Celníci našli v letadle tři tuny látky na výrobu drog. Zásilka přiletěla z Číny

Pražští celníci zadrželi ve dvou zásilkách v letadlech z Číny tři tuny látky na výrobu drog. Oficiálně byla chemikálie označena jako celulóza, ale následná prohlídka odhalila, že o celulózu nejde. Podle mluvčí pražského celního úřadu Ivany Kurkové se nalezená látka používá k výrobě amfetaminů, ke kterým patří například droga zvaná speed.

Podle serveru Novinky.cz jde o látku methyl-glycidát a z takového množství chemikálie by se daly vyrobit drogy za miliardu korun. Množství odhaleného materiálu (2 x 1,5 tuny) označili celníci za rekordní a dodali, že tento typ chemikálie, který je potřebný pro výrobu například pervitinu, zadrželi vůbec poprvé.

„V balících se nacházela bílá sypká látka. Zatím jsme žádný takový případ nezaznamenali, je to novinka,“ uvedla mluvčí Kurková. Podezřelá látka ve dvou stejně velkých zásilkách podle serveru dorazila ve dvou letadlech z Číny už v prosinci. 

Ředitel pražského celního úřadu Josef Vachtl řekl, že Česko zřejmě nebylo cílovou zemí překupníků těchto látek. Bližší okolnosti případu nyní vyšetřuje policie. „Očekáváme, že cílovou zemí jsme nebyli. A když, tak určitě ne v plném rozsahu. Prodávající byla nepochybně čínská právnická osoba a kupující subjekt byl registrován v České republice,“ uvedl.

Podle něj zásilky podobného typu úřady nakonec zlikvidují.

Objem nalezené látky je podle celníků mimořádný. Před několika lety například Europol (Evropský policejní úřad) informoval o rozbití mezinárodní sítě překupníků látek pro výrobu syntetických drog. Tehdy úřady zadržely v Rumunsku, Rakousku a Nizozemsku přes 400 kilogramů methyl-glycidátu a 600 kilogramů další látky, která se používá pro výrobu extáze. I tehdy byla podle vyšetřovatelů jedním z klíčových bodů překupnické sítě Čína.