Maláčová i Stanjura se zastali BIS. Podle Fialy z SPD mohou ohrožovat ČR víc jiné státy než Rusko a Čína

Otázky Václava Moravce 1. část (zdroj: ČT24)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se v Otázkách Václava Moravce zastala Bezpečnostní informační služby (BIS), jejíž zprávu za loňský rok tento týden prezident Miloš Zeman označil za plácání. Uvedla, že se spoluprácí s BIS byla spokojená a považuje ji za profesionální. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura si vysvětluje názor prezidenta tím, že není spokojen se zněním zprávy. Šéf poslaneckého klubu a místopředseda hnutí SPD Radim Fiala s prezidentem výhrady vůčí BIS sdílí, její práci ale respektuje.

Stanjura zprávu BIS označil za mimořádně vážnou. Upozorňuje podle něj na ruskou snahu rozbít NATO a Evropskou unii. Že se věnuje převážně hrozbě z Ruska a Číny, si vysvětluje tím, že obě země na území České republiky nejvíce působí.

Podle Fialy naopak není možné, aby se celá zpráva věnovala převážně jen těmto dvěma zemím. Podle něj jsou státy, které Česko mohou ohrožovat daleko víc. Zmínil přitom Saúdskou Arábii, kterou označil za teroristickou a fašistickou. S Čínou a Ruskem podle něj Česká republika musí spolupracovat.

Fiala v pořadu také upozornil, že špionáž i kyberšpionáž zemí celého světa se zvyšuje a je třeba začít posilovat bezpečnostní služby, například navýšením rozpočtu a také personálně. V tom se shodl s ministryní Maláčovou, která připomněla prosazení posílení policie od příštího roku o tisíc míst, z nich část se týká i oblasti kybernetiky.

Špionáž se podle ministryně stává součástí mezinárodních vztahů a mezinárodní politiky a Česká republika se na to musí připravit. Vládě se daří posilovat rozpočet i personální stavy, připomněla a přitakala místopředsedovi SPD, že jsou tu i jiné hrozby než pouze Rusko a Čína.

Fiala také zmínil, že zpráva BIS říká, že drtivou většinu webů označovaných za dezinformační spravují lidé, kteří jsou přesvědčeni, že píšou pravdu, a nejsou nikým vedeni a neprokázalo se podle něj žádné spojení s Čínou nebo Ruskem.

Vláda zřejmě znovu navrhne jmenování Koudelky generálem

Řeč přišla i na téma povýšení ředitele BIS Michala Koudelky do generálské hodnosti. Vláda podle Maláčové zřejmě znovu navrhne jmenovat ho generálem. Uvedla to s tím, že to vyplývá z vyjádření jejích kolegů. Řekla, že pro návrh hlasovala a zvedne pro něj ruku i v budoucnu.

Prezident Miloš Zeman odmítl povýšit Koudelku už dvakrát, naposledy v říjnu. Stanjura to označil za „dětinský přístup“. Koudelkovo jmenování generálem vnímá jako ocenění fungování civilní kontrarozvědky jako celku, bylo by podle něj důležité i navenek. „Je určitě vhodné, aby v čele české tajné služby stál někdo, kdo má generálskou hodnost,“ zdůraznil.