V Čechách napadly desítky centimetrů sněhu, na Moravě stoupají řeky. Sněžit má dál i v noci a hrozí náledí

Čechy v neděli potrápilo silné sněžení, nejvíc napadlo na Šumavě (zdroj: ČT24)

Čechy v neděli zavál sníh. Nejvíce ho napadlo na Šumavě, místy přibylo až čtvrt metru. Velké komplikace způsobil sníh na dálnicích, ale i ve městěch. Kladno odpoledne vyhlásilo kalamitní stav. Železničáři se zase potýkají s množstvím popadaných stromů. Sníh nepadal na Moravě, přes den však pršelo a hrozí povodně. Podle výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, bude sněžení pokračovat na většině území Česka v noci na pondělí a na řadě míst hrozí i náledí.

On-line přenos

Počasí 3. 2. 2019

  • 23:15

    VÝSTRAHA METEOROLOGŮ TRVÁ: Další sníh očekává Český hydrometeorologický ústav na většině území republiky, přes noc může ještě napadnout místy až 15 centimetrů nového sněhu. Na jihu a východě Čech a celé Moravě a Slezsku hrozí od dnešního večera až do pondělních 9 hodin tvorba náledí. V části Moravy také až do pondělních 12 hodin mohou dále stoupat hladiny řek. V pondělí budeme situaci dále sledovat. 

  • 22:58

    PŘEDPOVĚĎ: Na většině území Česka bude v noci na pondělí podle meteorologů dál sněžit a hrozí tvorba náledí. Na Moravě budou asi také dále stoupat hladiny řek.

  • 21:53

    KLADNO: Kvůli chumelení uzavřelo zimní stadion, jeho střecha je v havarijním stavu. Z bezpečnostních důvodů byla uzavřena i přetlaková hala Brjanská a Tenisový areál SK. Otevřeny budou, až to počasí dovolí. Hromadnou dopravu se přes vytrvalé sněžení daří udržet v provozu, ale spoje mají zpoždění a na některá místa vůbec nemohou jezdit. Silničáři se večer zaměřují především na hlavní tahy, trasy hromadné dopravy a okolí nemocnice. 

Přes noc z neděle na pondělí může ještě napadnout místy až 15 centimetrů nového sněhu. Největší příval u hrozí podle meteorologů na Klatovsku v Plzeňském kraji, kde může do půlnoci napadnout pět až 15 centimetrů sněhu. Na jihu a východě Čech a celé Moravě a Slezsku hrozí od nedělního večera až do pondělních devíti hodin tvorba náledí. V části Moravy také až do pondělních 12 hodin mohou dále stoupat hladiny řek.

Policie v Plzni varuje kvůli sněhu a ledu před možným pádem stromů. Lidé by neměli vcházet do městských parků a auta z blízkosti stromů by měli raději přeparkovat, uvedla v neděli večer mluvčí plzeňské policie Dana Ladmanová.

Kvůli spadlým stromům je aktuálně uzavřena také silnice z Gerské ulice z Plzně směrem na Záluží a do obce Ledce. Extrémní množství zásahů kvůli popadaným stromům evidují také plzeňští krajští hasiči. „Blížíme se k číslu 240 zásahů u odstranění padlých stromů. K tomu dále různá vyproštění zapadlých vozidel a technické zásahy spojené se sněhem,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Silničáři v Ústeckém kraji v podvečer pro dopravu uzavřeli i silnici druhé třídy 223 u Měděnce na Chomutovsku. Kvůli velkému množství sněhu byla před dvacátou hodinou uzavřena také silnice třetí třídy v Jenišovicích na Jablonecku. Obě silnice zůstanou podle informací policie neprůjezdné až do pondělí.

Na Chomutovsku je kvůli sněhu neprůjezdný zhruba dva kilometry dlouhý úsek mezi Horní Halží a Měděncem. V hlubokém sněhu tam uvízla dvě auta. Na Jablonecku zase kvůli hlubokému sněhu policie uzavřela bezmála kilometrový úsek mezi osadami Odolenovice a Žďárek.

„Silnici se kvůli sněhu a větru nedaří udržet průjezdnou, po zlepšení povětrnostních podmínek v ranních hodinách tam nasadíme sněžnou frézu,“ sdělil Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která komunikace v Libereckém kraji udržuje. Vrstva sněhu ale komplikuje dopravu hlavně kamionům i na dálnici D8, zejména u Bílinky.

