Po střelbě v restauraci v Uherském Brodě je osm mrtvých

Uherský Brod – K tragické události došlo v restauraci Družba v Uherském Brodě, kde 63letý muž zabil osm lidí, jednu ženu vážně zranil a potom se sám zastřelil. Šlo o místního občana, který mohl být duševně nemocný. Policie se pak dlouho snažila dostat do jeho bytu, útočníkova manželka je nechtěla pustit dovnitř. Vyšetřovatelé proto čekali, zda získají povolení vniknout do bytu bez ženina souhlasu. Kolem jedenácté hodiny večer policie vnikla do domu a žena s nimi vyšla ven. Podle sousedů může být žena také duševně nemocná, v bytě často křičela. Střelba v Uherském Brodě se zařadila mezi nejhorší tragédie v dějinách Česka. Ve středu v 10:00 se bude před restaurací Družba konat pietní akt.

Podle státního zástupce Romana Kafky je ze střelby podezřelý 62letý muž, který nemá kriminální minulost. V restauraci zabil sedm mužů a jednu ženu. Motiv se vyšetřuje, šlo o kombinaci osobních důvodů. „Zůstává do jisté míry záhadou, proč si vybral zrovna tento podnik a vraždil zde lidi, kteří neměli s jeho osobními problémy nic společného,“ dodal Kafka. Vše na místě ukončila až speciální zásahová jednotka, která vnikla do restaurace krátce před půl třetí a ozvaly se ohlušující detonace a střelba.

„Mám zprostředkované informace, že střelcem byl místní občan, který vpadl do restaurace se dvěma palnými zbraněmi a začal kolem sebe bezhlavě střílet. Spekuluje se o tom, že tento člověk nebyl duševně v pořádku,“ uvedl starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Podle svědka, který má nedaleko hospodu, bydlel útočník kousek od restaurace. Podle informací ČT se policie do jeho bytu nemohla dostat, střelcova manželka ji odmítla vpustit dovnitř. Vyšetřovatelé proto čekali, zda získají povolení vniknout do bytu bez ženina souhlasu. Před jedenáctou vypnuli v bloku domů elektřinu a následně vnikli do budovy. Žena pak z domu vyšla v doprovodu policistů a záchranářů. Podle sousedů byli tito lidé problémoví, měla se proti nim i sepisovat petice. Pachatel se nicméně nikdy v minulosti s žádným psychickým onemocněním neléčil.

Dům útočníka z restaurace Družba (hnědý vpravo)
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Všechny oběti jsou ze Zlínského kraje

Televize Prima uvedla, že střelec před činem volal na linku Krimi zpráv, určenou pro diváky této zpravodajské relace. Podle redaktora Krimi zpráv Pavla Lebdušky volal muž ve 12:56 hod.: „Pouze nám oznámil, ať přijede náš štáb do Uherského Brodu. Ptal jsem se, z jakého důvodu. Nechtěl o tom nejprve mluvit, ale nakonec řekl, že má velké problémy se spoustou lidí, že mu spousta lidí ubližuje a už nemá jiné řešení, protože úřady mu nepomůžou a protože má pistoli, má rukojmí a zařídí se po svém,“ popsal Lebduška telefonát. Televize poté kontaktovala policii, která na místo poslala dvě hlídky k prověření situace. Více si můžete přečíst zde.

Podle ministra Milana Chovance (ČSSD), který do města přijel spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým, ale z informací získaných na místě vyplývá, že muž volal do televize možná až ve chvíli, kdy už čin dokončil. Vše se teprve vyšetřuje. „Policejní hlídka, která přišla na místo, byla také pod palbou. Policie konala velmi profesionálně. Uzavřela prostor a znemožnila útočníkovi, aby se se dvěma nabitými pistolemi pohyboval po městě. Nemyslím, že útoku šlo zabránit,“ řekl ministr ČT. Všechny oběti jsou podle něj ze Zlínského kraje. „Postupně je rodinám sdělována tato smutná událost,“ dodal.

Restaurace je umístěna v prvním patře, v přízemí je prodejna koberců. Na obědy do ní chodí mnozí obyvatelé Uherského Brodu. „Sám jsem sem občas zavítal na oběd, je to bezproblémová restaurace v centru města,“ řekl České televizi starosta. V době střelby byl mezi návštěvníky i manžel jeho asistentky Petr Gabriel.

Svědek: Šel jsem nejdřív na záchod, to mi zachránilo život

Gabriel byl v době útoku v restauraci na záchodě. Útočníka zřejmě minul na schodech, když šel dovnitř. „Předbíhal jsem nějakého pána a potom jsem šel na záchod, kde jsem ještě vyřizoval telefon. To mi zachránilo život, protože potom se ozvala střelba. Nejdřív jsem myslel, že někdo něco slaví, pak ale začali lidi vykřikovat. Zamkl jsem se a čekal dvě hodiny, než mě zásahovka osvobodila,“ řekl ČT. Muž, kterého předběhl na schodech, mohl být podle Gabriela střelec: „Myslím, že ano. Časově to odpovídá.“

Podle ministra Chovance byl útočník držitelem zbrojního průkazu. Policie nyní prověřuje, zda osm lidí zabil legálně drženou zbraní. „S takovýmto případem jsme se v historii nesetkali. Soucítíme s pozůstalými,“ řekl po příjezdu na místo policejní prezident Tomáš Tuhý. Podrobnosti zatím policie kvůli vyšetřování zveřejňovat nebude. „Bude to trvat několik hodin, předpokládáme do zítřejšího dne. Teprve potom budeme postupně uvolňovat informace,“ uvedl Tuhý.

Vážně zraněná servírka už je po operaci

Ještě před zásahem policie záchranáři z místa odvezli postřelenou servírku. O jiných zraněných zatím žádné informace nejsou. „Vážně zraněná žena byla se dvěma střelnými poraněními převezena na ARO do nemocnice v Uherském Hradišti. Se záchranáři komunikovala,“ řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Petr Olšan. Podle informací ČT má žena střelné poranění hrudníku a plic, byla už operovaná a její stav je vážný, ale stabilizovaný.

Lidé z Uherského Brodu, který má 17 tisíc obyvatel, jsou podle starosty v šoku: „Nikdo nevěří, že se něco takového mohlo v tak malém městě stát. Vůbec si nedovedu představit, jaké důsledky to bude mít na budoucí život ve městě,“ dodal Kunčar. Na místo před restaurací přicházeli během večera další lidé zapalovat svíčky, mnohdy jsou to přátelé zavražděných.

Město vyhlásí na pomoc pozůstalým sbírku

Odpoledne se za účasti hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka sešlo mimořádně vedení města. Zítra podle Kunčara vyhlásí mimořádnou sbírku na pomoc pozůstalým. Dopoledne se sejde také rada města, která by měla vyčlenit potřebné finanční prostředky. Zastupitelstvo by je mělo definitivně schválit odpoledne. Za oběti sloužili večer mše v Praze i v Uherském Brodě.

Premiér Bohuslav Sobotka je útokem šokovaný. Chovance požádal, aby osobně dohlédl na vyšetřování. Prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího vyslovil rodinám a blízkým obětí hlubokou soustrast.

O střelbě v Uherském Brodě informují i přední média v zahraničí.

Stránky CNN a telefonát s redaktorem ČT
Zdroj: ČT24/cn.com