Zeman pozval Guaidóa do Česka. Události ve Venezuele přirovnal k sametové revoluci

Český prezident Miloš Zeman písemně pogratuloval prozatímnímu venezuelskému prezidentovi Juanu Guaidóovi k převzetí úřadu a pozval ho na návštěvu Česka. Česká vláda uznala Guaidóa venezuelským prezidentem v pondělí. On sám složil prezidentskou přísahu již v lednu poté, co venezuelský parlament neuznal druhý prezidentský mandát Nicoláse Madura, protože vzešel z nedemokratických voleb.

„Rád bych využil této příležitosti a pozval Vás k návštěvě České republiky. Česká republika oslaví v tomto roce třicáté výročí sametové revoluce a doufám, že i Vaší zemi se přechod k demokracii úspěšně podaří,“ napsal český prezident Juanu Guaidóovi. Vyjádřil také naději, „že brzy dojde k posílení vzájemných vztahů mezi našimi zeměmi“.

Především ale Miloš Zeman v dopise prozatímnímu venezuelskému prezidentovi pogratuloval k nástupu do funkce hlavy státu – což byl krok, který česká vláda uznala na počátku týdne. „Dovolte mi, abych Vám co nejsrdečněji poblahopřál k Vaší odvaze převzít v souladu s venezuelskou ústavou odpovědnost za venezuelský národ a dovést ho ke svobodným a demokratickým volbám,“ napsala hlava českého státu.

Ve Venezuele se minulý měsíc vyhrotila ústavní krize, když při masových demonstracích složil přísahu jako prozatímní prezident šéf opozicí ovládaného parlamentu Guaidó. Učinil tak poté, co parlament neuznal za legitimní Madurův druhý prezidentský mandát, protože vzešel z voleb, které podle opozice, Evropské unie i řady zemí, včetně USA, nebyly svobodné.

Guaidóa uznaly za úřadujícího prezidenta do uspořádání svobodných voleb více než čtyři desítky zemí, včetně většiny zemí EU. Madura nadále podporuje Rusko, Čína, Turecko či několik krajně levicových vlád Latinské Ameriky, mimo jiné Kuba a Bolívie.