Babiš se setkal s kandidátkou na ministryni práce Maláčovou. Řešit má prý hlavně zneužívání dávek

Babiš jednal s kandidátkou na ministryni práce Maláčovou (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se sešel s Janou Maláčovou (ČSSD), která se má stát ministryní práce a sociálních věcí poté, co křeslo opustil Petr Krčál (ČSSD) kvůli podezření z opisování. Babiš řekl, že považuje nominaci Maláčové za dobrou a funkci podle něj bez potíží zvládne. Mluvili spolu o penzích a jejich reformě, fondech EU či zaměstnávání, uvedl Babiš. Podle něj by měla řešit hlavně zneužívání sociálních dávek. Maláčová setkání nekomentovala, vyjádřit se chce až po schůzce s prezidentem.

Maláčová na jednání do vládního Hrzánského paláce vešla bočním vchodem a stejně budovu opustila, aby se vyhnula novinářům. ČSSD oznámila, že Maláčová své plány přiblíží až po úterní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Ten ji chce jmenovat do funkce 30. července. 

„Za mě paní Maláčová striktně dodržuje zákon o státní službě, takže s vámi nechce ještě komunikovat,“ zdůvodnil Babiš, proč výsledky hodinové schůzky shrnuje sám. Podle něj byla nominace Maláčové od sociálních demokratů dobrá volba.

„Pracuje na ministerstvu práce ne sice dlouho, určitě je ale znalá problematiky… Předpokládám, že funkci může bez problémů zvládnout,“ uvedl Babiš. Dodal, že probrali důchody, budoucí čerpání financí z EU, zálohové výživné, zaměstnávání lidí bez práce či matek po rodičovské.

Maláčová od června 2015 řídí na ministerstvu odbor rodinné politiky a politiky stárnutí. V ministerském křesle má vystřídat stranického kolegu Petra Krčála, který minulé úterý rezignoval kvůli podezření z opisování v bakalářské práci.

Předchozí ministryně Maláčovou kritizuje

Do Maláčové se minulý týden opřela šéfka resortu z Babišovy první vlády Jaroslava Němcová (ANO). Maláčová se měla podle ní podílet na manipulování s přidělováním dotací. Kontrolovat je měli nikoliv interní zaměstnanci, ale externisté.

„Když za mnou přišli, že tam jsou nesrovnalosti a chyby, tak jsem nechala všechny postupy u všech dotačních titulů na sekci dvě prověřit interním auditem. Ty výsledky byly závažné,“ prohlásila Němcová.

Na tom se podle ní měla podílet i Maláčová. Sociální demokracie se jí však zastala. „Není pravda, že se v auditu objevilo jméno Jany Maláčové. Kdo tvrdí něco jiného, tak lže. Je to podivná hra paní Němcové,“ tvrdí náměstek z ministerstva práce Robin Povšík (ČSSD).

Němcová nechala kvůli zakázkám a projektům bývalého vedení z doby exministryně Michaely Marksové (ČSSD) podat 11 trestních oznámení. Jedno z nich údajně míří i na činnost odboru, který vede Maláčová. Tým Němcové zastavil také několik projektů, zbrzdilo se vyplácení dotací. Němcová provedla i organizační změny, úřad opustila řada lidí. Ministerstvo dosud nemá polovinu odborných náměstků. 

Maláčovou do vlády navrhl šéf ČSSD Jan Hamáček. „Bude potřebovat naše politické krytí, naši politickou podporu. Jak předsedy sociální demokracie, tak ostatních kolegů. Já, pokud si povede tak, jak si vedla doposud, ji rád budu podporovat,“ plánuje předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). 

Sociální dávky i obchod s chudobou

Maláčovou čeká po pondělním setkání s premiérem Babišem také úterní jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Mezi tématy, která budou společně řešit, budou podle očekávání nejen tato obvinění, ale i chystaná důchodová reforma nebo úprava systému sociálních dávek. Mluvit zřejmě budou i o zvyšování platů státních zaměstnanců, o němž Babiš a prezident v sobotu řekli, že není adekvátní.

„Požádal jsem pana prezidenta, aby paní Maláčové zdůraznil věci, které máme řešit v rámci ministerstva práce a sociálních věcí. A to je samozřejmě zneužívání a obchod s chudobou. Tam teče 14 miliard a to je samozřejmě nepřijatelné a je potřeba to řešit,“ řekl Babiš.

Další věcí, na kterou by se podle něj měla Maláčová zaměřit, jsou neziskové organizace v resortu práce a sociálních věcí. „Právě ministerstvo práce a ministerstvo školství mají nejvyšší výdaje a my musíme oddělit sport a kulturu a podívat se na ten zbytek, aby peníze skutečně byly účelně vynaloženy,“ míní Babiš. 

Zeman jmenuje Maláčovou koncem měsíce

Prezident už oznámil, že Maláčovou jmenuje ministryní za týden na zámku v Lánech. „Oceňuji, že vystudovala dvě prestižní zahraniční školy, tady bych položil důraz na to slovo prestižní. Těším se, až se s ní seznámím,“ uvedl dříve prezident. Maláčová má tituly z politologie v Německu a politické ekonomie v Londýně. Výhoda to je i podle premiéra.

Jde už o druhou personální změnu vlády, která zatím neoslavila ani měsíc svého fungování. K oběma změnám došlo kvůli podezření z plagiátorství v akademických pracích.