Vlčí máky pomáhají vojákům z Afghánistánu i uchovávání vzpomínek starých veteránů

Koupí vlčího máku mohou lidé přispět na uchovávání vzpomínek starých válečných veteránů anebo na podporu těch novodobých. K nedělnímu Dni válečných veteránů probíhá v Česku hned několik sbírek. Tu nejvýraznější pořádá organizace Post Bellum, sbírky na veterány ale pořádají i další – a jejich cíle se liší.

Post Bellum letos pořádá sbírku už počtvrté. V roce 2016 vybrali 98 tisíc korun. Loni už to bylo téměř 750 tisíc korun, prodalo se 18 500 kvítků vlčího máku. Letos dává organizace do oběhu 50 tisíc kvítků, prodávat je bude na 330 místech po celé republice. „Pokud by se podařilo vybrat 850 tisíc korun, určitě to bude skvělé,“ sdělila ČT Jana Holcová z Post Bellum.

Výtěžek ze sbírky ke Dni válečných veteránů organizace používá na zaznamenávání jejich vzpomínek. „Natáčíme druhoválečné, ale i novodobé veterány, byť je jich méně,“ dodala Holcová. Z výtěžku loňské sbírky natočili vzpomínky Sigmunda Hladíka, který bojoval v československé zahraniční armádě ve druhé světové válce, nebo Jaroslava Kužminského, který v 90. letech likvidoval minová pole v Bosně.

Na pomoc novodobým veteránům se zaměřuje také spolek Vlčí máky. Ti prodávají květy přes internet celoročně, ale k letošnímu Dni válečných veteránů mají i dobrovolnická prodejní místa v Praze a v Olomouci. Peníze spolek využívá na různou pomoc novodobým veteránům, například na právní služby, začleňování do civilního života nebo podporu ve studiích.

„Máme třeba veterána, který se dostal do problémů, takže ho můžeme finančně podpořit třeba na měsíc, než si najde práci. Přispíváme veteránům také například na profesní nebo řidičské průkazy,“ říká předsedkyně spolku Miroslava Pašková. Za celý loňský rok vybrali jen prodejem vlčích máků asi 60 tisíc korun. Zájem se podle Paškové ale zvyšuje. „Letos máme o třetinu až o polovinu vyšší prodej máků,“ odhaduje.

Fond Regi Base I. pořídí nový vozík, legionáři rozdávají svíce

Ke Dni válečných veteránů je možné přispět i nadačnímu fondu Regi Base I. „Letos spolupracujeme s 15 školami, především z Moravy,“ sdělil předseda Hynek Čech. Peníze ze sbírky podle něj půjdou na nákup nového vozíku pro Rehabilitační ústav Kladruby nebo na vozík pro vojáka, který trpí roztroušenou sklerózou.

Nadační fond se nezaměřuje jen na vojáky, ale i na hasiče, policisty a jejich příbuzné. Proto se letos do spolupráce s ním zapojili i policisté z Jihomoravského kraje. Ti prodejem vlčích máků na služebnách vybírají peníze pro manželku jednoho z nich, která po dopravní nehodě ochrnula.

Fond Regi Base I. je pojmenovaný podle přezdívky Jiřího Schamse, který byl v roce 2008 těžce zraněn sebevražedným útočníkem v Afghánistánu a v roce 2015 zemřel na rakovinu. Sbírku fondu má podpořit i nedělní oslava před stadionem pražské Slavie.

Vzpomínku s vlčími máky propaguje také Československá obec legionářská. Ta lidem rozdala 750 speciálních svící s motivem této rostliny. „Navazovali jsme na podobnou akci, která se týkala padlých českých vojáků v bitvě u Zborova, jejíž sté výročí jsme si připomněli vloni. Zájem o svíčky byl velký a jsme s ním spokojeni,“ řekl ČT mluvčí organizace Miloš Borovička.

Svíce rozdávali zdarma. „Byli bychom rádi, kdyby se 11. listopadu rozsvítilo co nejvíce pietních míst po celé České republice,“ dodal Borovička. Sbírku s vlčími máky legionáři podporují, ale sami žádnou nepořádají. Lidé jim mohou přispět prostřednictvím nadačního fondu Legie 100, ze kterého financují badatelskou činnost, vzpomínkové akce anebo třeba provoz Legiovlaku.

Den válečných veteránů se připomíná 11. listopadu, protože právě v tento den v roce 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byla ukončena 1. světová válka. Symbolika vlčího máku, která je s ním spojená, vychází z básně Na flanderských polích, kterou napsal kanadský básník, lékař a voják John McCrae v průběhu války. Jako symbol pomoci veteránům začala používat vlčí mák Američanka Moina Michaelová. Kvítky se brzy ujaly v Americe a Velké Británii. V Česku se Den válečných veteránů připomíná od roku 2001, v posledních letech se u nás ujal také vlčí mák.