Ilustrační foto
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

Mrznoucí déšť a sníh začal s nedělním večerem komplikovat dopravu i v některých částech Jihomoravského kraje. Na Blanensku a v okolí Kyjova a Tišnova musí cestující počítat s možným zpožďováním autobusů, informovala na svém webu společnost Kordis, která provozuje integrovaný dopravní systém v kraji.

Dopravní podnik města Brna hlásí večer potíže na autobusové lince do vysoko položené městské části Útěchov. Linka 57 dočasně končí v Soběšicích. Zpoždění v řádu desítek minut může nastat i na dalších linkách v bezprostředním okolí Brna, třeba na spojích do Lelekovic a Vranova.

Silničáři doporučují řidičům zvýšenou opatrnost hlavně na Blanensku. Místy tam silně sněží. Na silnicích všech tříd tam leží vrstva nového sněhu.

Kladenská radnice vyhlásila kalamitní stav a uzavřela zimní stadion

Největší středočeské město zasáhlo v neděli dopoledne silné sněžení – podobně jako skoro celé Čechy. Kalamitní stav města vyhlašují, když nestíhají sníh uklízet. Podle primátora  Kladna Dana Jiránka (ODS) napadlo ve městě 15 až 25 centimetrů sněhu. Problém měla zejména městská hromadná doprava, autobusy se nemohly dostat do okrajových částí města.

Město už kvůli chumelení uzavřelo zimní stadion, který má v havarijním stavu střechu. Z bezpečnostních důvodů byla mimo jiné uzavřena přetlaková hala Brjanská a Tenisový areál SK. Otevřeny budou, až to počasí dovolí.

Podle mluvčí kladenské radnice Štěpánky Filipové je potřeba, aby se úklid soustředil na hlavní tahy. „Zásadní je zajistit průjezd městské hromadné dopravy a okolí nemocnic tak, aby fungoval integrovaný záchranný systém,“ uvedla. Primátor ujistil, že sníh uklízí, kdo může. „Na pomoc s odklízením sněhu jsme proto už ráno povolali veškerou dostupnou techniku. Operativně pomáhá i městská policie,“ řekl. Kalamitní stav potrvá nejméně do pondělí, kdy se ráno znovu sejde krizový štáb a rozhodne o dalším postupu.

Primátor Jiránek: „Kladno obyčejně leží v suchém pásu, tolik sněhu napadne jednou za deset let.“ (zdroj: ČT24)

Během odpoledne se sice podařilo protáhnout hlavní tahy, že je vyhlášen kalamitní stav, bylo ale patrné všude jinde, protože zde naopak končí sníh odklizený z hlavních ulic. Plné sněhu je i náměstí. Podle Jiránka by se ale měl odklizený sníh začít odvážet za město.

Český hydrometeorologický ústav vydal na neděli velmi důrazné varování, že bude sněžit – hlavně v Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, Středočeském kraji a Praze. Během dne mělo napadnout 5 až 20 centimetrů, na Šumavě ještě víc. To se vyplnilo – již před polednem stoupla na Šumavě sněhová pokrývka o 20 centimetrů, jinde zatím napadlo 12 až 15 centimetrů. Po poledni již meteorologové stupeň výstrahy snížili s výjimkou Šumavy, kde má do večera připadnout až 15 dalších centimetrů. V noci pak má začít sněžit i na Moravě a ve Slezsku, do rána může napadnout až 12 centimetrů.

I když nejvíce sněhu zůstalo ležet na Šumavě, nejintenzivnější bylo sněžení ve středních Čechách. Z hlediska srážek spadlo ráno na Sedlčansku až 9,6 milimetru za hodinu, u Hořovic 7,8 milimetru, intenzivní bylo také sněžení u Českého Dubu na Liberecku s úhrnem 8,2 milimetru za hodinu. Za celé dopoledne – od 7 do 13 hodin – pak sněžilo nejvíce na Milešovce s úhrnem 14 milimetrů a v centru Prahy s 12 milimetry.

Intenzita srážek
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Silničáři ve středních Čechách nasadili do terénu kolem 150 sypačů a nasmlouvané traktorové radličky. „Začíná druhé kolo údržby. Všechny sinice jsou udržované a sjízdné, ale budeme je udržovat až do rána kvůli ranním autobusům a lidem, co jezdí do práce,“ řekl kolem devatenácté hodiny dispečer správy a údržby silnic.

Sněžení neprovázely žádné tuhé mrazy, teplota se v Čechách během dne pohybovala kolem nuly, sníh tak byl ihned mokrý a těžký. To byla špatná zpráva pro každého, kdo chtěl vyrazit na cesty. Na silnicích je takový sníh rozbředlý a kluzký a stromy pod jeho vahou padají jak na silnice, tak i na koleje.

