Šetrnější metoda odhalí vývojové vady plodu z odebrané krve matky

Události: Nová metoda odhalí vývojové vady z krve (zdroj: ČT24)

Odběr plodové vody pomáhá lékařům odhalit vývojové vady u ještě nenarozených dětí. Zákrok ale představuje určité riziko. Šetrnější metodou je vyšetření z odebrané krve, které v Česku nabízí několik pracovišť. Pražský Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD) teď začal nabízet modernější verzi tohoto screeningu, která dokáže upozornit na rizika vícero vývojových vad. Stojí však až 16 tisíc korun a pojišťovny vyšetření nehradí.

Kolem třetího měsíce těhotenství čeká nastávající matky řada vyšetření. Simona Ilczyszynova to zažila už dvakrát a teď ve svých osmatřiceti letech ji vyšetření čekala znovu. Tentokrát byla ještě o něco nervóznější než u prvních dvou.

„Už nejsem nejmladší maminka a chtěla jsem mít jistotu, že je miminko v pořádku,“ říká Ilczyszynova. Předpokládala, že odběr plodové vody ji nemine. „Věděla jsem, že je tam jedno procento nějakého nebezpečí, že by se něco mohlo stát. Takže malá obava tam byla,“ dodává Ilczyszynova.

I proto se lékaři snažili najít méně riskantní metodu, než odběr plodové vody: „Z placenty se dostává část buněk do oběhu matky a tyto buňky se rozpadají a uvolňují se vlákna DNA. Tato vlákna je metoda schopná detekovat z pouhého odběru krve,“ vysvětluje vedoucí centra prenatální diagnostiky ÚPMD Lubomír Hašlík.

Nová metoda dává jistotu o stavu plodu na 99 procent

Lékaři z pražského Ústavu pro péči o matku a dítě teď spolupracují se švédskou laboratoří a rodiče tak budou mít výsledky nejpozději do deseti dnů. V kombinaci s ultrazvukem dává podle lékařů vyšetření rodičům téměř 99procentní jistotu, jaký je stav plodu. Navíc přibývá počet nemocí, které jsou takhle schopni odhalit.

„Snaha je detekci udělat co nejdříve, aby měla žena šanci se rozhodnout co nejdříve, což je pro ni bezpečnější. Medicínsky je to jednodušší a zanechá to i menší stopy na mysli,“ vysvětluje zástupce ředitele ÚPMD Ladislav Krofta.