední incident mezi Ruskem a Ukrajinou v Kerčském průlivu považuje Zahradil za vážný. Předpokládá, že Evropská unie na něj zareaguje formou sankcí, protože jiné nástroje k dispozici, stejně jako celý Západ, ani nemá.

Rusko podle něj nemůže postupovat jinak, než že bude incident vydávat za provokaci ze strany Ukrajiny, Zahradil mluví v této souvislosti o „běžné propagandistické floskuli“. Stejně tak je podle něj logické, že Ukrajina bude označovat záležitost za ruskou provokaci.

„Nemám příliš velké iluze o kvalitě ukrajinské administrativy, nemám příliš velké iluze o tom, co je Ukrajina za stát, jak funguje nebo nefunguje, ale v této věci je zapotřebí stát na straně Ukrajiny,“ uzavřel Zahradil.

Europoslanec Zahradil mluvil v Interview ČT24 také o brexitu, o roli EU v globálním obchodu nebo o energetické závislosti Unie na Rusku. Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.