Robotický institut ve stínu sporů. Odborníci odcházejí, rektor mluví o zklidnění

Události: Robotický institut se potýká s důsledky sporu rektora a bývalého ředitele (zdroj: ČT24)

Kritici současného vedení Českého vysokého učení technického tvrdí, že Institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) je po odvolání ředitele Vladimíra Maříka v krizi. Potýká se s výpověďmi zaměstnanců, ztrátou důvěry zahraničních partnerů a ohrožením zisku projektu za stovky milionů korun. Maříka v červnu odvolal rektor Vojtěch Petráček, ten naopak tvrdí, že situace na institutu se pomalu uklidňuje.

Posledním krokem šéfa projektového oddělení Víta Dočkala bylo odeslání podkladů k přihlášce do projektu RICAIP. V soutěži jde zhruba o 900 milionů korun, díky nimž by se institut mohl stát spolu s partnery z Německa a Brna evropským uzlem pro technologie čtvrté průmyslové revoluce.

Bezdůvodně to přece nejde

„Tady mám předávací protokol své agendy. Je to jedenáct stránek projektů, které musí pak někdo obhospodařovat,“ říká ke svému odchodu Vít Dočkal. Stejně jako on dali výpověď i čtyři jeho kolegové.

Odchod nevylučuje ani odborník na strojové uvažování Josef Urban. „Není prostě možné říct: ‚Odvoláváme vašeho šéfa a neřekneme vám proč‘,“ komentuje Josef Urban odvolání Maříka.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček podle některých pracovníků institutu odvolání ředitele Vladimíra Maříka nezdůvodnil a nestabilní situace ohrožuje důležité projekty. Zástupce ředitele CIIRC ČVUT Václav Hlaváč považuje kompetentní pracovníky za klíčové. Podle něj je třeba pracovat s těmi, kteří jsou schopni nést nové myšlenky a přinášet velké projekty.

ČVUT je kvůli institutu rozdělené

Univerzita je však rozpolcená, protože za rektora se postavili děkani šesti z osmi jejích fakult. A podle samotného rektora Petráčka není odchod několika zaměstnanců velký problém.

Důvody odvolání ředitele ale sám sdělovat nechce, jsou podle něj interní. „Jistě neočekáváte, že budu na veřejnosti řešit detaily důvodů. Ta situace se postupně uklidňuje,“ řekl České televizi Petráček k situaci na ČVUT  s odkazem na to, že všechny zainteresované strany důvody znají.

Rektor také nabízí řešení situace klíčového projektu – peníze dostane jen tehdy, když bude nezávislý na vedení školy. Podle rektora by mohlo pod institutem vzniknout autonomní oddělení. To však odmítají němečtí partneři. Lidé kolem odvolaného Vladimíra Maříka tak požadují novou fakultu nebo úplně novou výzkumnou instituci mimo univerzitu.

Rektor si stěžoval na slovní útoky, Mařík na snahu udusit rozvoj

Rektor odvolal šéfa institutu v červnu. Zdůvodnil to dlouhodobými spory o fungování školy a tím, že ho Mařík údajně napadal a šířil nepravdivé informace o ohrožení institutu. Podle Maříka je rozhodnutí výsledkem snahy udusit rozvoj ústavu.

Rektor Petráček už dříve v prohlášení uvedl, že s Maříkem dlouhodobě neúspěšně diskutoval o modelu spolupráce součástí ČVUT. „Opakovaně se však stávalo, že jsme se vraceli k bodu nula – který na mě působil tak, jako by pan profesor výhodnost celého systému neviděl a stále se vracel ke starému schématu polarity a boje fakult a ústavů. Tato situace se bohužel nemění ani v době, kdy existují hmatatelné důkazy o zlepšené situaci ústavů,“ napsal Petráček.

Mařík se také podle rektora několikrát dopustil excesů. Petráček tvrdí, že jím byl opakovaně slovně napaden. „Několikrát jsme se dostali do konfliktu, který jsem musel řešit a chování podřízeného ředitele korigovat,“ doplnil rektor.

Podle Maříka bylo rozhodnutí rektora vyvrcholením snahy udusit rozvoj ústavu, který má výsledky, jež snesou mezinárodní srovnání. „Mnohým jde o to, dostat se do budovy, jiným jde o to, tedy panu rektorovi zřejmě, aby potlačil kritiku a ukázal svoji sílu zavedením cenzury na ČVUT,“ řekl Mařík. Největší obavy má podle svého dřívějšího vyjádření z toho, že špičkoví odborníci, které na insititut přitáhl, odejdou a za nimi odejdou i mladí nadějní výzkumníci.