Sněmovní komise k privatizaci OKD získala více času. Závěry představí až na jaře

Poslanci na řádné schůzi sněmovny prodloužili vyšetřovací komisi k privatizaci těžební společnosti OKD lhůtu na práci o půl roku. Závěry tak má komise předložit až na jaře. V prvním čtení poslanci také podpořili návrh, který zachovává nynější způsob stanovení úrovně vratky spotřební daně z takzvané zelené nafty. Sněmovna rovněž poslala do dalšího čtení zmírnění zákona, který o vybraných svátcích omezuje prodejní dobu obchodů.

Sněmovní vyšetřovací komise, která se věnuje přověřování převodu státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodeje minoritního podílu v roce 2004, dostane více času. Své závěry má poslancům předložit až na jaře. Původní termín počítal s polovinou října.

O prodloužení lhůty požádala komise podle svého předsedy Lukáše Černohorského (Piráti) kvůli tomu, že ještě potřebuje vyslechnout některé svědky a zpracovat část písemných materiálů. Černohorský před poslanci bez bližšího upřesnění řekl, že komise už nyní dospěla k některým „závažným zjištěním“, které dosud nebyly známy.

Poslanci podpořili zachování nynějšího systému vratky daně ze zelené nafty

Sněmovna v úvodním kole podpořila poslanecký návrh na zachování současné úrovně vratky  spotřební daně z takzvané zelené nafty zemědělcům. Dnes je vratka spotřební daně odstupňovaná podle úrovně živočišné výroby; zavedla to vláda Bohuslava Sobotky. Od příštího roku se ale má podle platného zákona sjednotit vratka na 4,38 koruny na litr nafty.

Návrh na zachování současného systému podepsali zástupci ANO, ČSSD, komunistů, SPD a lidovců. Předkladatelé si sice přáli, aby sněmovna jejich návrh schválila ve zrychleném režimu, tomu ale zabránily opoziční strany. Přesto se podařilo vyjednat zrychlení: poslanci mají o návrhu diskutovat ve výborech místo dvou měsíců jen 30 dní.

Podle navrhovatelů je nynější systém pro zemědělce více motivační, nadále také chtějí tímto opatřením vést zemědělce k tomu, aby chovali více zvířat. Argumentují tím, že nižší počty chovaných hospodářských zvířat způsobují i nižší objem produkovaných statkových hnojiv. To má špatný vliv na kvalitu půdy i obsah humusu.

Zachování současného systému vratky je důležité proto, aby tady zůstala živočišná výroba. Je to navázané na enviromentální aspekty: na pestrý osevní postup, který právě živočišná výroba spotřebovává.
Marián Jurečka
místopředseda sněmovního hospodářského výboru, bývalý ministr zemědělství

Vláda ale tvrdí, že současný systém s odstupňovanou vratkou je příliš složitý a představuje administrativní zátěž. Zatímco poslanci plánují, že zachování nynějšího systému vyjde státní rozpočet na 250 milionů korun, vláda očekává náklady ve výši 700 až 900 milionů. Kabinet proto zaujal k poslaneckému návrhu neutrální stanovisko. 

  • Novela zákona z roku 2016 rozšířila zelenou naftu na živočišnou výrobu, do té doby se vztahovala pouze na rostlinnou výrobu. Po změně zákona ji mohou využívat i rybníkáři a firmy v lesním hospodářství. Od poloviny roku 2017 pak začalo platit, že vratka daně se odstupňuje podle intenzity chovu zvířat.

Předloha také odolala návrhu na zamítnutí, který vznesla Veronika Vrecionová (ODS). Podle ní institut zelené nafty nefunguje a nepomohl řešit ekonomické problémy zemědělců. „Tento způsob je naprosto nesystémový a nesmyslný. Myslím, že našim zemědělcům a živočišné výrobě jsme schopni pomoci jiným způsobem,“ prohlásila poslankyně.

17. listopad má připomínat i studenty

Sněmovna dala opět šanci návrhu, aby se 17. listopad připomínal nejen jako Den boje za svobodu a demokracii, ale i jako Mezinárodní den studentstva. Prosazuje to skupina poslanců z pěti klubů, přestože obdobné snahy v minulosti ve sněmovně neuspěly. 

Schválení nynější změny zákona o státních svátcích už v prvním kole projednávání zablokovala TOP 09. Novelu nyní projedná sněmovní školský výbor. Dostal na to 30 dnů místo obvyklých dvou měsíců.

Novelu předložila skupina poslanců z pěti klubů v čele k Karlem Raisem (ANO), který to zdůvodnil zájmem Rady vysokých škol a její Studentské komory. Reagoval tak na námitky odpůrců navrhované změny, podle nichž byl Mezinárodní den studentstva zneužíván komunistickým režimem. 

Při výměně řidičského průkazu kontrola dioptrií

Poslanci také podpořili novelu, podle které si budou muset motoristé nechat zkontrolovat zrak při pravidelné výměně řidičského průkazu. Řidiči by tak museli k očnímu lékaři co deset let. Sněmovna poslala návrh k posouzení do hospodářského a zdravotnického výboru. Kritici novely tvrdí, že opatření zvýší byrokracii a zbytečně zatíží lékaře.

Do dalšího čtení rovněž poslala sněmovna vládní novelu, podle které bude z veřejného zdravotního pojištění hrazen amalgám pro zubní výplně jen v předem připravených kapslích. Předloha reaguje na unijní nařízení o rtuti. Využívání takzvaného nedózovaného amalgámu zakazuje. Nyní novelu posoudí výbor pro životní prostředí a pro zdravotnictví.

Sněmovna rovněž v prvním čtení podpořila návrh poslanců vládního hnutí ANO a opoziční ODS, kteří chtějí, aby se na velkoobchod nevztahovalo omezení prodejní doby o vybraných svátcích, jak to nařizuje platný zákon. Vláda k návrhu zaujala neutrální postoj. Opoziční pravice chce celý zákon o regulaci prodejní doby zrušit.

Advokátům se u dlouhých případů nejspíš změní termín pro odvod DPH

Advokátům se v případech, kdy je klientům ustanovují soudy, zřejmě změní u dlouhých řízení termín pro odvod daně z přidané hodnoty (DPH). Sněmovna zrychleně už v prvním čtení schválila novelu skupiny poslanců ODS, ČSSD a ANO, aby se za okamžik zdanitelného plnění považoval zpravidla den úhrady odměny, jako tomu bylo v minulosti. Předloha, která se bude vztahovat i na další služby poskytované ex offo, nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Od loňského července pro odvod DPH obecně platí, že se plnění služby, které trvá déle než rok, považuje za uskutečněné vždy k poslednímu dni každého kalendářního roku po roce, kdy započalo. Pro advokáty to ve vleklých řízeních podle předkladatelů znamená, že musejí DPH odvést dřív, než za ni dostanou od státu odměnu. Nárok na odměnu mají potom, co práci pro klienta dokončí.

Naopak lidoveckou předlohu o zrušení pokut pro obce, úřady nebo neziskové organizace za porušení nových pravidel ochrany osobních údajů poslanci neprojednali. Vláda a předběžně i příslušný výbor navrhly její zamítnutí a lidovci dvě hodiny před začátkem schůze sněmovny svůj návrh stáhli s tím, že pro něj nezískali dostatečnou podporu.