Rektora ČVUT a odvolaného šéfa robotiky se snaží usmířit ministr. Zatím bez výsledku

Události: Rektor ČVUT a odvolaný šéf CIIRC se sešli u ministra (zdroj: ČT24)

O napjaté situaci v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) jednali na společné schůzce rektor ČVUT Vojtěch Petráček a odvolaný ředitel institutu Vladimír Mařík. Oba znesváření označili schůzku za účelnou, přestože k žádnému závěru nedospěli.

Rektor se vyhnul přímé odpovědi na otázku, zda je možné, aby se Mařík vrátil do své dřívější funkce. „Na stole jsou různé alternativy,“ uvedl. Z čela institutu jej sesadil minulý týden s odůvodněním, že nepřispívá k vzájemné spolupráci fakult a ústavů ČVUT.

Mařík a jeho příznivci považují odvolání za odplatu za Maříkova nelichotivá slova vůči škole, která zazněla v dokumentu „A člověk stvořil robota“, který nedávno odvysílala Česká televize.

Plaga na pondělní schůzce prohlásil, že Mařík je respektovaná osobnost, ale že ze své pozice ministra nemůže zasahovat do rozhodování rektora. „Rektor Petráček se zodpovídá akademickému senátu, ne mně. Já mohu v celé věci vystupovat maximálně jako mediátor,“ uvedl ministr. Podle něj může mít spor dalekosáhlé dopady do celého vysokého školství, proto se do něj vložil.

Odvolání kritizoval také premiér Andrej Babiš (ANO). „Je to eso české informatiky, robotiky a kybernetiky, a přesto ho naprosto nesmyslně odvolal rektor univerzity,“ napsal Babiš. „V pátek jsem se s ním (Maříkem) potkal. Věřím, že pan rektor změní svoje rozhodnutí,“ doplnil.

Schůzka řešení nepřinesla

Podle Petráčka i Maříka byla téměř dvouhodinová schůzka u ministra účelná. „Vyjasnili jsme si svá stanoviska,“ řekl odvolaný ředitel. Ke konkrétnímu závěru aktéři nedošli, podle Petráčka i ministra Plagy je nutné vyřešit situaci na institutu robotiky co nejdříve. V současnosti je jeho vedením pověřený Vladimír Kučera.

„Prozatím jsme nenalezli definitivní řešení celé situace, ale rozcházíme se s tím, že negociujeme, přemýšlíme každý o svých stanoviscích,“ prohlásil rektor.

„Já lpím na jediné věci, aby projekt, který jsme rozjeli a který má končit v roce 2020, byl úspěšný a aby byl dotažen do konce. Samozřejmě bych byl rád u toho,“ uvedl Mařík.

Rektor Petráček již minulý týden řekl, že dosavadního ředitele institutu robotiky si dokáže představit například jako ambasadora ČVUT pro oblast průmyslu 4.0 nebo jako člena vedení institutu, nikoli ale jako toho nejvyššího. Mařík uvedl, že jeho odvolání poškozuje reputaci ústavu zejména v zahraničí.

Rektor si stěžoval na slovní útoky, Mařík na snahu udusit rozvoj

Rektor odvolal šéfa institutu před týdnem. Zdůvodnil to dlouhodobými spory o fungování školy a tím, že ho Mařík údajně napadal a šířil nepravdivé informace o ohrožení institutu. Podle Maříka je rozhodnutí výsledkem snahy udusit rozvoj ústavu. 

Rektor v prohlášení uvedl, že s Maříkem dlouhodobě neúspěšně diskutoval o modelu spolupráce součástí ČVUT. „Opakovaně se však stávalo, že jsme se vraceli k bodu nula - který na mě působil tak, jako by pan profesor výhodnost celého systému neviděl a stále se vracel ke starému schématu polarity a boje fakult a ústavů. Tato situace se bohužel nemění ani v době, kdy existují hmatatelné důkazy o zlepšené situaci ústavů,“ napsal Petráček.

Mařík se také podle rektora několikrát dopustil excesů. Petráček tvrdí, že jím byl opakovaně slovně napaden. „Několikrát jsme se dostali do konfliktu, který jsem musel řešit a chování podřízeného ředitele korigovat,“ doplnil rektor.

Zaměstnanci CIIRC protestovali 8. června proti odvolání ředitele Vladimíra Maříka
Zdroj: ČTK

Podle Maříka je rozhodnutí rektora vyvrcholením snahy udusit rozvoj ústavu, který má výsledky, jež snesou mezinárodní srovnání. „Mnohým jde o to, dostat se do budovy, jiným jde o to, tedy panu rektorovi zřejmě, aby potlačil kritiku a ukázal svoji sílu zavedením cenzury na ČVUT,“ řekl Mařík.

„Osobně mám největší obavy z toho, že špičkoví odborníci, které jsem přitáhl, které jsme tu zaměstnali, kteří nám tady budují mladé české týmy, že odejdou a za nimi odejdou ti mladí čeští nadějní výzkumníci, kteří měli tvořit jádro našeho robotického výzkumu v České republice. Myslím, že pan rektor nedocenil dopady a váhu svého unáhleného rozhodnutí,“ dodal.  

Institut robotiky byl založen před pěti lety jako součást ČVUT, v jehož struktuře zaujímá podobné postavení jako jednotlivé fakulty. Mařík stál v čele od počátku. Institut spojuje vědce s průmyslovou sférou, spolupracuje s významnými technologickými společnostmi, jako je Siemens, Airbus a další.