Ministerské audience: Neodešla jsem s pláčem, glosovala Malá. Krčál brzdil se škrtáním dávek

Události: Nováčci ve vládě se představili prezidentovi (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v Lánech přijímá v pondělí nováčky, kteří míří do chystané druhé vlády Andreje Babiše (ANO). Jako první hovořil s Taťánou Malou, jež by se měla stát ministryní spravedlnosti. Po poledni se setkal také s Martou Nováková, která má zamířit do čela ministerstva průmyslu, ta ale odmítla setkání komentovat. Odpoledne prezident jednal s  kandidáty ČSSD do čela ministerstva práce Petrem Krčálem a do čela resortu kultury Antonínem Staňkem.

Příští šéf ministerstva práce a sociálních věcí Petr Krčál jednal s prezidentem o stabilizaci resortu a politice zaměřené na seniory a rodiny. „Chtěl bych přes prázdniny připravit balíčky, které by se týkaly bydlení, mateřských škol a současného systému dávek,“ plánuje Krčál.

Zaměřit se chce také na zákon o sociálním bydlení. „Sociální dávky dnes řeší několik úřadů, to je potřeba sjednotit. Ale nejprve je nutné vyřešit sociální bydlení, teprve potom redukci dávek. Mou ambicí je připravit to přes prázdniny,“ zdůraznil Krčál.

Hodlá také spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví, protože klienti podle něj často přechází z nemocnic do sociální péče. Věnovat by se tomu měla nová pracovní skupina. Resort by měl podle Krčála rovněž investovat do výstavby domovů například pro pacienty s demencí.

Zeman s Krčálem mluvil také o dobrovolnictví, tedy oblasti, které se kandidát na ministra dlouhodobě věnoval. „Slíbil jsem, že dořeším zákon o dobrovolnictví,“ dodal. 

Krčál: Redukovat sociální dávky budu až po zákonu o sociálním bydlení (zdroj: ČT24)

Ministr se také zavázal, že nebude zasahovat do jedenácti trestních oznámení, které podává končící ministryně Němcová. Plánuje se také zaměřit na spojenou sekci IT a ekonomiky resortu.

Malá: Neodešla jsem s pláčem, s prezidentem jsme se na všem shodli

„Jak vidíte, neodešla jsem ze zámečku s pláčem,“ řekla po jednání s prezidentem kandidátka na ministryni spravedlnosti Taťána Malá.

Malá by měla dostat šanci. Je pracovitá, má tah na branku a dvě vysoké školy.  Zásadní na řízení čehokoliv je, že si najdete ty správné lidi. Ministr nebude řešit komplikované právní úkony. A že prohlásila, že mé stíhání v kauze Čapí hnízdo by se mělo odložit? Ten výrok neodpovídal realitě, každý občas něco řekneme.
Andrej Babiš
designovaný premiér

Debata s Milošem Zemanem podle ní byla věcná. „Řešili jsme odborná témata, debata trvala asi hodinu. Mluvili jsme o potřebě zrychlit soudní řízení nebo jmenovat nové soudce, k tomu by mělo dojít na přelomu července a srpna. Na všem jsme se shodli,“ upřesnila.

Podle ní by rozhodování českých soudů zrychlilo to, kdyby získaly více administrativních pracovníků a asistentů. „Je potřeba pomoci jim vytvořit zázemí, aby mohly pracovat rychleji,“ uvedla Malá. Právě zrychlení práce soudů považuje za jednu ze svých priorit.

S prezidentem se Malá neshodla pouze v tom, jak řešit situaci dlužníků. „Intenzivně jsme debatovali o insolvenčním zákonu. Prezident není zastánce oddlužení,“ uvedla s tím, že ona by ráda zvýšila nezabavitelnou částku dlužníků tak, aby zvýšila motivaci zadlužených vydělávat více peněz. Oba spolu ale souhlasili v tom, že po změnách v této oblasti je společenská poptávka.

Malá také uvedla také, že Miloš Zeman se nezajímal o témata, kvůli nimž ji kritizuje opozice. Tedy o podnikání jejího manžela, který je insolvenčním správcem a má firmu na poskytování mikropůjček, nebo o vzdělání, které získala na Panevropské vysoké škole v Bratislavě a které ji neopravňuje stát se v Česku koncipientkou ani advokátkou. Manželovo podnikání vadí mimo jiné koaličnímu partnerovi ANO sociálním demokratům, vzdělání budoucí ministryně zpochybnila Česká advokátní komora. Prezident už dříve uvedl, že ani jedno nepovažuje za překážku jmenování Malé ministryní.

„Nečekala jsem, že mě opozice bude chválit. Zasloužím si ale, abych dostala šanci pracovat a ukázat, co umím,“ prohlásila Malá s tím, že studium na Slovensku jí nyní umožní porovnávat český a slovenský právní systém.