Spadly stovky stromů, dálnice kolabovaly kvůli kamionům

Hasiči ve všech krajích zaznamenali během nedělního dopoledne desítky výjezdů. „Převažují popadané stromy, šlo také o pár drobnějších nehod a poměrně často jsme voláni k vytažení kamionů nebo autobusů, které zůstaly napříč silnicí,“ přiblížil mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. „Museli jsme posílit naše operační středisko o tři lidi, protože nárůst počtu telefonátů byl tak enormní, že to běžná směna nestíhala,“ dodal.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů upozornila, že při jednotlivých výjezdech hasiči často uklízeli více stromů. „Počet reálně spadlých stromů tak může jít do několika stovek,“ upozornila. K vážnému incidentu došlo v Plzni - Bílé Hoře, kde spadl strom na auto. Nikdo ale neutrpěl zranění.

Zejména na horách ale jsou silnice špatně sjízdné, i když na ně stromy nepadají – stačí sníh. Policie po poledni uzavřela krušnohorskou silnici I/25 z Jáchymova na Boží Dar, auta nepouští nad abertamskou zatáčku. Provoz se zde podařilo obnovit kolem 18:30, po více než pěti hodinách. Na místě jsou však stále policejní hlídky, uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. A do samotného města Boží Dar platí až do konce zimní sezony zákaz vjezdu pro všechny kromě jeho obyvatel a rekreantů, kteří mají ve městě zajištěné ubytování.

Uzavřena je také silnice II/223 mezi Horní Halží a Měděncem na Chomutovsku. V hlubokém sněhu na silnici uvízla dvě auta. Policejní mluvčí Jakub Kopřiva zdůraznil, že do vyšších poloh by řidiči neměli bez zimní výbavy včetně sněhových řetězů vůbec vyjíždět.

Silnice pod vrcholem Bouřňáku v Krušných horách
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

Kvůli popadaným stromům byla dlouho uzavřena také silnice do Srní na Šumavě a nedalo se projet přes Zelenou Lhotu dále na Šumavu. Na silnici II. třídy do Hojsovy Stráže sjel do příkopu autobus a hasiči ho celé dopoledne vyprošťovali. „Autobus se smýknul a zablokoval celou vozovku,“ poznamenal velitel železnorudské hasičské stanice Patrik Soukup.

Sníh zkompikoval provoz i na dálnicích v celých Čechách. Kolem poledne, kdy sněžení zmírnilo, se podařilo hlavní tahy protáhnout, ale po ránu je dlouho pokrýval sníh. Silničáři ho nestíhali uklízet – přibývalo ho příliš rychle.

Zasněžená silnice
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Většinou se ve slabém nedělním provozu jezdilo sice pomalu, ale bez kolon, na dvou dálnicích však během dopoledne doprava zkolabovala. Nejprve to byla D8 před Prahou, později Pražský okruh před nájezdem na plzeňskou dálnici D5. V obou případech nejprve na dálnici uvízl kamion a poté další kamiony zablokovaly oba jízdní pruhy. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla je právě to při údržbě největší problém.

„V okamžiku, kdy se na dálnici dostaneme, kdy jsme na té dálnici v pohybu, tak ji udržíme v provozu. V okamžiku, kdy ji kamiony zastaví ve všech pruzích, tak je samozřejmě problém,“ řekl.  

Počasí komplikovalo provoz na dálnicích i odpoledne. Sněžení sice zesláblo, ale na dálnici D8 je stále těžko sjízdný krušnohorský pohraniční úsek. Podle silničářů je nutná zimní výbava.

Linky MHD v Praze měly problémy

Husté sněžení se nevyhnulo ani Praze. Podobně jako dálnice v okolí hlavního města zmizela pod sněhem i Severojižní magistrála a další hlavní komunikace. Nepomohlo ani to, že podle Františka Hodana z Pražských služeb „ve 4:55 vyjela všechna pořadí od největší důležitosti po nejméně důležité komunikace“. Dodal, že mezi šestou a osmou ráno spadlo sněhu nejvíce.

Pro osobní auta to větší problém nebyl. Stala se sice řada nehod – policisté vyjížděli ke stovce z nich – ale bez vážnějších následků. Horší je situace ve veřejné dopravě. Dopravní podnik i organizátor integrované dopravy ROPID upozorňují na nepravidelný provoz na některých linkách.

„Z důvodu zhoršené sjízdnosti komunikací vlivem sněžení mohou být autobusové spoje opožděny nebo zcela zrušeny,“ informoval ROPID. Především dopoledne neměli jistotu, že dojedou ani cestující v Praze. Odpoledne již měly zpoždění hlavně příměstské spoje, MHD jezdí po 16. hodině podle jízdních řádů na všech linkách.

Autobusy na autobusovém nádraží v Kladně
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

V okolí Prahy pak upozorňuje ROPID, že nejezdí autobusy mezi pražským sídlištěm Rohožník a Dobročovicemi a neobsluhují Sázavu. Například u Štěchovic nebo Máslovic se již podařilo silnice zprůjezdnit a autobusy se vrátily.

Sníh dopoledne zastavil i tramvaje na trati v Korunní ulici. Po ranním pluhování vozovky zůstal odklizený sníh ležet na koleji ve směru k Orionce. Nebylo přitom již kam ho odhrnout, protože u kolejí stála zaparkovaná auta. Zprůjezdnit trať se podařilo až po necelé hodině. 

Sněžný pluh
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Dva vlaky narazily do spadlých stromů, další už neprojely

Hlavně kvůli popadaným spojům se značně zkomplikovalo cestování po železnici v západní části Středočeského kraje, na Plzeňsku, Strakonicku a Písecku. Obrovská zpoždění mají vlaky na trati mezi Prahou a Plzní – některé i přes dvě hodiny, jiné kolem jedné hodiny. Trať byla uzavřena kvůli spadlému stromu u Karlštejna, nyní je sice průjezdná, ale ne plně.

Obzvláště těžkou cestu měli ti, kdo chtěli jet dopoledním expresem z Prahy do Mnichova. Ten dráhy odřekly, když zastavil v Řevnicích kvůli neprůjezdné trati dále ke Karlštejnu, a vypravily náhradní soupravu až z Plzně. Kdo ji stihnul, dojel jí jen do Domažlic. U hranic s Německem narazil dopoledne osobní vlak do stromu, jednokolejná trať pak zůstala neprůjezdná. Cestující z expresu tak museli do autobusu, který je dovezl do německého Brodu nad Lesy. Provoz byl obnoven až odpoledne, později ale spadl na trať ještě jeden strom.

Nehoda u německých hranic nebyl jediný střet vlaku s padlým stromem. Na Strakonicku narazil do stromu rychlík, na trati mezi Plzní a Českými Budějovicemi navíc popadaly i další stromy. Náhradní autobusová doprava proto jezdí z Plzně až do Strakonic. V podvečer oznámily České dráhy, že SŽDC po setmění přerušila opravu trati a bude pokračovat až ráno, náhradní autobusy tedy budou jezdit ještě v pondělí.

Spadlé stromy také komplikovaly železniční dopravu na Písecku, až v podvečer se podařilo zprůjezdnit tratě z Písku směrem na Příbram i Tábor. Z  nejhoršího venku naopak je pražská železnice. Dopoledne kvůli navátému sněhu na výhybkách nejezdily vlaky přes Balabenku z Holešovic ani Vysočan na hlavní i Masarykovo nádraží.

Letiště Václava Havla odklonilo sedm letů

Letiště Václava Havla je v provozu, kvůli úklidu drah ale některé lety měly zpoždění až několik desítek minut. Od rána bylo z pražského letiště odkloněno kvůli sněhové nadílce sedm letů, přistály nakonec ve Vídni, Brně a také Frankfurtu.

„Přestože pojezdové dráhy byly odklizeny v řádném limitu, tak to sněžení bylo natolik husté, že některé lety musely být odkloněny,“ zdůraznil mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň. Řada dalších spojů nabrala zpoždění v desítkách minut.

Mluvčí odpoledne řekl, že se situace stabilizovala, cestující by ale stále měli počítat s tím, že by mohlo být zase hůře. „Vzhledem k vývoji počasí nelze předvídat, proto žádáme cestující, aby sledovali aktuální stav,“ řekl.

Desetitisíce lidí si nemohly rozsvítit

Padající stromy jsou rizikem nejenom pro dopravu, ale také pro dodávky elektřiny. ČEZ i E.ON musely proto opravovat řadu poruch, bez proudu byly desítky tisíc odběratelů. ČEZ kolem poledne hovořil o 20 tisících míst ve Středočeském a Plzeňském kraji, kde si lidé nemohli rozsvítit, a E.ON o 13 tisících odběratelích v Jihočeském kraji.

