Skiareál v Krkonoších zpoplatnil běžkařům parkoviště, jako náhradu nabízí skibusy

Události ČT: Skiareál v Krkonoších zpoplatnil běžkařům parkoviště (zdroj: ČT24)

Rozruch mezi lyžaři vyvolala novinka provozovatele areálu na Horních Mísečkách v Krkonoších, který je oblíbený hlavně mezi běžkaři. Zpoplatnil totiž parkoviště, kde dosud mohli nechávat auta zdarma. Nově zaplatí 300 korun na den. Podle provozovatele jde o regulační opatření, aby běžkaři nevytlačili sjezdaře se skipasy, kteří mají parkovné v ceně.

Zatímco na Horních Mísečkách zaplatí běžkař za celý den parkování 300 korun, celodenní parkování v sousedním Benecku stojí 70 korun. Lyžař bez skipasu si tak musí vybrat, jestli parkovné zaplatí, nebo odstaví auto níž na dolním parkovišti a zbytek cesty dojede skibusem. Toho se ovšem třeba v neděli běžkaři kvůli poruše ani po hodině nedočkali.

„Budu zde tři dny a zaplatím 900 korun. To už tedy adekvátní rozhodně není,“ uvedl jeden z běžkařů. „Asi přestaneme jezdit trénovat sem a budeme trénovat třeba v Polsku,“ dodal další z nich. „Jezdím hlavně v Jizerkách a tam, odkud jsem, stojí parkovné většinou stovku,“ dodal další vyznavač běhu na lyžích.

Správce areálu cenu parkování pro běžkaře obhajuje. „Běžkaři přijeli brzy ráno a bohužel zaplnili parkoviště natolik, že sjezdaři, kteří přijeli později, už neměli kde parkovat,“ uvedl správce Skiareálu Špindlerův Mlýn Zdeněk Spilka.

Skiareál platí v sezoně za skibusy, které jsou pro běžkaře zdarma, 300 tisíc korun. Další milion pak obci Vítkovice jako nájem za parkoviště na Mísečkách. „Pro běžkaře toho děláme nemálo. Na Mísečkách je skoro 40 kilometrů běžeckých tratí, které denně nebo obden podle podmínek upravujeme,“ připomněl René Hroneš ze Skiareálu Špindlerův Mlýn.

  • Například v Bedřichově v Jizerských horách se platí dvě stě korun na den. V Harrachově postačí sportovcům padesátikoruna. Na Šumavě jsou ceny různé: Železná Ruda vyjde na 75 korun, Kvilda na 120 korun na den. Na Božím Daru v Krušných horách zaplatí za zdejší centrální parkoviště padesát korun na den. Na Červenohorském sedlu mohou sjezdaři se skipasem nechat auto zadarmo, ostatní by pak měli zaplatit dvě stě korun. Nově tam od prvního lednového víkendu začaly běžkaře vozit skibusy.