Koalice s komunisty jsou nepřípustné, trvá na svém ODS. Nedemokratický symbol korupce, hodnotí ji Ondráček

Události, komentáře: „Zakázaná“ spolupráce ODS a KSČM (zdroj: ČT24)

Vedení ODS trvá na tom, že jsou koalice s KSČM nepřípustné, a to i na komunální úrovni. Několika místním organizacím proto hrozí i zrušení. Podle komunistického poslance Zdeňka Ondráčka tím ale dává ODS najevo, že má demokracii pouze v názvu. V Událostech, komentářích však řekl, že ani KSČM není nadšena spoluprací svých členů s ODS, protože ji komunisté považují za „symbol korupce 90. let“.

ODS a současně i KSČM se podílejí na koalici v Rychnově nad Kněžnou, a to i přesto, že mají občanští demokraté již dvanáct let zákaz uzavírat koalice s komunisty. Podobná koalice vznikla i v Hranicích na Přerovsku, tamní členové však z ODS vystoupili.

V Rychnově sice mohou argumentovat tím, že v minulých dvou obdobích to nikomu nevadilo, ale podle místopředsedy ODS Martina Kupky zákaz platí a strana k tomu má důraznějí argumenty než dříve.

„Dnes řada vrcholných představitelů KSČM popírá zjevná fakta, chtějí překrucovat historii. Naposledy výroky předsedy Filipa ve vztahu k okupaci v roce šedesát osm (o údajné hlavní roli Ukrajinců na invazi – pozn. red.). To jsou důvody, které nás vedou k tomu, že usnesení kongresu staré dvanáct let občanští demokraté drží,“ zdůvodnil.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček kvůli zákazu koalic s komunisty obvinil ODS, že je nedemokratická. „Přestože si politický subjekt dává do svého názvu demokratická strana, o demokracii hovoří každý den a pro jistotu se v tom utvrzují, tak nemusí být vůbec demokratickou stranou,“ míní.

Dodal však, že ani celostátní KSČM není z lokálních koalic s občanskými demokraty nadšena, neboť ODS považuje za „symbol korupce 90. let a počátku tohoto tisíciletí“. Zmínil se i o „zločinech spojených s Občanskou demokratickou stranou“.

Ondráček: postavit chodník není levicové ani pravicové

Zároveň však Ondráček vnímá odlišnosti mezi celostátní politikou, kde koalice ODS a KSČM rozhodně nepřipadá v úvahu ani pro jednu stranu, a komunální politikou. „Tam je to o lidech, o pracovitosti. Ten, kdo vystaví chodník, není ani levicový ani pravicový, je to prostě občan, politik, kterého si zvolili občané v daném městě a on má právo vykonávat svůj mandát,“ podotkl.

Místopředseda ODS s tím sice principiálně souhlasí, ale na absolutním zákazu spolupráce s komunisty trvá. „Samozřejmě, že na lokální úrovni je to o lidech, ale také z politiky přece nemohou vymizet hodnoty. (…) Je přece demokratické, pokud demokratická strana řekne, že jsou nějaké zásady. Je naprosto v pořádku, aby za nimi stála a snažila se je promítnout i na místní úroveň,“ řekl Martin Kupka.

Srovnání údajných zločinů jednotlivých stran pak odmítl. ODS podle něj „má za sebou svá špatná období, ale jsou naprosto nesrovnatelná svým dopadem do života společnosti proti tomu, k čemu se ještě pořád hlásí komunisté“.

Buňce ODS v Rychnově nad Kněžnou hrozí kvůli účasti v koalici, kde jsou i komunisté, zrušení. Zatím na své členy celostátní vedení strany apeluje, aby si účast v radě rozmysleli, později by ale mohlo přistoupit k tvrdším krokům.

Z Rychnova však již zaznělo odmítnutí. Tamní místostarostka Jana Drejslová (ODS) řekla, že z koalice nemíní vystoupit, zároveň však doufá, že se jí podaří vedení strany přesvědčit, aby buňku nerušilo.