Roznerova slova o Letech musí znovu prověřit policie. Okamurovy výroky trestným činem nebyly

Výroky poslance SPD Miloslava Roznera o romském táboře v Letech u Písku musí znovu prověřit policie. Nařídila to státní zástupkyně z Městského státního zastupitelství v Praze. Naopak rozhodnutí policie odložit trestní oznámení na předsedu SPD Tomia Okamuru podle státní zástupkyně dál platí, jeho výroky nebyly trestným činem. ČT to potvrdil mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Policie u obou politiků případ odložila v polovině října s tím, že se trestného činu nedopustili.

Předseda SPD Tomio Okamura v lednu letošního roku řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Poslanec Miloslav Rozner zase při kritice odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil slova „neexistující pseudokoncentrák“.

„Spisový materiál byl vrácen prostřednictvím Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 policejnímu orgánu, aby pokračoval v úkonech trestního řízení,“ řekl k případu týkajícího se výroků poslance Roznera mluvčí Cimbala.

V případě výroků Tomio Okamury postupovala policie podle dozorující státní zástupkyně adekvátně. „Policejní orgán postupoval správně, když věc odložil, neboť ve věci nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byl spáchán trestný čin, respektive nebylo zjištěno podezření z trestného činu a nebylo na místě věc vyřídit jinak,“ upřesnil Cimbala.

Okamura se později omluvil za své vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Obvinění z popírání holocaustu označil za kampaň proti SPD. Řekl, že nezpochybňuje útrapy lidí v táboře, ale má výhrady k řešení pietního místa.

Vyjádření Okamury kritizovala pražská židovská obec, Muzeum romské kultury nebo vedení Památníku Lidice, podle kterých se jedná o popírání holocaustu. Trestní oznámení na Okamuru podalo začátkem února česko-romské sdružení Konexe a předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička.

Ten podal trestní oznámení i na jeho stranického kolegu Roznera, který při kritice odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil slova „neexistující pseudokoncentrák“. Právě u těchto výroků musí policie znovu posoudit, jestli nejsou trestným činem. Pokud ano, požádala by policie sněmovnu o vydání poslance k trestnímu stíhání.

Trestní oznámení na něj za tento výrok podali i Mladí sociální demokraté, aktivista Martin Uhlíř z občanského hnutí Politika a svědomí nebo senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Podle historiků vznikl tábor v Letech v roce 1940 nejdříve jako kárný pracovní pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. V roce 1942 se tábor změnil na sběrný tábor pro Romy. Prošlo jím 1308 romských mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo, přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Nacisté podle odhadů odborníků vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.