Šéfa Ústavního soudu překvapilo, že Mynář jednal se soudcem o živé kauze. Podobná praxe skončí

Ústavní soudci se nebudou nadále neformálně stýkat s účastníky řízení v živých kauzách. S odvoláním na předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského to uvedl web týdeníku Respekt. Soudci se dohodli, že bude nepřípustné stýkat se s účastníky řízení, poté, co vyšlo najevo, že se prezidentův kancléř Vratislav Mynář v minulosti sešel se soudcem Vojtěchem Šimíčkem a probíral s ním témata, ve kterých byl Hrad zainteresován, a snažil se kontaktovat i další soudce.

O kontaktech kancléře Mynáře se soudci psal rovněž týdeník Respekt, podle kterého probíral s Vojtěchem Šimíčkem služební zákon a později případ Lesní správy Lány. O služebním zákonu kancléř se soudcem mluvili v době, kdy se prezident republiky u Ústavního soudu domáhal zrušení předpisu; o lánské lesní správě zase v době, kdy si ta stěžovala na soudní příkaz k prohlídce, kterou provedla policie před dvěma lety.

Šimíček týdeníku přiznal, že Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se líbilo prezidentovi ve věci služebního zákona. Soudce přitom odmítl, že by na něj schůzky měly vliv, a odkázal se na své hlasování. „Běžné to není, docházet by k tomu nemělo a s účastníky řízení se samozřejmě nesetkávám,“ řekl pak Šimíček Deníku N. V obou případech Ústavní soud rozhodl v neprospěch Pražského hradu.

Pavlu Rychetskému se ale nelíbí, že se o Šimíčkových kontaktech dozvěděl až od redakce Respektu. To se nyní má změnit. „Na výjezdním zasedání pléna ÚS, které dnes skončilo, bylo dohodnuto, že v tzv. živých kauzách nepovažuje Ústavní soud za přípustné kontakty či jinou komunikaci soudců – včetně ostatního odborného aparátu Ústavního soudu – s účastníky řízení mimo předepsanou procesní formu,“ řekl Pavel Rychetský týdeníku.

Mynář se podle Respektu pokoušel kontaktovat i jiné soudce. Napsal dopis bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi s otázkou ve věci Plzeňské teplárenské, snažil se prý také kontaktovat dalšího ústavního soudce Jana Filipa v záležitosti zákona o střetu zájmů, takzvaného lex Babiš. Volal i předsedovi Městského soudu v Praze Liboru Vávrovi, aby se ho zeptal na rozhodnutí o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA.

Sám Mynář zveřejnil prohlášení, že se soudce snažil seznámit se stanovisky, postoji a postupy hlavy státu. Je přesvědčen, že pokud Zeman podá ústavní žalobu, je legitimní, aby s jeho postoji a stanovisky seznamoval všechny, kteří s danou věcí mají co do činění. Zdůraznil, že je kontaktoval s vědomím prezidenta.

Zároveň kancléř odmítl, že by se pokoušel soudce ovlivnit. „Velmi důrazně se ohrazuji proti této lži, která uráží nejen mě, ale všechny soudce v České republice,“ uvedl.

Tématu se zatím chopila opozice. Někteří politici vyzvali Vratislava Mynáře, aby ve funkci kancléře skončil. TOP 09 chce věc projednat ve sněmovně.