Šťastný nový rok 2014, zní planetou

Sydney – Rok 2014 vítali lidé napříč celým světem. Oslavovalo se především velkolepými ohňostroji. Jako první se půlnoci dočkaly tichomořské státy Kiribati a Samoa a hodinu po nich Nový Zéland. Mezi posledními byla naopak Havaj. Tam tráví Nový rok například americký prezident Barack Obama s rodinou.

Dva miliony lidí na jediné pláži. Na brazilskou Copacabanu dorazili nejen místní, ale i turisti z celého světa. Na jedné z největších oslav přivítali společně nový rok. Podobná nálada panovala i o něco severněji - ve Spojených státech. Na newyorském Times Square se kvůli chladnému počasí slavilo v kabátech. 

A pozadu nezůstala ani Evropa, kam půlnoc dorazila už o pár hodin dřív. Zatímco ve Francii byla jednou z hlavních atrakcí blikající Eiffelova věž, Londýn vsadil na velkolepý ohňostroj.

Do ulic vyrazili i Španělé. Ti se s úderem půlnoci pustili především do hroznového vína. Podle tradice si ten, kdo sní s příchodem nového roku 12 kousků, zajistí štěstí a bezpečí až do dalšího silvestra.

Jak probíhal silvestr a Nový rok v Česku? Podívejte se ZDE

Jako první slavily příchod nového roku Samoa a kiribatský atol Kiritimati, známý jako Vánoční ostrov. V té době bylo v Praze teprve 11:00. Následně oslavy pokračovaly na Liniových ostrovech, které z velké části patří k tichomořské republice Kiribati.

Obyvatelé Samoy vítali nový rok jako první teprve potřetí v novodobé historii. Tato země totiž v závěru roku 2011 z ekonomických důvodů „papírově“ přešla mezinárodní datovou hranici, aby se přiblížila hlavním obchodním partnerům, Austrálii a Novému Zélandu.

Samoa se loučila se starým rokem velkými večírky a soukromými oslavami. V zemi se nepoužívají běžné dělbuchy, ale ručně vyráběné, asi dvoumetrové kanóny z bambusu. Dutinu Samoané zaplní kerosinem. Sousedé mezi sebou soutěží o nejhlasitější exploze.

Jedním z vrcholů silvestrovského veselí byl bezpochyby ohňostroj v australském velkoměstě Sydney, který se stal tradičním symbolem oslav. Podle portálu sydneynewyearseve.com ho na vlastní oči sledovalo 1,6 milionu lidí. Na celém světě si ho pak díky živému televiznímu přenosu nenechala ujít prý více než miliarda diváků. Organizace ohňostroje je vždy prestižní událostí, pro tento rok se úkolu ujal umělec a hudebník Reg Mombassa. Na světelnou show organizátoři použili sedm tun pyrotechniky.

Ohňostroj v Sydney trval zhruba deset minut. Organizátoři tradičního novoročního ohňostroje v Praze, který začne ve středu v 18:00, slibují patnáctiminutové vystoupení. Odpáleno bude více než 10 000 rachejtlí - kulové a cylindrické pumy, římské svíce, kompaktní baterie a různé speciální efekty.

Singapur oslavuje příchod roku 2014
Zdroj: ČTK/AP/Wong Maye-E

V japonském Tokiu pět kněží v chrámu Zozodži odzvonilo 108 údery zvonu příchod nového roku a zároveň se na Tokijské věži rozsvítil nápis „2014“ z bílých světel.

Čína na úvod nového roku připravila světelnou show na části Velké čínské zdi nedaleko Pekingu a na šanghajském pobřeží. Naopak město Wu-chan v centrální provincii Chu-pej plánovaný ohňostroj odvolalo a zakázalo odpalování petard a další zábavní pyrotechniky, aby zabránilo zhoršení už tak dost znečištěného ovzduší. Výbuchy petard a oslavnou střelbou se ještě před půlnocí na Filipínách zranilo více než 260 lidí. Filipíny tak potvrdily svou nechvalnou pověst jedněch z tradičně nejkrvavějších oslav příchodu nového roku v Asii. Podle lékařů bilance patrně ještě poroste; lidé odpalují hodně zábavní pyrotechniky, aby skoncovali s rokem, který jim přinesl tragické přírodní katastrofy. Nejhorší z nich bylo 8. listopadu řádění tajfunu Haiyan, který si vyžádal více než 6 100 mrtvých a téměř 1 800 pohřešovaných.

Oslavy nového roku ve světě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod