Do Česka přijel po více než dvaceti letech indický prezident. Zeman chce přímé letecké spojení do Dillí

Indický prezident Rám Náth Kóvind přijel na Pražský hrad jednat se svým českým protějškem Milošem Zemanem. Delegace podepsaly dohodu o zrušení víz pro držitele diplomatických pasů nebo memorandum o spolupráci ve vědě a výzkumu. Zeman se přimlouval i za přímé letecké spojení do Dillí. Česko hostí indického prezidenta po více než dvaceti letech. Během dne bude mluvit také s premiérem Andrejem Babišem nebo s předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO).

Zeman přijal indického prezidenta a jeho manželku na prvním hradním nádvoří, kde na ně čekala nastoupená čestná jednotka Hradní stráže. Následovalo jednání obou prezidentů. Diskutovali spolu například o neexistujícím přímém leteckém spojení mezi Dillí a Prahou.

„V případě Číny už máme čtyři přímé letecké linky. Přitom Indie je svým významem, počtem obyvatel a také obdivuhodnou dynamikou hrubého domácího produktu na srovnatelné úrovni. Byl bych proto rád, kdyby alespoň jedno přímé letecké spojení vzniklo,“ poznamenal Zeman na společné tiskové konferenci. O chybějícím spojení chce s indickým prezidentem mluvit i Vondráček. 

Indického prezidenta přivítali s poctami na Pražském hradě (zdroj: ČT)

Indie by si podle Zemana vzhledem ke svému významu také zasloužila být stálým členem Rady bezpečnosti OSN. Za tato slova mu Kóvind poděkoval. Oba státníci se shodli i na boji s mezinárodním terorismem a na znepokojení, které vyvolává situace v Pákistánu, kde má v některých provinciích útočiště Taliban.

Kóvind uvedl, že oba státy měly vždy dobré vztahy a nyní by se měly ještě prohloubit, a to i v oblasti ekonomiky a investic. Zmínil například hi-tec, strojírenství, civilní letectví nebo automobilový průmysl. „Nesmírně nás těší, že české společnosti jako Škoda Auto s mateřskou společností Volkswagen budou do obchodu v Indii investovat asi miliardu dolarů,“ uvedl.

Veliký potenciál vidí Kóvind i v oblasti obrany. Vyzval proto české firmy k aktivitě v jeho zemi. Další představy, jak posunout bilaterální obchodní vztahy, by pak mělo nabídnout zasedání Smíšené komise pro hospodářskou spolupráci ČR a Indie, které se bude konat v říjnu v Praze a budou mu předsedat ministři obchodu obou zemí.

Po schůzce prezidentů následovalo setkání národních delegací, kterého se za českou stranu účastnili ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Za účasti obou hlav států došlo k podpisu několika memorand a dohod, například o osvobození od vízové povinnosti pro držitele diplomatických pasů.  

Odpoledne se Kóvind společně s ministryní Novákovou zúčastní česko-indického obchodního fóra. Mediální zástupce kopřivnické společnosti Tatra Trucks Jaroslav Martínek uvedl, že zástupci firmy podepíšou strategické memorandum o porozumění s indickým výrobcem BEML (Bharat Earth Movers Limited). Tatra Trucks tak podle něj potvrdí pozici strategického partnera indického ministerstva obrany.

Indie patří k nejdůležitějším obchodním partnerům Česka v Asii. V první polovině letošního roku byl vývoz do této země téměř 7,9 miliardy korun, což je o dvě procenta více než loni. Základnou pro středně velké české firmy se má navíc nově stát vybudování českého průmyslového parku v industriální zóně Bengalúru.

V sobotu má Kóvind podle indické ambasády v plánu návštěvu Univerzity Karlovy, kde se setká s indickými studenty a českými indology. Prohlédne si také laserové centrum v Dolních Břežanech a Strahovský klášter. Návštěvu ukončí v neděli.

Indii naposledy navštívil Václav Klaus

Poslední indický prezident, který navštívil Českou republiku, byl v roce 1996 Šankar Dajál Šarma. Do Indie naopak přijel na oficiální návštěvu naposledy Václav Klaus v roce 2005. Václav Havel zde byl v únoru 1994. Zeman sice Indii také navštívil, ale v roce 2001 ještě jako premiér. Příští rok by měl podle Zemana do Indie zamířit český premiér Andrej Babiš (ANO).