Sněmovna vyšle poslance do Severní Koreje. Poprvé po třinácti letech

Poslanci zahraničního výboru se příští rok smějí vydat do Severní Koreje. Cestu – první svého druhu po třinácti letech – potvrdil organizační výbor Poslanecké sněmovny za předpokladu, že i v roce 2019 poběží stávající mezinárodní vyjednávání s KLDR. Podle předsedy zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka (ČSSD) má mise pomoct získat informace o situaci v zemi.

Zahraniční výbor smí vycestovat jen do čtyř států ročně. Severní Korea byla původně vedená na pátém místě – jako náhradník. Už před středečním jednáním ale členové výboru připouštěli, že by mohla nahradit Austrálii – tam se totiž plánují vydat poslanci rozpočtového výboru.

Nyní se KLDR zařadila na seznam a avizovanou misi by podle všeho mohlo odvrátit jen zhoršení vztahů mezi Pchjongjangem a zeměmi, které se Severní Koreou v posledních měsících rokují o jaderném odzbrojení.

Tání ve vztazích mezi severokorejským režimem a světem přinesla zimní olympiáda v Jižní Koreji a následně i summit vůdce KLDR Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

„Sledujeme jednání, která se dnes se Severní Koreou vedou, a pokud budou dále pokračovat, bude dobré využít pozvání, které máme, a získat informace přímo na místě,“ potvrdil České televizi předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten vedl i poslední oficiální výpravu českých politiků do KLDR a zúčastnit by se chtěl i té příští.

Do Pchjongjangu chce Pirát Lipavský i Kobza z SPD

Z řad místopředsedů zahraničního výboru má o cestu zájem i Jan Lipavský (Piráti) a Jiří Kobza (SPD). „Po summitu Trump–Kim, jsem toho názoru, že cesta do Severní Koreje bude přínosná k dalšímu otevření dialogu s touto dosud izolovanou zemí,“ uvedl Jiří Kobza.

Podle Jana Lipavského je cílem cesty navázat kontakt s nejvyšším vedením země. „Na plánování ekonomických dohod je příliš brzy. Tady jsme úplně na začátku a primárním účelem cesty je oživit ty vztahy,“ řekl Lipavský.

Kromě toho zdůraznil, že Česká republika má pro jednání se severokorejským režimem lepší podmínky než její zahraniční spojenci. Velvyslancem KLDR v Česku je totiž samotný strýc Kim Čong-una. Česko má navíc v Severní Koreji vlastní ambasádu. Tím se liší od většiny zemí Evropské unie.

Schwarzenberg účast nevyloučil, Bžoch z ANO se do Koreje nechystá

Ostatní místopředsedové výboru se na cestu zatím nechystají. Například Karel Schwarzenberg (TOP 09) si od návštěvy Koreje „moc neslibuje“. Svou účast ale nevyloučil. Ani Zuzana Majerová Zahradníková (ODS) dosud není rozhodnutá.

Jediný z vedení výboru, kdo s cestou do KLDR jednoznačně nesouhlasí, je místopředseda Jaroslav Bžoch (ANO). „Nehodlám letět do země, kde je takový režim jako v KLDR. Nechápu, proč na této cestě trvá Pirát Lipavský, obzvláště poté, co se tak ohradil vůči předsedovi sněmovny kvůli cestě do Ruska,“ uvedl Jaroslav Bžoch.