Lidé volili vedení obcí a složení Senátu. Účast se blížila 40 procentům

Voliči v Česku dokončili hlasování o tom, kdo bude v příštích letech určovat chod jejich měst či vesnic. Na třetině území republiky pak lidé předurčili, kdo se stane jejich senátorem. Volební místnosti se uzavřely v sobotních 14 hodin.

On-line přenos

Volby 2018

  • 22:14

    Náš třídenní on-line přenos z průběhu komunálních a senátních voleb končí. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek víkendu.

  • 21:52

    Mladou Boleslav povede čtyřčlenná koalice. Primátorské křeslo si udržel Nwelati z ODS – ČTĚTE VÍCE

  • 21:46

    V Karlových Varech asi vznikne koalice ANO, hnutí Karlovaráků a ODS. Strany začnou jednat o programu, řekla krajská předsedkyně ANO Jana Vildumetzová.

Poslední voliči měli šanci ovlivnit složení obecního zastupitelstva či Senátu ve dvě odpoledne. Úplné výsledky hlasování v obecních volbách budou známy zřejmě opět až v neděli ráno. Kompletní výsledky senátních voleb by mohly být k dispozici už během noci.

Volební účast v Česku se hodinu před uzavřením volebních místností pohybovala kolem 40 procent. Podle členů některých komisí ji táhnou dolů hlavně velká města.

Mezi jednotlivými městy a obcemi se ale účast liší, někde odvolilo téměř 80 procent lidí, naopak jinde přišlo odevzdat svůj hlas jen 15 procent voličů. Na některých místech byla podle odhadů krajských úřadů a volebních komisařů účast nižší než při předchozích prezidentských a komunálních volbách. 

Účast kolem 40 procent byla hodinu před koncem voleb například v Praze. Nejvyšší účast zaznamenali v Praze 4, Praze 6 a Praze 15, kde se dostala k 50 procentům. Ve většině oslovených městských částí přišlo volit více lidí než před čtyřmi lety.  V Jihomoravském kraji byla ke 13. hodině volební účast 51,66 procenta. Nejvíce voličů, 86,8 procenta, přišlo v obci Osiky a nejméně, 24,4 procenta, ve Višňové. V Brně byla ve stejnou dobu účast 47,29 procenta. Před čtyřmi lety přitom nebyla v krajském městě účast ani 39 procent.

V Jihlavě se účast nejčastěji pohybovala od necelých 30 po 40 procent. O něco větší zájem zaznamenala volební místnost v jihlavské části Henčov, kde přišlo odevzdat hlas 52 ze 122 zapsaných voličů, tedy 42,6 procenta. V části města Heroltice ale byla volební účast jen 27 procent. Větší zájem o volby měli lidé ve vesnicích, například v Račíně na Žďársku se 101 voliči byla do 13. hodiny účast 76 procent.

Průměrná volební účast v Ústeckém kraji je 37 procent. Například v Roudnici na Labem, kde se konají také senátní volby, je to 40 procent, ve Varnsdorfu na Děčínsku 38 procent a v Mostě 25 procent. Větší zájem o hlasování oproti jiným okresům byl na Lounsku. Například ve Zbrašíně přišlo 58 procent oprávněných voličů. 

Volební účast v Jihočeském kraji se pohybovala od 30 do 45 procent. V jednom píseckém okrsku, kde volí lidé s trvalým pobytem na radnici, byla těsně přes 20 procent, naopak v hasičské zbrojnici v Pořešíně na Českokrumlovsku byla přes 50 procent. Ve větších středočeských městech účast nepřesahuje 50 procent. Alespoň přes 40 procent se dostala v Benešově, Berouně, Nymburce a v Kolíně. Mladá Boleslav, Mělník a Rakovník hlásí shodně 37 procent a v Kladně přišlo odevzdat hlas 34 procent voličů.

V Libereckém kraji byla účast většinou kolem 30 až 40 procent. Na Jablonecku a Semilsku se volilo i do Senátu, zájem voličů o senátní volby byl ale většinou o nějaké procento nižší než o ty komunální. V Olomouckém kraji byla u komunálních voleb účast kolem 46 procent, u senátních v průměru 37 procent.

Také v Plzeňském kraji je zřejmě vyšší účast ve venkovských oblastech než v krajském městě. „Například na Klatovsku v okolí Sušice se účast pohybuje kolem 50 až 60 procent, někde až k 70 procentům, na Tachovsku byla kolem 50 procent,“ řekl Jan Nový z krajského úřadu. V Plzni se pohybovala účast jen mezi 30 až 40 procenty. V Moravskoslezském a Pardubickém kraji by se účast mohla pohybovat kolem 40 procent. „Účast táhnou dolů velká města,“ řekl Cyril Štangl z organizačního a právního odboru pardubického krajského úřadu.

Volební účast ve stotisícovém Hradci Králové byla v jednotlivých okrscích přibližně mezi 35 až 45 procenty, uvedl mluvčí radnice. Ve Zlíně to bylo zhruba 36 procent, v Uherském Hradišti 41 procent, v Luhačovicích 36 procent. Ve městech Karlovarského kraje odevzdala své hlasy asi třetina voličů. Výrazně vyšší byla účast v některých malých obcích.   

Ani v sobotu nemohli zvolit své zástupce lidé ze sedmnácti obcí, kde se nepodařilo úspěšně sestavit kandidátky. V těchto obcích se do čtyř měsíců budou muset konat dodatečné volby. Do té doby je budou řídit s omezenými kompetencemi správci ustavení ministerstvem vnitra. 

Volby narušilo zveřejnění odměny místostarosty

Komunální volby v obci Kukle na Svitavsku narušil incident, kdy někdo na obecní vývěsce zveřejnil nepravdivý údaj o výši mimořádné odměny pro místostarostu. Starosta se kvůli tomu obrátil na policii, která věc prověřuje jako přestupek proti občanskému soužití.

„Na vývěsce jsme to našli v pátek v 18 hodin. Mohlo to tam být i dříve,“ řekl starosta Vlastislav Cach. Záležitost podle něj mohla poškodit místostarostu i jeho hnutí. „Lidé chtěli, abychom to řešili,“ řekl starosta k tomu, proč se obrátil na policii. Na dokumentu na vývěsce byly podle Cacha zveřejněné i odměny ostatních zastupitelů, ale u místostarosty byl údaj nadhodnocený.

Rozhodovalo se i v referendech

Na devíti místech probíhaly souběžně s volbami ještě místní referenda. Nejčastěji se občané vyjadřovali k plánovaným stavbám – domů, veřejného bazénu nebo logistických center. V Liberci vyhlásili referendum hned o pěti tématech včetně nákupu zámku. Například v brněnském Novém Lískovci pak probíhalo naráz troje hlasování - volilo se do zastupitelstva, Senátu i rozhodovalo v referendu.

Místní referenda – na rozdíl od voleb – platí pouze když účast v nich dosáhne alespoň 35 procent. Závazná jsou, když konkrétní odpověď označí většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

  • Brno-Nový Lískovec: referendum o výstavbě na Kamenném vrchu
  • Hronov: celkem tři témata - referendum o stavbě nového městského úřadu, prodej domu U Zeleného stromu a prodej objektu radnice
  • Liberec: celkem pět témat – bezplatná MHD pro děti a seniory, obnova amfiteátru v Lidových sadech, regulace hazardu, koupě zámku v centru, koupě hráze u Veseckého rybníka
  • Nové Město nad Metují: hlasování o podobě obchvatu
  • Poděbrady: referendum o stavbě bazénu a jejích podmínkách
  • Temelín: hlasování o výstavbě víceúčelové sportovní haly (zimní stadion)
  • Trubín: hlasování, zda se má obec připojit ke Královu Dvoru
  • Velký Beranov: soudně vyhlášené referendum o výstavbě logistického centra
  • Zdiby: referendum o stavbě logistického centra

Podezření na kupčení s hlasy

V pátek odevzdala svůj hlas třetina až pětina voličů, v některých menších obcích až polovina. Průběh hlasování je podle volebních komisařů a mluvčích samospráv klidný. Podle odhadů by se volební účast za první den mohla přibližovat volbám před čtyřmi lety. Jednotlivé volební komise hlásily účast nejčastěji kolem dvaceti až třiceti procent.

Na několika místech ale byla účast výrazně vyšší než obvykle. Například v Ústí nad Labem přišlo před čtyřmi lety jen 13 procent voličů, nyní se tam v pátek na hlasování stála fronta. Kvůli podezření na kupčení s hlasy na místo musela přijet policie.

Již v první půlhodině po otevření volebních místností je navštívili prezident republiky i předseda vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou dorazili pár minut po druhé, v Průhonicích vybírali členy obecního zastupitelstva i senátora za benešovský obvod. Před půl třetí dorazil do školy na pražských Lužinách také prezident Miloš Zeman s manželkou.