Čtyřicet nováčků v taláru posílí soudy, které nestíhají. Ministerstvo je posílá do Prahy i do Ústí

Mezi nově jmenovanými soudci převažují ženy (zdroj: ČT24)

Česká justice má čtyřicet nových soudců, které v úterý na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Ministerstvo spravedlnosti zohlednilo přetíženost jednotlivých soudů a nováčky poslalo tam, kde jsou nejvíce potřeba – zejména do Prahy, Ústí nad Labem a Brna. Tam totiž podle statistik trvá civilní řízení nejdéle.

Červený talár žalobce vyměnil za fialový soudcovský například Roman Kafka, který ještě jako státní zástupce figuroval v kauze tzv. metanolové mafie nebo v případu střelby v Uherském Brodě. „Chci poznat hledání spravedlnosti z jiného úhlu. Být arbitrem toho sporu, řídit si to jednání,“ komentoval svou novou pozici.

Justici nyní posílí u Okresního soudu v Kroměříži, odkud pochází. Nejvíce nových soudců ale míří pod Krajský soud v Ústí nad Labem, kde v loňském roce trvalo civilní řízení nejdéle. „Samozřejmě by nám to pomohlo. Pravdou je, že délka občanskoprávního řízení u našich okresních soudů je pořád nejdelší,“ komentoval situaci předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl.

Civilní řízení trvá u ústeckých soudů v průměru 449 dnů. Následují brněnské okresní soudy, třetí nejpomalejší byla loni tato agenda v Praze.

Mezi soudci převažují ženy. U soudů vyšších instancí jich je ale méně než mužů

Mezi nově jmenovanými soudci převažují ženy, kterých je 23. Přestože soudcovský talár jich v Česku obléká více než mužů, mají početní převahu pouze u soudů nižších stupňů.

Zatímco u okresních soudů loni působilo 67 procent žen, u krajských 56 procent, na pražském vrchním soudu 42 procent, na olomouckém 45, u Nejvyššího správního soudu působí 29 procent žen a u Nejvyššího soudu už jen 19 procent. 

Počet žen a mužů v justici
Zdroj: ČT24/Ministerstvo spravedlnosti

Kvůli oddlužovací novele budou podle premiéra potřeba další soudci

Podle ministerstva spravedlnosti je zatím soudců dost. K lednu loňského roku jich nejvíce působilo u pražského městského soudu – celkem 222. Nejmenším je naopak soud českobudějovický s 55 soudci.

V budoucnu ale budou kvůli oddlužovací novele podle předsedy vlády Andreje Babiše potřeba další soudci. „Je důležité se na to připravit, protože o tom budou rozhodovat soudci. To znamená, že v tomhle směru je potřeba pravděpodobně navýšit kapacity soudů,“ řekl.

Výběr soudců je od nového roku jednotný, ale také o dva roky delší. Předsedové krajských soudů varují, že kvůli tomu nebude ke jmenování ke konci roku dostatek zájemců.