Hamáček převzal zahraničí. Babiš tvrdí, že navrhl Pocheho, Zeman říká, že dostal návrh na oba

Události: Dočasný šéf přebral ministerstvo zahraničí (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) předal vedení české diplomacie Janu Hamáčkovi (ČSSD), který v nové vládě působí jako ministr vnitra. Ve funkci zastupuje Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého prezident Miloš Zeman odmítl ministrem jmenovat. Babiš i Hamáček přitom popřeli informace, že by na Hrad došel jiný seznam, než na kterém byl Poche. Zeman ve čtvrtek večer v televizi Barrandov uvedl, že mu premiér předložil seznam s Pochem i Hamáčkem.

Na ministra zahraničí byl podle Babiše i Hamáčka navržen Miroslav Poche (ČSSD). Prezident Zeman ho však nejmenoval a místo toho pověřil vedením resortu právě Hamáčka. Ani jeden z politiků to nedokázal vysvětlit. Zároveň oba popřeli, že by premiér doručil Hradu jiný návrh než ten, který obsahoval jméno Pocheho.

„Já jsem předal jediný seznam, a to v pondělí. Potvrzení příjmu z Hradu mám v 9:10 ráno. Žádné dva seznamy nebyly. Byl jeden seznam,“ tvrdí Babiš. Na dotaz ČT, proč tedy Zeman místo Pocheho jmenoval Hamáčka, premiér neodpověděl. Podotkl pouze, že doufá, že Hamáček problém vyřeší.

„Také nevím o nějakém druhém seznamu. S panem premiérem jsem jednal mnohokrát a výsledkem jednání byl jeden seznam. Já jsem viděl kopii dopisu, který odešel na Hrad a chci potvrdit, že to bylo tak, jak jsme potom prezentovali,“ uvedl Hamáček.

Zeman v rozhovoru pro televizi Barrandov prohlásil: „Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mně navrhoval dva ministry zahraničí, nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že když ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka.“ Dodal, že vyhověl druhému návrhu.

Na dotaz, proč tedy Zeman Pocheho nejmenoval, ani jeden z politiků neodpověděl. Podle ústavy přitom prezident jmenuje ministry na návrh premiéra a sám zasahovat do návrhů nemůže.

Zeman už dříve řekl, že mu na Pochem vadí jeho názory na migraci a jeho minulost v pražské komunální politice. Poche před letošními prezidentskými volbami podpořil Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

Babiš chce redefinovat exportní politiku

„Řešili jsme otázku pracovních víz a racionalizaci našich zastoupení v zahraničí. Mám tím na mysli rivalitu ministra průmyslu a obchodu a ministerstva zahraničí, kde MPO má CzechTrade a CzechInvest, dále máme CzechTourism, Česká centra, České rozvojové agentury a myslím, že všechny tyto instituce musí spolupracovat. Musíme také nově definovat naši exportní politiku,“ popsal Babiš priority resortu zahraničí.

Jan Hamáček převzal vedení ministerstva zahraničí (zdroj: ČT24)

Jan Hamáček pověřený vedením české diplomacie řekl, že resort přebírá ve stabilním stavu. „Současně se nebudu tvářit, že to je standardní situace. Vím, že to je angažmá dočasné a chci ujistit, že udělám všechno pro to, abychom velmi rychle našli řešení, abych tento resort mohl předat ministrovi zahraničních věcí nominovanému za sociální demokracii,“ podotkl. 

Nejsem vítač ani amatér, říká Poche. Bude politickým tajemníkem

Europoslanec Miroslav Poche by měl formálně začít působit na ministerstvu zahraničních věcí jako politický tajemník za několik dní. Novinářům v Černínském paláci řekl, že své budoucí postavení by přirovnal k pozici šéfa týmu poradců. Hamáček ráno uvedl, že přesná náplň práce bude teprve určena.

Poche zároveň nepovažuje spor s prezidentem ohledně svého nejmenování za ukončenou záležitost. Zemana chce přesvědčit o svých kvalitách. „Já teď budu pracovat pro českou diplomacii, budu se snažit ukázat, že nejsem ani vítač, ani sluníčkář, ani amatér. Všech těch nálepek, které mi pan prezident nebo jeho tiskový mluvčí za poslední dva měsíce dali, bych se rád zbavil, a třeba potom pan prezident změní názor,“ prohlásil Poche.

ČSSD podle něj trvá na jeho nominaci. „Nemám žádné informace o tom, že by sociální demokracie plánovala ustoupit,“ řekl Poche. Zda může dojít i na kompetenční žalobu proti prezidentovi, komentovat nechtěl.

„Já myslím, že se nám podařilo najít řešení, které nijak neomezuje výkon diplomacie, ani postavení ČR v mezinárodním prostoru,“ řekl Poche. Soustředit se chce ve své nové funkci na výsledky summitu evropských lídrů v Bruselu a na přípravu k červencovému summitu Severoatlantické aliance. Členství v EU a NATO ráno označil za klíčové prvky české diplomacie i Hamáček.

S náměstky na ministerstvu už Poche projednával, jak by mohly v zahraničí vypadat oslavy 100. výročí vzniku Československa. Jako svůj další úkol vidí informování veřejnosti o činnosti EU. „Za těch posledních 14 let je to obrovský dluh, který Česká republika vůči Evropské unii má,“ míní. Vnímání EU v Česku lze podle něj zlepšit jen mravenčí prací.

Poche řekl, že se poslaneckého mandátu v Evropském parlamentu nevzdá. Skončí mu příští rok. Podle zákona nemůže být europoslanec ve služebním poměru. Poche uvedl, že funkci na ministerstvu bude zastávat na základě dohody o pracovní činnosti jen za symbolickou odměnu.  

Metnar chce dokončit klíčové zakázky

Zhruba o hodinu později premiér uvedl do čela ministerstva obrany Lubomíra Metnara (za ANO). Ten za své priority ve funkci označil dokončení klíčových obranných zakázek, nábor vojáků či transparentnost nákupů. Chce také postupné navyšování rozpočtu armády.

„Jedna z priorit je navýšení počtu vojáků – mojí ambicí je, aby bylo cca 30 tisíc vojáků z povolání. Chtěl bych podporovat programy na dobrovolné vojenské výcviky a s tím samozřejmě souvisí i navýšení aktivních záloh. Veřejné zakázky musí být transparentní a efektivní a hlavně se musí zrychlit,“ popsal Metnar.

Lubomír Metnar převzal vedení ministerstva obrany (zdroj: ČT24)

Dodal, že mu předchozí ministryně Karla Šlechtová (za ANO) předala seznam jednotlivých kontrolních procesů, trestních oznámení, podnětů a dalších materiálů.

Babiš věří, že Metnar na práci Šlechtové naváže. „Je důležité, aby nový ministr pokračoval v práci, kterou paní ministryně započala. Musíme mít jasno v tom, že ministerstvo nakupuje transparentně a že tam nejsou žádné vlivy různých lobbistických skupin,“ podotkl premiér.

Druhou vládu premiéra Andreje Babiše prezident jmenoval ve středu ráno. Do čela úřadů poté Babiš ještě ve středu uvedl čtyři ministry. Zbylé ministry pak premiér doprovodí do funkcí v pátek.