Silvestrovská noc v Česku: Sebevražda, nehody, požáry i zranění

Praha – Během oslav příchodu nového roku se v České republice stalo několik vážných událostí. V Praze 10 policisté řešili sebevraždu 45leté ženy, která skočila z okna po hádce s manželem. V Petrské ulici v centru města pak došlo k dalšímu smrtelnému pádu z okna a záchranáři museli pomáhat i vážně zraněné 21leté dívce, která spadla při přeskakování z balkonu na balkon v Jagellonské ulici. V Libereckém kraji shořela u Máchova jezera chata a na Vysočině zemřel dvacetiletý řidič.

PRAHA | Kromě zmíněných tragických úmrtí a nehody pražští hasiči zasahovali především u menších požárů způsobených zábavní pyrotechnikou, šarvátek a výtržností. Na Václavském náměstí také policie zadržela několik pachatelů trestné činnosti. „Mezi nejvýznamnější úspěchy policie řadí zadržení devětatřicetiletého Nigerijce, který nabízel kolemjdoucím drogy. Cizinec měl u sebe neobvykle velké množství drog, jednalo se o více než 26 gramů marihuany a téměř 25 gramů kokainu,“ sdělila policejní mluvčí.

Úklid následků bujarého veselí v centru Prahy začal už ve tři hodiny ráno a skončit by měl kolem poledne. Pražské služby očekávají, že ve městě posbírají až 50 tun odpadu.

Novoroční oslavy v hlavním městě vyvrcholí dnes v 18 hodin ohňostrojem, který bude odpálen z Letenských sadů. Trvat bude přesně 900 sekund, skládá se z deseti částí a do vzduchu při něm vylétne více než 10 000 rachejtlí včetně různých speciálních efektů. Město za podívanou zaplatilo milion korun. Ohňostroj nicméně zkomplikuje dopravu po městě řidičům i cestujícím ve veřejné dopravě – uzavře se část nábřeží a některé mosty v centru.

Jak se slavil nový rok ve světě? Podívejte se ZDE

STŘEDNÍ ČECHY | Pro střední Čechy byla silvestrovská noc nejtragičtější za posledních deset let. Při dopravní nehodě u Čáslavi zemřel o půlnoci mladý řidič a jeho spolujezdec se těžce zranil. Rachejtle a dělobuchy pak ve Středočeském kraji poranily zhruba desítku lidí, včetně čtyřletého dítěte z Kladna.

Ve vážném stavu byl do nemocnice převezen i muž, který v Benešově přepadl přes zábradlí u restaurace a spadl asi z šestimetrové výšky. Cizí zavinění podle policie nebylo zjištěno.

VYSOČINA | Dvacetiletý šofér zemřel po nárazu do stromu mezi Libicí nad Doubravou a Štěpánovem. Z jeho tří spolucestujících byl jeden zraněn těžce a další dva utrpěli lehčí zranění. Tragická dopravní nehoda se stala krátce po 23:00. Jestli měl řidič v krvi alkohol, ukáže až pitva.

„Silvestrovské oslavy na Vysočině tentokrát výrazně zaměstnaly policisty, a to napříč územím celého kraje,“ uvedla policejní mluvčí. Na tísňové lince přijali během noci přes 50 oznámení a na protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě odvezli 12 opilců.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

PLZEŇSKO | Také v Plzeňském kraji bylo rušno. Záchranné složky a policisté řešili pád šesti mladých lidí z plošiny vysokozdvižného vozíku ve výšce tří metrů nebo loupežné přepadení. Zdravotníkům dokonce vzrostl počet výjezdů o 100 procent a záchytka v Plzni se během noci zcela zaplnila, obsazeno bylo všech deset lůžek.

Policie kromě jiného prošetřuje nehodu na Americké třídě v Plzni, kde údajně strčil opilý třicetiletý muž svého o deset let mladšího opilého kamaráda na projíždějící policejní vůz.

ZLÍNSKO | Také na Zlínsku došlo k několika závažnějším událostem – policie zaznamenala kolem 150 výjezdů. V Uherském Brodě bodl asi čtyřicetiletý muž do stehna sedmnáctiletého mladíka. „Mladík v 07:00 uviděl zřejmě opilého muže ležícího na ulici. Zatím nevíme, proč muž takto zareagoval,“ popsal policejní mluvčí.

V kraji došlo ještě ke dvěma pokusům o znásilnění. Tomu prvnímu se dvacetiletá dívka v Uherském Brodě ubránila. Poté byla ještě v Holešově na Kroměřížsku přepadena 29letá žena. „Útočník si chtěl vynutit sex. Když nepochodil, sebral ženě peněženku s 1 500 korunami,“ dodal mluvčí.

LIBERECKO | Při požáru chaty u Máchova jezera vznikla škoda asi 300 000 korun. Co prázdný rekreační objekt zapálilo a zda byla na vině pyrotechnika, hasiči zjišťují. Jinak zhodnotili silvestrovskou noc jako spíš klidnější. Jiný názor mají ovšem lékaři liberecké nemocnice, jen na traumatologické ambulanci ošetřili 80 lidí, což je čtyřikrát víc než obvykle. Nic podobného prý na oddělení nikdo nepamatuje.