Hasiči ukončili záchranné práce v sutinách budovy. Nikoho už nenašli

Události: Dvě patra nestabilního domu v centru Prahy zavalila dělníky (zdroj: ČT24)

Hasiči odstranili sutiny ve zřícené budově v Mikulandské ulici v Praze a ukončili záchranné práce. Nikoho dalšího už nenašli. Po dopoledním propadu dvou pater budovy vyprostili tři zraněné dělníky. V podvečer pak spadla část stropní konstrukce i na jednoho z hasičů, zraněn ale není. Místo hasiči předali policistům a odjeli.

Hasiči chtěli večer znovu použít psy, kteří měli označit místa, kde by se ještě mohli nacházet lidé. Nakonec od toho ale ustoupili. „S blížící se nocí se budeme raději snažit rychle sutiny odstranit, protože potom budeme mít problémy s viditelností čidel, které nám hlídají pohyb zdí,“ uvedl velitel zásahu Oldřich Klegr.

Zásah výrazně komplikovalo riziko pádu budovy. Hasiči ji stabilizovali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. Podle velitele zásahu Oldřicha Klegra je ale složité udělat další bezpečnostní opatření, protože by to samo o sobě bylo příliš riskantní: „Bohužel je to už posunuté, obloukové vazby jsou narovnané, takže hrozí, že to spadne kdykoliv,“ uvedl kolem sedmé hodiny večerní.

Hasiči si udělali v místě zásahu dřevěnou stříšku, v samotném centru pracují z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledují přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr. Na místo povolali dva odsávací bagry na odsávání suti.

Dalo se to čekat, říká jeden z dělníků

Tři zachráněné dělníky hasiči vyprostili ještě před polednem, tedy v prvních hodinách zásahu. Stav jednoho z nich byl velmi vážný, záchranáři ho museli uvést do umělého spánku. Stav dalších dvou dělníků je středně těžký.

Vše nasvědčuje tomu, že by pod sutinami mohli být ještě další dělníci, hasiči ale nevědí, kolik jich v budově bylo. „Není tu nikdo, kdo by nám řekl, že v tom místě byl jeden, dva nebo více lidí. Taková je situace vždy,“ podotkl Klegr v průběhu odpoledního zásahu. Podle jednoho z dělníků, který v budově pracoval, se její zřícení dalo očekávat. 

Na místo byli kromě kynologů vysláni psychologové a statik. Záchranná služba aktivovala traumaplán určený pro mimořádné situace s větším počtem raněných, na místo poslala také speciální vůz Atego. Ve 12:40 byl traumaplán ukončen. Na místě zůstává jedna posádka záchranné služby, původně jich tam bylo šest.

Podle Metrostavu, který rekonstrukci budovy provádí, nebyly porušeny žádné předpisy bezpečnosti práce. „Příčinu zřícení nelze předjímat. Pád stropu bude řádně prošetřen,“ sdělil mluvčí Metrostavu Martin Patřičný. Počet lidí na stavbě zatím neuvedl.

Na místo se dostavila primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která vnímá v této věci jako zásadní roli památkářů. „Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu, který nutil projektanty k nějakým možnm i nestandardním postupům,“ uvedla primátorka.

NPÚ ale takový výrok považuje za absurdní a jakoukoliv odpovědnost odmítá. Uvedl, že postupoval vždy standardně a v souladu se zákonem o památkové péči.

Policisté již zahájili vyšetřování. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ oznámil policejní mluvčí Jan Rybanský.

Zřícená část budovy v Mikulandské ulici
Zdroj: Novinky.cz

Kvůli velkému počtu techniky složek integrovaného systému byl pro osobní dopravu zastaven provoz na sousedící Národní třídě. Během dopoledne byl omezen také provoz tramvají. Odpoledne už tramvaje po Národní přestaly jezdit zcela.

V budově, v níž se patra zřítila, bývala základní škola. Po přestavbě se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM).