Bude méně nedonošených dětí? Lékaři mohou oddálit porod i po prasknutí vody

Lékaři vyvinuli metodu, která umožňuje rodičkám nosit dítě ještě několik týdnů poté, co jim odteče plodová voda. Pokud vyloučí děložní infekci, nechají je dítě donosit. Běžná praxe je, že porod následuje hned po odtoku vody, i když je miminko nedonošené a jeho zdravý vývoj může být ohrožen. Předčasně se v České republice narodí až devět tisíc dětí ročně.

Metodu vyvinuli před dvěma lety lékaři Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V současné době ji začaly využívat v praxi i nemocnice v Ostravě, Plzni, Brně a Olomouci. Asi pět set žen již mohlo díky tomu donosit dítě i poté, co jim praskla plodová voda.

Lékař: Přínos pro plod je jednoznačný

„Výsledky jsou velmi dobré a přesvědčivé, přínos pro matku a plod je jednoznačný,“ uvedl přednosta Porodnicko-gynekologické kliniky ostravské fakultní nemocnice Ondřej Šimetka. Je přesvědčen, že se tato metoda stane v brzké době běžnou praxí.

„Pro plod je velice výhodné, když zůstane v děloze co nejdéle. Navíc plodová voda se tvoří pořád dál,“ vysvětloval vedoucí perinatologického centra Fakultní nemocnice v Hradci Králové Marian Kacerovský.

Předčasně rodí rok od roku více žen. „Neděje se to jen u nás, ale v celém světě. Ročně stoupá počet předčasných porodů o půl až jedno procento,“ řekl Šimetka. Dodal, že oddálení porodu po odtoku plodové vody je možné od dvacátého čtvrtého do třicátého pátého týdne těhotenství. 

Žena nosila dítě 5 týdnů po odtoku vody

Evě Chlebkové odtekla plodová voda už v šestém měsíci - ve dvacátém pátém týdnu. Díky tomu, že lékaři z odebraného vzorku vody ověřili, že nemá infekci, mohla nosit dítě ještě pět týdnů. „Pokud by rodila ve dvacátém pátém týdnu, bylo by to velké riziko. Plod v tomto stádiu je na hranici životaschopnosti,“ uvedl Šimetka.

Vše ale dobře dopadlo. „I když po porodu vážil Toníček jen kilo a půl, dnes má o pět kilo více a zdárně prospívá. Jsem za to vděčná,“ uvedla žena.

Lékaři se nyní snaží přijít na to, jak co nejšetrněji ženám odebírat plodovou vodu. Dělá se to dlouhou jehlou z dělohy. Podle Mariana Kacerovského porodníci porodníci v zahraničí preferují spíše konzervativní přístup. „Miminka nechají v děloze po prasknutí vody, aniž by řešili možnost infekce,“ uvedl lékař.