V Bělehradě pokračují protesty, začaly po útoku na opozičního lídra

Srbský prezident Aleksandar Vučić a jeho vláda čelí protestům. Do bělehradských ulic vyšli v sobotu i přes mrazivé počasí lidé, kteří tvrdí, že má Vučić autokratické sklony a viní ho z korupce. Vučić čelí sílící kritice od listopadu, kdy byl surově napaden opoziční politik.

Protestní pochod v Bělehradu byl podle organizátorů početnější než v minulém týdnu. Připojili se k němu i opoziční politici. Účastníci demonstrace nesli transparenty, kterými vládu a prezidenta kritizovali, vinili je z údajných zlodějin či korupce. Nápis „1 z 5 milionů“ pak odkazoval na nedávné Vučičovo prohlášení, že nesplní požadavky opozice, i kdyby „v ulicích bylo pět milionů lidí“.

Průvod zamířil k parlamentu i k sídlu srbské veřejnoprávní televize RTS. Kritici totiž Aleksandara Vučiče viní i z ovlivňování médií.

V průvodu lidé nesli také obří heslo „Konec krvavým košilím“. Odkazovali tak na incident z minulého měsíce ve městě Kruševac, při němž byl napaden levicový lídr opozice Borko Stefanović. Podle opozice byli útočníky příznivci prezidenta Vučiče, což vládní strana odmítla.

Aleksandar Vučić se v srbské vrcholné politice pohybuje od 90. let. Zastával řadu vládních funkcí, od roku 2014 byl premiérem. Loni vyhrál prezidentské volby. Opozice tvrdila, že byly zmanipulované, sama se však nedokázala dohodnout na společném protikandidátovi.