Čeští neonacisté ožívají, extrémní levice hledá inspiraci v zahraničí, varuje ministerstvo vnitra

Extrémní pravice podle nové čtvrtletní zprávy ministerstva vnitra ožívá. Obměnily se však generace a zatímco v minulosti se neonacisté pokoušeli prorazit v politice, působištěm těch mladších je hlavně virtuální prostor. Ministerstvo upozornilo také na činnost extrémní levice, které se nedaří oslovit českou veřejnost, a proto hledá inspiraci v zahraničí, kde jsou extremisté úspěšnější.

Současná extrémní pravice podle ministerstva vnitra postupuje trochu jinak než předchozí generace – působí jiným způsobem a také zrevidovala svá ideologická východiska. „Sice se již veřejně nehlásí k dříve oslavovanému hitlerovskému nacismu, ale stále šíří nenávistné myšlenky,“ stojí ve zprávě ministerstva vnitra. Extremisté se tak snaží být přijatelnější pro veřejnost a zároveň se chtějí vyhnout postihu ze strany úřadů.

Z politické scény se ale pravicoví extremisté úplně nestáhli. Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) a Národní demokracie (ND) se podle dokumentu pokoušely před volbami získat pozornost protiromskou rétorikou. Zároveň ministerstvo poznamenalo, že před říjnovými komunálními volbami zhrubla rétorika některých politických uskupení, konkrétní strany ale nejmenovalo. 

Levicoví radikálové podle aktuální zprávy dlouhodobě čelí faktu, že jejich myšlenky „oslovují jen zanedbatelný zlomek společnosti“. Hledají proto inspiraci u zahraničních kolegů, kteří jsou úspěšnější. „Neschopnost nabídnout české společnosti relevantní myšlenky se promítla do situace, kdy radikální aktivisté komentují převážně zahraniční a historické události,“ poznamenalo ministerstvo.

Zpráva zmiňuje i takzvané kvazi-mediální projekty, které se podle expertů věnovaly nadnárodním či zahraničním tématům, okolo období voleb ale zdůrazňovaly i dění v Česku. Ostře kritizovaly veřejnoprávní média, uvádí zpráva.

K dalším tématům, na která se extremisté v posledních měsících zaměřili, patřil útok na české vojáky v Afghánistánu. Po něm začali kritizovat českou účast na misích a požadovali okamžité stažení vojáků. Krajní pravici také zaujala srpnová potyčka na koupališti v Dubí, kde vznikla roztržka mezi dvěma ženami. Jedné z nich se zastal mladý muž, který po následné rvačce utrpěl zranění. DSSS následně svolala shromáždění, po kterém bylo kvůli neonacistické symbolice, hajlování nebo napadení novináře obviněno 11 lidí.