Ukrývané děti: Hrůzy holocaustu ukazuje animovaný snímek, na kterém se podíleli školáci z Chocerad

Události: Animovaný film Ukrývané děti (zdroj: ČT24)

Ukrývané děti: tak zní název animovaného filmu, který ukazuje odvahu židovských rodin, jež odmítly nastoupit do transportů. Na desetiminutovém snímku pracovalo 80 choceradských školáků společně s profesionály. Tvůrci přitom věří, že se jejich film stane součástí výuky o holocaustu i na dalších školách.

Evě Benešové byly dva roky, když v roce 1942 dostali předvolání do transportu. Její rodiče se ale rozhodli do něj nenastoupit. Díky tomu se jako jedni z mála z rodiny, v níž nacisté vyvraždili více než 300 členů, zachránili. 

Momenty, kdy paní Benešová s rodinou utíkala a skrývala se před nacisty, teď ukazuje nový film. Na jeho premiéru se do Chocerad pamětnice přijela i s vnučkami osobně podívat. „Je to tam – to ovzduší holocaustu, ta fakta… A je to formou, kterou děti dokáží pochopit, to mě těší,“ chválila projekci Eva Benešová. 

Více než rok práce a 2500 snímků

Součástí projekce, která se konala ve školní jídelně, byla i ukázka, jak animace vznikala. Školáci na filmu pracovali spolu s animátory více než rok a k jeho rozpohybování využili 2500 fotografií. 

Ze snímku Ukrývané děti
Zdroj: ČT24

„Nejvíc mě zaujalo, jak byli ochotní skočit z toho vlaku, já bych to nedokázala,“ uvedla jedna z autorek filmu Kristýna Sukupová, která na Základní škole Chocerady chodí do osmé třídy. „Zajímavé je, že oni nevěděli, že nacisti v těch ghettech je budou zabíjet, prostě začali utíkat, protože to tušili,“ dodala její o dva roky mladší spolužačka Marie Kortusová. 

Tvůrci animace teď věří, že se jejich film stane součástí výuky o holocaustu i na jiných školách. Snímek navíc doplňuje leporelo, na jehož výrobu teď škola a organizace Cesta tam a zase zpátky shánějí peníze.