Pivo na sjezdovce? U Čechů oblíbené – u pojišťoven už méně

Záchranáři na horách mají v těchto dnech napilno (zdroj: ČT24)

Během tohoto víkendu se na horách střídají turnusy jarních prázdnin, napilno tak bohužel mají i záchranáři, kteří každý den ošetří desítky úrazů. Hlavně občasní a méně zkušení návštěvníci sportovních areálů často podceňují fakt, že můžou ublížit nejen sami sobě a dostat se do problémů. Úrazy z nedbalosti totiž odmítají některé pojišťovny hradit.

Kamenem úrazů může být třeba alkohol, byť u nás nejsou tak přísné podmínky jako v sousedním Rakousku či Německu. V Česku totiž zákonné pojištění kryje i úrazy v opilosti. Pokud ale takový sportovec zraní jiného, dostane se do potíží. K vážnějším úrazům přijíždějí i policejní hlídky, které mu mohou dát dýchnout.

„V případě, že já jsem vypil pivo nebo panáka a někoho na sjezdovce srazím, pak velmi pravděpodobně jeho pojišťovna půjde plnou náhradou proti mně,“ varuje předseda představenstva První klubové pojišťovny Marek Orawski. 

Skiareály sice běžně nabízí nealkoholické i alkoholické pivo, o to alkoholické pivo je desetkrát větší zájem.

Vymstít se může i jízda bez helmy či mimo sjezdovku

Ještě přísnější podmínky platí u úrazového pojištění, kde může alkohol v krvi zraněného znamenat krácení pojistného.

Stejně tomu bude i v případě porušení provozních řádů v lyžařských areálech: typicky třeba jízda mimo sjezdové tratě v lese. I tak se ale řada lyžařů nenechá od riskantního průjezdu mezi kmeny odradit ani přítomností kamery či záchranářů.

Do sporu s pojišťovnou se mohou dostat i lyžaři bez helmy. Dospělým je sice žádný předpis nenařizuje, pokud by ji ale neměli a přišli k úrazu, tak jim mohou některé pojišťovny krátit plnění.