Rozhoupaná srdce. V neděli po obědě uctí oběti první světové války zvony

V neděli 11. listopadu uplyne sto let od konce první světové války. Oběti krvavého konfliktu, jenž až do své doby neměl v Evropě obdoby, uctí i Česká republika – na žádost Velké Británie se připojí k pietní akci. Vláda doporučila, aby se v půl druhé po obědě rozezněly zvony napříč republikou. Ve stejné chvíli začnou zvonit kostely v Londýně i jinde ve světě.

„Připojujeme se k symbolickému uctění památky padlých první světové války, které proběhne na den válečných veteránů 11. listopadu ve 13:30,“ řekl po zasedání kabinetu ministerský předseda Andrej Babiš (ANO), který si sám bude konec bojů připomínat se špičkami evropské politiky na francouzských oslavách. 

V Česku se naposledy  – s výjimkou své pravidelné zkoušky – rozezněly na 140 sekund v srpnu na památku tří padlých českých vojáků v Afghánistánu.

Modlitba za padlé, modlitba za mír

Den válečných veteránů se tradičně slaví 11. listopadu, tedy v den, kdy v roce 1918 bylo podepsáno příměří na západní frontě. Postupem času se oslavy konce konfliktu, který si vyžádal miliony obětí a mnoho dalších doživotně poznamenal, přeměnily v připomínku válečných veteránů. Jejich symbolem se stal květ vlčího máku, který si lidé připevňují na oblečení.

V České republice se připomíná od roku 2001; letos den válečných veteránů a 100. výročí od konce první světové války připomenou v Praze piety, bohoslužby i veřejná shromáždění. Hlavní akcí bude jako každoročně slavnostní vojenský nástup na Vítkově. Praha 2 uspořádá na náměstí Míru Den válečných veteránů.

V pátek bude hostit bohoslužbu za válečné veterány vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech, zazní během ní i modlitba za padlé a zemřelé a modlitba za mír.