Kontrola odhalila v institutu Aktip pracovníky bez potřebného oprávnění. Hrozí jim milionová pokuta

Necelé tři měsíce od odvysílání dokumentu ČT Infiltrace: obchod se zdravím má pražský magistrát první závěry kontrol, které provedl v institutu psychosomatické medicíny Aktip. Vyplynulo z nich, že jeden z lektorů, který pod značkou tohoto zařízení pracoval, poskytoval zdravotní služby v oboru psychologie bez oprávnění. Další čtyři pak zase nabízeli služby pomocí zdravotnických přístrojů, na což také oprávnění nemají.

„Následovat bude správní řízení, které povede magistrát, v tomto těmto hříšníkům hrozí pokuta až milion korun za to, že poskytují zdravotní služby bez povolení,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Odvysílání dokumentu vyvolalo obrovský ohlas a o Aktip se začaly zajímat i odpovědné instituce. V dokumentu, který pomocí skryté kamery odhalil fungování institutu, vystupovali i dva lékaři: zakladatelka ústavu Jarmila Klímová a lékař Michael Kučera. Ten prodával klientům institutu jím vytvořený produkt Karnosin, který měl „rozmluvit i dospělé autisty“. 

Nejen na ně, ale i na další tamní lékaře se na pokyn ministerstva zdravotnictví zaměřila Česká lékařská komora (ČLK). Institut totiž radil často i onkologickým pacientům kontroverzní léčbu.

Události: Pacientky prozradily další zkušenosti s Aktipem (zdroj: ČT24)

Česká lékařská komora původně neměla ani žádný doklad o tom, že by měla zakladatelka institutu Aktip Jarmila Klímová atestaci z psychiatrie, jak uvádí na stránkách institutu. To ostatně pro ČT uvedl i předseda ČLK Milan Kubek (a původně to uváděl i tento text); až později Kubek svá slova opravil s tím, že se kopie dokumentů o atestaci našly v archivu komory.

Už po odvysílání se také ukázalo, že Lenka Krutilová, která v zařízení působila jako terapeutka, nevystudovala na Univerzitě Karlově psychologii, jak se chlubila ve svém profilu institutu. Proti tomu se ale fakulta ohradila a profil Krutilové následně ze stránek Aktipu zmizel. Šéfka ústavu navíc oznámila, že s Krutilovou ukončila spolupráci.

Samotný Aktip nefiguroval v žádném z veřejných rejstříků. „Zjistili jsme, že služby poskytovala společnost Progressive consulting,“ řekl začátkem června mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Z magistrátní kontroly ale vyplynulo, že společnost Progressive consulting pouze poskytuje prostory pro jednotlivé „lektory“ na základě nájemních smluv. „Na základě seznamu ,lektorů' zajištěného v rámci ztotožnění byla vyhotovena pověření ke kontrole pro dvacet pět subjektů,“ řekl Hofman ČT.