Cesta k oddlužení se může otevřít více lidem. Zákon ale ještě chtějí poslanci měnit

Události ČT: Dluhů by se s insolvenční novelou mohlo zbavit víc lidí (zdroj: ČT24)

S novelou insolvenčního zákona může skončit podmínka splacení třiceti procent dluhů při osobním bankrotu. Díky tomu by se dluhů mohlo zbavit víc lidí. Poslanci poslali novelu v tomto týdnu do druhého čtení. Opozice ale ještě slibuje řadu pozměňovacích návrhů. S měkčími podmínkami pro dlužníky pak nesouhlasí Česká asociace věřitelů.

Aby člověk s dluhy nyní mohl projít procesem oddlužení, musí být schopen během pěti let splatit aspoň 30 procent z dluhu. Mnozí tak na toto řešení svých finančních potíží nedosáhnou.

V budoucnu to může být jinak. Vládní novela vstupní 30procentní podmínku ruší. „Je druhou šancí pro lidi, kteří nejsou nikdy schopni zastavit nárůst svých dluhů,“ říká ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO).

Předloha předpokládá, že dlužník bude oddlužen, jestliže za tři roky splatí alespoň polovinu pohledávek věřitelů, nebo za pět let alespoň 30 procent pohledávek, nebo bude po sedm let o splácení pohledávek usilovat – pak může být uspokojení věřitelů nižší než 30 procent. Nutná by byla pravidelná měsíční platba insolvenčnímu správci.

Česká asociace věřitelů ovšem takovéto měkčí podmínky kritizuje. Podle ní jsou nespravedlivé a povedou k větší míře zadlužení. 

Starostové chtějí veřejně prospěšné práce, Okamura nižší úroky

Ze sněmovních stran novelu jednoznačně podpořila také ČSSD a Piráti. Další poslanci nicméně upozornili na to, že chystají změny. „Věříme, že v tom druhém čtení dojde ještě k řadě úprav,“ říká Marek Výborný (KDU-ČSL). Hana Aulická Jírovcová (KSČM) míní, že jich bude hodně. Podotýká, že jakékoli plošné oddlužování je hazard.

Třeba Starostové by oddlužení podmínili veřejně prospěšnými pracemi. S konkrétními podmínkami přišlo i hnutí SPD. „Chtěli bychom, aby se úroky u dluhů a penále stoplo ihned po vynesení soudního rozhodnutí,“ přiblížil předseda SPD Tomio Okamura.

O tom, kde by měla být hranice umožňující oddlužení, chce diskutovat pravicová opozice. „Chceme se bavit o možnosti nastavit hranici mezi 10 a 15 procenty,“ uvedla 1. místopředsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

ODS dokonce chtěla vrátit vládě návrh k dopracování. „Dluhy se mají platit,“ zdůraznil v argumentaci proti vládnímu návrhu Ivan Adamec (ODS). Problém lidí v dluhové pasti podle něj existuje, novela jej chce řešit za cizí peníze.

Legislativa ale nakonec zamířila k posouzení do ústavně právního a sociálního výboru. Lhůtu na projednávání ve výborech si poslanci prodloužili. Novela nicméně neznamená jenom snazší přístup k oddlužení, přináší i nová omezení. Insolvenční soud by mohl žádost zamítnout například v případě, že by dlužník nebyl schopen splácet v plné výši pohledávky věřitelů na výživném.