Zákon pro hromadné odškodňování klientů H-Systemu ministr spravedlnosti nepodpoří

Události: Politici se střídají v nápadech na odškodnění bývalých klientů H-Systemu (zdroj: ČT24)

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (nestr. za ANO) by nepodpořil přijetí zákona, který by řešil hromadné odškodňování bývalých klientů H-Systemu. K zapojení státu do tohoto procesu vyzval předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

„Už proto, že poškozených v různých kauzách devadesátých let byla celá řada a tohle, byť je to bolestivé, tak je jen kapka v moři z hlediska toho, co se tady všechno událo,“ řekl ministr Kněžínek.

Poškození mají podle něj už nyní možnost obracet se na resort jednotlivě se žádostí o náhradu škody. Přijetí speciálního zákona, který by plošné odškodnění klientů umožnil, proto ministr nepovažuje za rozumné.

Členka sněmovního ústavně-právního výboru Kateřina Valachová (ČSSD) by přivítala „koordinovaný postup ministerstva směrem k žádostem klientů H- Systemu o odškodnění o vzniklou nemateriální újmu“.

Myšlenka na státní odškodnění se příliš nelíbí ani řadě sněmovních subjektů. Piráti, TOP 09 a Starostové a nezávislí vidí podobně jako Kněžínek cestu v odškodnění podle stávajících zákonů a pravidel.

Lidovci by o nestandardní pomoci uvažovali, místopředseda Marian Jurečka má za to, že by politici měli zvážit nějaké mimořádné řešení. „A zároveň bychom měli zohledňovat i jiné kauzy, např. kampeliček a podobně,“ uvedl.

Podle občanských demokratů stát selhal a měl by teď hledat cesty, jak lidem pomoci. Komunisté zase upozorňují, že by se mělo postupovat tak, aby mezi odškodňovanými nevznikla nespravedlnost. Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se v případě bývalých klientů H-Systemu staví za státní pomoc finančními zárukami, případně i dotací postiženým.

Podle úterních slov premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím vláda finanční kompenzaci nezvažuje. „Tam je poškozených tisíc lidí, takže to musíme řešit individuálně. Mají možnost obrátit se na ministerstvo spravedlnosti,“ vzkázal poškozeným Babiš ve shodě s ministrem spravedlnosti.