Téma Česko si připomíná 17. listopad

Česko si připomíná 17. listopad

Lidé na sebe byli hodní a už nechtěli žít ve lži, vzpomíná na listopad '89 Věra Krincvajová

V listopadu 1989 bylo Věře Krincvajové 19 let a studovala žurnalistiku. Účastnila se demonstrací, aktivně pomáhala šířit informace o generální stávce. A právě na tehdejší Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy vznikla slavná fotografie, kde sedí vedle Zdeňka Svěráka, který studenty tehdy přišel podpořit.

Češi si připomněli 17. listopad. Ráno vypískali Babiše a Okamuru, večer zaplnili půl Václavského náměstí

Den boje za svobodu a demokracii připomněly desítky akcí a pochodů po celé zemi. Na Národní třídě v Praze se od rána střídali politici, aby u památníku sametové revoluce položili květiny nebo zapálili svíčku. S hlasitým odporem protestujících se tam setkali předsedové hnutí ANO Andrej Babiš a SPD Tomio Okamura. Tradiční setkání proběhlo také na Albertově. Večer se na Václavském náměstí sešly tisíce lidí na Koncertu pro budoucnost, postupně zaplnili horní polovinu náměstí.

Marta Kubišová nazpívala po letech Modlitbu v novém kabátu, 17. listopad prý neslaví

Jedním ze symbolů listopadových událostí roku 1989 je i zpěvačka Marta Kubišová. Ta sice 17. listopadu na Národní třídě nebyla, o dva dny později ale jejímu zpěvu z balkonu Melantrichu naslouchalo 100 tisíc lidí. Bývalá zlatá slavice tehdy zpívala na veřejnosti po více než 20 letech. Teď se dočkala Modlitba pro Martu nové verze, kde kromě Kubišové zazní hlas i dalších zpěvaček.

Dramatický 17. listopad 1939: Zazvonil telefon a gestapo si předvolalo 15 studentů

Výročí 17. listopadu připomíná jednak události z roku 1989 spojené s pádem komunismu, toto datum je ale také spjato s rokem 1939. Také tehdy probíhaly velké studentské protesty, které si navíc vyžádaly i oběti na životech. 17. listopadu pak nacisté zavírali vysoké školy: kromě pražských či brněnských univerzit se zákaz týkal i Vysoké školy báňské, která tehdy ještě sídlila v Příbrami.

Dcera Milady Horákové vzpomíná na rok 1989: „Místo díkůvzdání jsme seděli před CNN a nestačili se divit“

Listopadové události v roce 1989 intenzivně prožívali i čeští emigranti v zahraničí. Dceru popravené Milady Horákové Janu Kánskou zastihl pád komunistického režimu ve Spojených státech, kam emigrovala v roce 1968. Její vzpomínky zachytil zpravodaj ČT Martin Řezníček.

17. listopad si připomnělo i Brno, na náměstí Svobody přišly stovky lidí

Několik stovek lidí dorazilo do centra Brna na náměstí Svobody, kde probíhaly vzpomínkové akce k 17. listopadu. Ke shromážděným promluvilo několik pamětníků a na pódiu proběhlo i  muzikálové a divadelní představení studentů JAMU. V 18:00 pak odstartoval lampionový průvod z náměstí směrem na Kraví horu.

Duchovní František Lízna pečoval o nemocné. Pětkrát kvůli tomu skončil v komunistickém vězení

Cenu Paměti národa, kterou obecně prospěšná společnost Post Bellum oceňuje pamětníky zlomových momentů minulého století, letos dostane i František Lízna. Duchovní, který byl pětkrát vězněn za protikomunistickou činnost. Známý je svými poutěmi, po svých došel až na Krym a ušel tisíce kilometrů. V roce 2001 mu byl propůjčen Řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva, o dva roky později mu Nadace Charty 77 za jeho práci vězeňského duchovního na Mírově udělila Cenu Františka Kriegla.

František Suchý ukrýval popel Mašína i Horákové. Komunisté ho odsoudili na 25 let

Jedním z letošních laureátů Ceny paměti národa je politický vězeň František Suchý. Jeho otec byl ředitelem strašnického krematoria, František proto pomáhal ukrýt popel popravených obětí nacismu i komunismu, aby mohly být důstojně pohřbeny. Později byl zatčen za ukrývání agenta americké zpravodajské služby a protistátních letáků. Jeho rodiče navíc pomohli jiné rodině při útěku za hranice. Suchý byl odsouzen na 25 let, za mřížemi si odseděl půlku trestu.

17. listopad v Česku: svíčky, koncerty a studentské průvody. Do ulic se ale chystají i extremisté

Česko si s v pátek připomíná dvě výročí spojená s 17. listopadem. Pietní akt u pražské Hlávkovy koleje vzpomene památku Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 nacisté během studentských protestů. Více akcí se však týká roku 1989 a sametové revoluce. Jejich těžištěm bude pražská Národní třída a Václavské náměstí. Do ulic se ovšem chystají také extremisté, proto budou v pohotovosti i policisté.
On-line přenos
17. listopad 2017
19:50
Česká televize

Online přenos nyní končí. Událostem 17. listopadu se bude věnovat další vysílání České televize: Ve 20 hodin začne na ČT2 přímý přenos z udělování Cen paměti národa, následovat bude dokument o Karlu Krylovi. Speciální program připravila také ČT24 – od 20 hodin nabídne mimořádné vydání Událostí, komentářů a poté Historii.cs.

Nepojmenovaný obrázek z online přenosu - zpráva z 2017-11-17 19:50:06 - obrázek 1
Zdroj: ČT24
19:37

Václavské náměstí rozezněl pískot - jde o symbolický akt na podporu svobody a demokracie. Píšťalky mají vzkázat politikům, že občané nejsou jen voliči, ale i rozhodčí. Právě v 19:30 17. listopadu 1989 přehradil policejní kordon studentský průvod z Albertova na Národní třídě.

19:28

Národní třídou zní z balkonu Paláce Metro píseň Modlitba pro Martu, kterou v roce 1989 proslavila Marta Kubišová.