Marta Kubišová nazpívala po letech Modlitbu v novém kabátu, 17. listopad prý neslaví

I když se stala symbolem revoluce, říká, že 17. listopad neslaví. (zdroj: ČT24)

Jedním ze symbolů listopadových událostí roku 1989 je i zpěvačka Marta Kubišová. Ta sice 17. listopadu na Národní třídě nebyla, o dva dny později ale jejímu zpěvu z balkonu Melantrichu naslouchalo 100 tisíc lidí. Bývalá zlatá slavice tehdy zpívala na veřejnosti po více než 20 letech. Teď se dočkala Modlitba pro Martu nové verze, kde kromě Kubišové zazní hlas i dalších zpěvaček.

I když se stala symbolem Sametové revoluce, sama říká, že 17. listopad neslaví. O tom, co se tehdy dělo,  se dozvěděla přímo od studentů, kteří ji poprosili, aby na Albertově zazpívala hymnu. Tehdy byl pátek a musela ještě vyzvednout dceru ze školy v Motole a pak se snažila dostat na Albertov. Tam už se dostávala obtížně, „odklonili dopravu na Karláku, tak jsem běžela z Karláku s Káťou až na ten Albertov, ale tam už se prostě průvod zvednul.“

My jsme se prodíraly tím davem, ale ono to nebylo možný a to čelo průvodu už se vydalo proti nám.
Marta Kubišová
zběvačka

Protestů na Národní třídě se tehdy neúčastnila a podle jejích slov to bylo dobře. „Protože jsem přišla domů a Olga Havlová mi volala, jestli jsem doma a já jsem jí říkala, no teď jsme dorazily. A ona, prosím tě, tak už nechoďte ven, protože venku už začala vichřice, velká.“

V listopadu '89 zpívala veřejně po dvaceti letech

O dva dny později se na Václavském náměstí spontánně sešlo na protestní demonstraci přes 100 tisíc lidí. Dav skandoval, „ať žije Marta“ a Jiří Černý poslal Martu Kubišovou na balkon se slovy, „chtělo by to malou modlitbičku.“ „Najednou jsem zjistila, že je mi hrozná zima, že mi nefungujou plíce, bránice ta se nehnula. Já jsem v tu dobu 20 let nezpívala,“ vyprávěla Kubišová v Událostech ČT.

Rozhovor s Martou Kubišovou ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Nová Modlitba pro Martu po 49 letech

Legendární píseň se teď dočkala předělávky, na které se vedle Marty Kubišové podílely i další zpěvačky: Bára Basiková, Tereza Černochová, Natálie Kocábová a na nahrávce zazní i hlas Hany Hegerové.

Marta Kubišová se přezpívání songu zpočátku obávala a velkým překvapením pro ni byla i kamera. Nepředpokládala, že by měl někdo nahrávání dokumentovat. „Napřed jsem to viděla docela sebevražedně, a ještě jako s jinou tóninou. Já jsem to zpívala v roce 1968 v úplně jiný tónině,“ popisovala Kubišová ve Studiu 6 a dodala, že když klip viděla sestříhaný, tak měl najednou úplně jiný náboj a doslova se jí „draly slzy do očí“.

Nově přezpívaná Modlitba pro Martu (zdroj: ČT24)

Na mladé lidi chce apelovat, aby si vzali Modlitbu k srdci: „Když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí. Lide, navrátí. Pak je tam refrén: z oblohy mrak zvolna odplouvá a každý sklízí setbu svou. To znamená, to je děsně nadějný, ale musí pro to něco udělat,“ zdůrazňuje Kubišová.

Zpěvačka se vracela i k nedávné události, kdy policie v Lipníku nad Bečvou zasáhla proti zvukaři, který pustil Modlitbu pro Martu během projevu prezidenta Miloše Zemana. To co se odehrálo, jí prý připomnělo období, kdy jí režim nedovolil zpívat. „To že tam najednou přerušili tu modlitbu a že znovu evokovala tu dobu, kdy … moje písně byly vymýcený z publika a z domácností a z rádií a ze všech médií, tak jsem říkala, tak to rozhodně tedy svobodu jaksi nepřipomíná,“ řekla ve Studiu 6 Kubišová.