Část poslanců bojuje za udržení současného systému zelené nafty. Schillerová je proti

Události ČT: Skupina poslanců chce zvrátit zmenšení daňové úlevy na naftu v živočišné výrobě (zdroj: ČT24)

Vláda v úterý projednává návrh 31 poslanců, kteří chtějí zachovat současný systém zelené nafty pro zemědělce. V něm stát vrací farmářům, kteří mají živočišnou výrobu, až třetinu ceny paliva. Ministerstvo financí je proti a prosazuje nižší podporu. Zemědělci by tak ročně přišli o 700 až 900 milionů korun.

Dnes zemědělci dostávají z každého litru nafty spotřebovaného pro rostlinnou výrobu zpět od státu 4,38 koruny. Zemědělci s čistě živočišnou výrobou můžou dostat zpátky až 9,50 koruny za litr nafty. Výše vratky u farmářů, kteří provozují oba typy výroby, se pak pohybuje od 4,38 do 9,50 koruny.

Vratky spotřební daně u "zelené nafty"
Zdroj: ČT24

Příští rok se mají tyto sazby podle platného zákona sjednotit na nejnižší hodnotě. Změna se však nelíbí skupině 31 poslanců, kteří chtějí současné štědřejší sazby ponechat.

„Výrazně se propadly ceny vepřového, klesá nám cena mléka, a proto si myslím, že je důležité pro stabilitu zemědělců v České republice prodloužit toto období i po roce 2018,“ uvedl poslanec a 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle předkladatelů instrument pomůže udržet či podpořit počty hospodářských zvířat. Argumentují tím, že nižší počty chovaných hospodářských zvířat způsobují i nižší objem produkovaných statkových hnojiv, což má špatný vliv na kvalitu půdy i obsah humusu a následkem je eroze půdy a lokální záplavy.

Schillerová je proti poslaneckému návrhu

I když návrh zákona spolupodepsalo i šestnáct poslanců hnutí ANO, ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO) je zásadně proti. „Přece nepodpořím pokračování něčeho, co je administrativně náročné pro všechny a současně fiskálně mnohem víc zatěžující,“ podotkla. Navíc upozorňuje, že byly zjištěny také případy zneužívání vratky.

  • Novela zákona z roku 2016 rozšířila zelenou naftu na živočišnou výrobu, do té doby se vztahovala pouze na rostlinnou výrobu. Po změně zákona ji mohou využívat i rybníkáři a firmy v lesním hospodářství. Od poloviny roku 2017 pak začalo platit, že vratka daně se odstupňuje podle intenzity chovu zvířat.

Samotný designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) o zelené naftě hlasovat nebude. „Mám tam střet zájmů,“ uvedl.

Proti systému zelené nafty je pravicová opozice, která by výhodu pro zemědělce nejraději zrušila úplně. „Každý obor podnikání vyžaduje nákup benzinu nebo nafty. Proč jenom jedna vybraná skupina má dostat od státu část spotřební daně zpátky?“ ptá se místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Poslanci by mohli začít návrh na výhodnou zelenou naftu projednávat v červenci. Návrh předkládají tak, aby ho sněmovna mohla schválit zrychleně již v prvním čtení.