„Sníh je mokrý a těžký, větve a stromy jsou doslova obalené a padají do vedení,“ zdůraznila mluvčí ČEZu Soňa Holingerová.

Situace se odpoledne rychle zlepšovala, do večera se již počet domácností, které stále čekaly na elektřinu, podle mluvčí E.ONu Martiny Slavíkové snížil na 800 a nepřibývaly žádné nové poruchy na vysokém napětí. Po šesté hodině večer eviduje E.ON stále devět poruch na vedení vysokého napětí, a to na Prachaticku a Strakonicku v jižních Čechách.

„Pokud vše dobře půjde, měli bychom ještě dnes většinu poruch odstranit, čímž by se počet odběrných míst bez dodávek elektřiny snížil až na pouhé desítky,“ uvedla Slavíková. V neděli firma plánuje práce v terénu ukončit kolem 19. hodiny, obnoveny budou v pondělních ranních hodinách. „Ale přes noc budou terénní čety v pohotovosti kvůli vymezování případných dalších poruch, které mohou nastat,“ podotkla mluvčí.

ČEZ pak po šesté večer evidoval sedm tisíc odběratelů bez elektřiny v Plzeňském kraji, ve středních Čechách zbývá již jen několik závad, především na Příbramsku. Energetici předpokládali, že do 20 hodin budou mít hotovou naprostou většinu oprav.

Mluvčí obou společností se shodly na tom, že opravy zkomplikovala špatná sjízdnost silnic. „Často máme kvůli kolabující dopravě problém se na místa dostat,“ podotkla Holingerová. 

Na Ještěd i Sněžku pěšky, do Krušných hor raději vůbec

Mohlo by se zdát, že vydatné sněžení povzbudí lyžaře, aby vyrazili na hory. Vzhledem ke stavu silnic to ale nebylo snadné a provozovatelé skiareálů vesměs hodnotí víkend jako slabý.

Lyžařská střediska nicméně zůstala v neděli otevřená, mimo provoz jsou pouze lanovky na Ještěd a také horní úsek lanovky na Sněžku. Na obou horách příliš silně fouká, na Ještědu v nárazech až 90 kilometrů v hodině, přípustných je ale jen 58 kilometrů. Fouká kolmo na lana a vítr kabiny rozhoupává, což je nebezpečné. „Zatím není jasné, kdy bude lanovka jezdit, vítr se má uklidňovat až k večeru,“ řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. 

Lidé by se ale měli mít na pozoru před výlety do lesů. Před padajícími větvemi varoval při vyhlášení kalamitního stavu i kladenský primátor, k odložení výletů důrazně nabádá také společnost, která udržuje běžkařské stopy v Krušných horách.

„V souvislosti s vydatnějším sněžením a silným větrem upozorňujeme na zvýšené riziko pádu stromů. Pohyb na běžeckých trasách vedoucích lesními porosty proto až do pondělního odpoledne nedoporučujeme. Ze stejných důvodů v neděli nevyjíždí rolby,“ uvedla manažerka společnosti První Krušnohorská Eva Nduwimana.

Zavátá silnice
Zdroj: Vojtěch Hájek/ČTK

Na Moravě hrozí povodně. Ale i sněžení

Zatímco Čechy zasáhlo v neděli silné sněžení, na Moravě a ve Slezsku začalo pršet. Teploty zůstávají nad bodem mrazu, takže také taje a voda z deště i roztátého sněhu končí v říčních korytech. Odpoledne začala stoupat hladina Svratky a v Dalečíně dosáhla prvního stupně povodňové aktivity. Hladina stoupla na 127 centimetrů, první stupeň se vyhlašuje při 120 centimetrech.

Hydrologové původně očekávali, že právě ve Svratce a také Jihlavě bude vody nejvíce. Nyní ale očekávají, že se rozvodní hlavně Morava a její levostranné přítoky. Dosáhnou prvního stupně povodňové aktivity, krátkodobě i druhého. Na ten zatím vystoupala s nedělním večerem hladina Svratky v Borovnici na Vysočině.

Zatím však kromě Svratky povodňová aktivita není na žádné řece, byť hladiny některých také stouply. „Nejvýraznější vzestupy byly na tocích odvodňující Beskydy – povodí Bečvy, Olše, Ostravice,“ uvedla hydrologická služba ČHMÚ.

I na Moravě a ve Slezsku teploty klesají, proto zřejmě i zde začne sněžit. V Jeseníkách a celém Moravskoslezském a Zlínském kraji by mohlo do pondělního rána napadnout až dvanáct centimetrů sněhu.

obrázek
Zdroj: ČT24