ČT: Muž zásoboval Facebook nenávistnými příspěvky. U soudu dostal tříletou podmínku

Příbramský okresní soud potrestal čtyřicetiletého muže kvůli nenávistným příspěvkům na Facebooku. Za používání zakázané symboliky, napadání určité skupiny lidí a nabádání k jejímu vyhlazení mu soud uložil roční trest s tříletým podmíněným odkladem. České televizi to potvrdil předseda soudu Miloslav Boudník. Trest už je pravomocný.

„Trestní příkaz byl vydán 20. září. Ani státní zástupce ani obviněný nepodali odpor a dvanáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na třicet šest měsíců je tak pravomocný,“ řekl předseda okresního soudu v Příbrami Miloslav Boudník. Podle něj byl muž uznán vinným v rozsahu, v jakém byla podána obžaloba. Odsouzený se tak dopustil hned několika trestních činů.

„Byl obviněn konkrétně z pokračujícího přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod, dále projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačování práv a svobod člověka a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia,“ sdělila dříve mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

Muž podle policie od konce roku 2014 do začátku letošního roku napsal téměř padesát příspěvků. Sdílel a komentoval cizí příspěvky či články a také nahrával a šířil obrazový materiál. Používal při tom zakázanou symboliku a vulgarismy, slovně napadal určitou skupinu lidí, nabádal k jejímu vyhlazení nebo alespoň k fyzickému násilí vůči ní a vypisoval se z nesnášenlivosti k některým lidem, které nazýval parazity.

Odsouzený se podle policie k činu doznal a uvedl, že jsou jeho komentáře důsledkem frustrace a zklamání ze života. Zpětně prý své chování hodnotil jako naprostou hloupost a chybu.

Podobně soud v nedávné době rozhodl v případě ženy, která sdílela nenávistný příspěvek pod fotografií prvňáčků teplické základní školy. Soudkyně tachovského okresního soudu v září uložila 26leté Romaně L. osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na rok a půl. Žena navíc musela zaplatit dvacet tisíc korun jako peněžitý trest.