Ve středu Čech, Praze, Ústeckém kraji a na Českolipsku hrozí požáry. Pozor na táborové ohně nebo nedopalky

V Česku kvůli dlouhotrvajícímu suchu vzrostlo nebezpečí požárů (zdroj: ČT24)

Meteorologové vydali varování před vznikem požárů. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu je vysoké riziko ve středních Čechách, v Praze, v Ústeckém kraji a na Českolipsku. Lidé by proto neměli rozdělávat v přírodě oheň či vypalovat trávu. Řídit se mají také místními vyhláškami a zákazy, které mohou být vydány. Požáry mohou vzniknout i při úderu blesku.

„Přeháňky a bouřky, které se mohou v následujících dnech vyskytnout, budou jen lokální, a proto situaci výrazněji nezlepší,“ poznamenali meteorologové. V Praze i ve středních Čechách je proto od pondělí zakázáno rozdělávat oheň v lesích a místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru. Zákaz platí do odvolání výstrahy meteorologů.   

K nejčastějším příčinám požárů se podle hasičů řadí lidská nedbalost a technické závady na strojích a dopravních prostředcích. Mezi typicky letní patří i požáry travních a lesních porostů od táborových ohníčků nebo nedopalků cigaret.

  • Místa se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru:
    a) lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 m od jeho okraje
    b) lesopark, park, zahrada a další porosty umožňující vznik a šíření požáru
    c) sklady sena, slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 m od jejich okraje
    d) plocha zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru
  • V době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru jsou v těchto místech zakázané následující činnosti:
    a) rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (například pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek na volném prostranství)
    b) kouření (s výjimkou elektronických cigaret)
    c) používání pyrotechnických výrobků
    d) používání jiných zdrojů zapálení, například létající přání, lampiony, pochodně
    e) odhazování hořících nebo doutnajících předmětů
    f) jízda parní lokomotivy, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru
    g) spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení 

Vypalování trávy pod pokutou až 25 tisíc

Hasiči proto připomínají, že v lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech, kouření je zcela zakázáno. Vhodné místo pro ohniště by mělo být vzdáleno nejméně 50 metrů od okraje lesa a zejména 100 metrů od stohu. Při rozdělávání ohně je nutné ohniště oddělit třeba kameny, pískem nebo vyhloubením zeminy. Oheň nelze nechat ani chvíli bez dozoru a místo lze opustit až po řádném uhašení. Děti by neměly zůstávat u ohniště bez dozoru dospělého. Zakázáno je také vypalování trávy pod pokutou až 25 000 korun.

Hasiči připomněli, že v posledních dnech hořel například mladý borovicový les na Přeloučsku, šlo o sedmý požár lesa v této oblasti od letošního května. Hasiči zasahovali také u požáru neuhašeného ohniště v lese na Bukové hoře, u Pravčické brány v Národním parku České Švýcarsko nebo u Vyhlídky na Špičáku mezi Stříbrnou a Přebuzí.

Letos v červenci se hasiči potýkají s nadprůměrným počtem požárů. Do 22. července vyjížděli celkem k 1793 požárům, což už je více než za celý loňský červenec (1609). Velký nárůst zaznamenali zejména u požárů v přírodním prostředí, kterých bylo v červenci zatím 1218. Loni za celý červenec vyjížděli k 900 požárům v přírodě, z toho lesních požárů bylo 162. 

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Letošní počasí láme v posledních měsících rekordy. Duben i květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen byl pátý nejteplejší. Dosavadní vývoj červencových teplot a předpověď na následující dny navíc nasvědčují tomu, že i červenec bude teplotně nadprůměrný.

S výjimkou chladnějších výkyvů na začátku měsíce a na začátku druhé červencové dekády se teploty v celostátním průměru udržují jeden až pět stupňů Celsia nad normálem.

Posledních deset červencových dnů bude nejteplejších

Podle meteorologů bude posledních deset červencových dnů z celého měsíce nejteplejších. Maximální teploty se budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia a nastanou i tropické dny a noci.