Soud osvobodil většinu lidí obviněných kvůli nosorožčím rohům

Soud zprostil obžaloby většinu lidí, které žalobci vinili z účasti v gangu obchodujícím s nosorožčími rohy. Odsuzující rozsudek si vyslechl pouze Mao Nguyen Hue, jenž dostal dvouletou podmínku a peněžitý trest šest set tisíc korun za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 6 Zuzana Barochová s tím, že verdikt není pravomocný.

Obžalobě čelilo 16 lidí, přičemž všem z nich hrozilo dva až osm let vězení. Státní zástupce s rozhodnutím soudu nesouhlasí. „Podal odvolání do všech výroků rozsudku,“ sdělila mluvčí. Potrestaný obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se rovněž neodvolá. Soud začal případ rozplétat v lednu roku 2016, rozsudek padl letos v červnu.

Nelegální obchod se podle obžaloby uskutečňoval v letech 2011 až 2013. Organizátoři trestné činnosti tehdy prý sháněli lovce, kteří jezdili do JAR lovit nosorožce tuponosého jižního. Lovcům platili pobyt a další náklady, které obvykle přesahovaly částku jednoho milionu korun, a sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. Rohy nejčastěji putovaly přes letiště v Bratislavě a Praze.

Trestný není vývoz, ale obchod s rohy

Vývoz trofejí z JAR trestný není, trestný je však následný obchod s nosorožčími rohy. Gang podle státního zástupce prodal nebo se pokusil o prodej 24 rohů v celkové hodnotě téměř 96 milionů korun. Samotný obchod prý opět řídili organizátoři, kteří od lovců získali rohy za sto amerických dolarů. Podle žalobce však skutečná cena záležela na váze rohu a pohybovala se zhruba od tří set do pěti set amerických dolarů za kus.

Obžalovaní vinu odmítají. Lovci u soudu tvrdili, že neměli tušení, že by dělali něco nelegálního. Shodně také popřeli, že by za lov dostali zaplaceno. Někteří tvrdili, že ani nevěděli o tom, že by měli na jihoafrické farmě střílet zvířata. Prý si původně měli jen užívat na safari.

Organizátoři podle obžaloby plánovali, že rohy vyvezou z Česka bez potřebných vývozních a dovozních povolení do Vietnamu. Údajně je tam chtěli prodat, jelikož jejich tamější cena několikanásobně převyšuje veškeré náklady na lov. Vietnamská komunita totiž věří, že prášek z nosorožčích rohů léčí rakovinu.