„Česko! A jak dál?“ Odborníci z Univerzity Karlovy budou napříč republikou debatovat o problémech

Univerzita Karlova spouští projekt Česko! A jak dál? Jedná se o sérii diskusí, které mají za cíl řešit zásadní celospolečenská témata a výzvy jednadvacátého století. Odborníci budou s veřejností mluvit například o bezpečnosti,  stárnutí, dluzích nebo nedostatku vody v přírodě. Do debaty chce univerzita zapojit své vědce i osobnosti z politiky a občany.

Prvním městem, ve kterém se debata uskuteční, je Ústí nad Labem. Tématem úterní besedy budou dluhy a exekuce. Tento problém se podle rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy dotýká téměř každého desátého Čecha. Na Ústecku pak s dluhy bojuje téměř osmnáct procent tamních obyvatel.   

„Naší snahou je informovat veřejnost i studenty o některých základních věcech, jak být opatrný a nedostat se do dluhové pasti,“ řekl Zima a dodal, že řešit se budou také otázky legislativních úprav nebo například to, jak je možné, že dluhy mívají i děti. 

Kromě odborníků z Univerzity Karlovy se ústecké besedy zúčastní i předseda Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil, náměstek ministra spravedlnosti nebo zástupci neziskových organizací.

O vzniku platformy Česko! A jak dál? začala Univerzita Karlova jednat na podzim loňského roku. Projekt, jehož součástí budou kromě besed také webové stránky, by měl podle Tomáše Zimy trvat přibližně rok a půl. 

„Chceme nabídnout pomoc a zapojit se do řešení problémů, které naši společnost a zemi trápí. Mým cílem je formulovat cestu a návrhy, jak v jednotlivých problémech postupovat dál a jak je řešit. To by měl být hlavní výsledek diskusí, které povedeme napříč tématy i regiony,“ uvedl Zima.

Vzdělávání, zdraví nebo bezpečnost

Mezi přibližně deset témat, o kterých se bude v různých částech Česka diskutovat, patří kromě dluhů například vzdělávání, problematika zdraví, stárnutí nebo otázka nedostatku vody v přírodě. Příští měsíc se uskuteční beseda v Plzni, jež se bude věnovat bezpečnosti.

Podle Zimy se přitom jedná o otevřenou platformu. „To znamená, že podněty můžou přicházet i od našich spoluobčanů,“ poznamenal Zima.

„Univerzita Karlova má velký potenciál mnoha špičkových odborníků s bohatými zahraničními zkušenostmi. Samozřejmě se můžeme obracet i na naše zahraniční partnery či univerzity – a to od Aljašky až po Nový Zéland – tak, aby ta diskuse byla fundovaná, podložená expertními posudky a znalostmi,“ dodal.   

O možných návrzích na řešení problémů chtějí zástupci univerzity následně jednat s představiteli regionů i státu.