Oslavy sta let od vzniku republiky vyvrcholily udílením státních vyznamenání

Prezident Miloš Zeman udělil u příležitosti stého výročí vzniku Československa státní vyznamenání mimo jiné zpěvákovi Michalu Davidovi, dvojnásobné olympijské vítězce Ester Ledecké či třeba učitelce mateřské školy Darině Nešporové. Prezident vyznamenal in memoriam také trojici českých vojáků, kteří padli na začátku srpna při sebevražedném útoku v Afghánistánu. Prezident udělil i nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva.

„Obraz naší společnosti je obrazem životních příběhů osobností, které tuto společnost vytvářejí a dotvářejí,“ řekl prezident Miloš Zeman na úvod svého projevu před udělením vyznamenání a vzpomněl vojáky padlé v Afghánistánu. 

„Položme si jednoduchou otázku, jestliže naši vojáci zahynuli v Afghánistánu, co zbyde z jejich památky, pokud podlehneme zbabělosti a pokud budeme chtít z Afghánistánu odejít. Ano, je pravda, že jsme často byli obětí zbabělostí jiných, ale to neznamená, že bychom měli být zbabělí sami,“ řekl Zeman s tím, že světovým nepřítelem číslo jedna je světový terorismus. 

Medaile Za Hrdinství in memoriam poté udělil štábnímu praporčíkovi Kamilu Benešovi a také štábním praporčíkům Martinu Marcinovi a Patriku Štěpánkovi.

Řád bílého lva letos Zeman udělil někdejšímu československému premiérovi Antonínu Švehlovi. Na seznam oceněných přiřadil Zeman také jména lidí, kteří podle něj pomáhali bojovat proti „ekonomickým zmr..m“, jak se vyjádřil pro Český rozhlas Radiožurnál. Mezi ně zařadil slovenského podnikatele Pavola Krúpu a někdejší novinářku Janu Lorencovou.  

obrázek
Zdroj: ČT24

„I když jsme šťastnou a prosperující zemí, neznamená to, že nemáme své problémy, a já za jeden z největších problémů považuji velkou ekonomickou kriminalitu, ať už jde o daňové podvody, tunelování, či cokoliv jiného. Jsem proto velmi rád, že dnes můžeme vyznamenat tři osobnosti, které se snažily s nejrůznějšími formami této kriminality bojovat, ať už to byly lehké topné oleje, solární baroni, kteří jsou nezapomenutelní, anebo nedávný příklad tunelování ostravsko-karvinských dolů. Ekonomická kriminalita je jako rakovina – musíme s ní bojovat, i když léčba je někdy nesmírně obtížná,“ řekl také Zeman ve svém projevu před udělením vyznamenání.

„Chtěl bych všechny vás vyzvat. Nenechme se znechutit vzteklými a závistivými trpaslíky, kteří pouze znehodnocují práci těch druhých. Važme si lidí, kteří v životě něco dokázali, a snažme se jejich práci ocenit,“ dodal závěrem svého projevu. 

Medaile Za hrdinství se dočkala učitelka mateřské školy Darina Nešporová za záchranu života předškoláků při loňské dopravní nehodě. 

Prezident udělil státní vyznamenání (zdroj: ČT24)

Řád bílého lva vojenské skupiny I. třídy dostali in memoriam divizní generálové Karel Husárek, Stanislav Čeček a armádní generál Josef Bílý. Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy dostal in memoriam Jan Gajdoš, stejné ocenění si převzal i Karel Lánský.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy in memoriam dostal prof. MUDr. Rajko Doleček DrSc. a stejný řád za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva dostal prof. MUDr. Martin Filipec, CSc.

Medaili Za zásluhy 1. stupně si převzali novinář Erik Best, fotbalista Petr Čech, hudebník Michal David, bývalý ministr zemědělství ve vládě Miloše Zemana Jan Fencl, slovenský podnikatel Milan Fiľo, hudebník Ondřej Hejma, ředitelka střední zdravotnické školy Ivanka Kohoutová či Karel Kolomazník.

Stejné ocenění si převzal také herec Jiří Krampol, podnikatel Pavol Krúpa, tenistka Petra Kvitová, dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, novinářka Jana Lorencová či historik Michal Macháček. Medaili obdržel také  Michal Majtán, Miloš Pešek, Vadim Petrov a Lenka Procházková.

Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy a školství dostal Zdeněk Souček, v oblasti hospodářské Jaroslav Strnad a v oblasti sportu tenisti Radek Štěpánek a Helena Suková. V oblasti kultury Milan Syruček a Karel Sýs. Medaili získal také Miloš Velemínský, Václav Větvička i bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková i herec Ivan Vyskočil a politolog Zdeněk Zbořil.  

  • Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka
  • Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. 
  • Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.