Malá: Na vzdělání ani manžela se mě prezident neptal (zdroj: ČT24)

K jejím dalším prioritám patří také to, aby ministerstvo při přípravě zákonů spolupracovalo s dotčenými institucemi, tedy se soudci, exekutory nebo vězeňskou službou. Malá chce také pracovat na digitalizaci justice a na novele trestního řádu.

Po poledni přijal Miloš Zeman kandidátku na ministryni průmyslu Martu Novákovou. Ta ale odmítla setkání s prezidentem komentovat a vzkázala, že se o svých vizích a plánech vyjádří až po jmenování. Mezi její priority patří omezení byrokracie pro podnikatele. Posílit chce také oblast služeb a obchod, vytvoří pro ně na ministerstvu vlastní sekci. Zaměří se také na digitalizaci a robotizaci. Rozhodovat bude rovněž o dostavbě Dukovan a Temelína.

Staněk: O českou kulturu je zájem, měli bychom ji více vyvážet

Nominant sociální demokracie do čela ministerstva kultury Antonín Staněk představil Zemanovi svůj plán na vývoz české kultury. „Pokusím se zmapovat stav našich kulturních center v zahraničí a podívám se na zřízení nových center. Česká kultura je v zahraniční hodně žádaná,“ zavázal se Staněk.

Prezidenta podle něj zajímaly investice vlády do památek, které vlastní stát nebo regiony. „Bude to cesta podpory dotačních titulů a toho, aby byly památky v centru pozornosti,“ řekl příští ministr kultury.

Staněk: Vyvážet českou kulturu a zvyšovat platy v galeriích (zdroj: ČT24)

Jeho třetím tématem je zvyšování platů zaměstnancům v muzeích a galeriicích. „Jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří pracují srdcem, ale jejich platy jsou hluboce pod celostátním průměrem,“ upozornil Staněk.

Jediným sociálně demokratickým kandidátem na ministra, který k prezidentovi na konzultace nezamíří, je Miroslav Toman. A to ze dvou důvodů: k Miloši Zemanovi má blízko, je jeho poradcem a v roce 2013 kandidoval do sněmovny za SPOZ. Navíc má se zemědělstvím, které by měl spravovat, zkušenosti. Od roku 2002 do roku 2006 byl náměstkem ministra a v roce 2013 řídil resort v Rusnokově úřednické vládě. V současnosti stojí v čele Potravinářské komory.

Kromě něj se k prezidentovi nevydají ani současní ministři v demisi, kteří budou v úřadech pokračovat. A nesetká se s ním ani Lubomír Metnar, který vnitro vymění za obranu.

Komunistům některá jména vadí, o podpoře vlády se rozhodnou v sobotu

Oficiální seznam ministrů doručil designovaný premiér na Hrad po deváté hodině. Podle něj by prezident mohl vládu jmenovat ve středu v 9 hodin ráno. „Jsou tam ještě nějaké podmínky, ale zatím platí středa ráno,“ řekl.

Ještě ve středu dopoledne by mohla vláda poprvé zasednout. „Musí udělat některá rozhodnutí a požádat sněmovnu o program schůze na 11. července, kdy požádá o důvěru,“ plánuje Babiš. Hned poté uvede premiér nové ministry do úřadu.

Babiš: Malá si zaslouží šanci. Se jmenováním vlády počítám ve středu (zdroj: ČT24)

V úterý se designovaný premiér sejde s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Právě KSČM by totiž kabinet měla tolerovat. Jestli tomu tak bude, ale strana rozhodne až v sobotu.

Filip pro ČT řekl, že se mu nelíbí, že jsou komunisté stavěni před hotovou věc a jména kandidátů na ministry s nimi Babiš nekonzultoval. Překvapení jsou třeba kvůli budoucí šéfce resortu průmyslu Novákové. „Je to zástupkyně spíše služeb a obchodu než toho, co se od resortu v příštích letech čeká,“ řekl Filip s odkazem na rozhodování o dostavbě Temelína a Dukovan.

Výhrady mají komunisté rovněž vůči Malé. „Nezpochybňuji její právnickou erudici a nemyslím si ani, že by byla ve střetu zájmů. Je ale otázka, nakolik je správné, že ANO povede resort spravedlnosti, když mohou být pochybnosti o tom, jaký bude dozor nad vyšetřováním Čapího hnízda,“ uvedl předseda komunistů. Vadí mu také to, že o její nominaci komunisté nevěděli dopředu a o svých výhradách vůči ní chce s Babišem ještě mluvit.

Filip: Poche není důvěryhodný, doufám, že jmenován nakonec nebude (zdroj: ČT24)

KSČM navíc nesouhlasí s kandidátem na šéfa diplomacie Miroslavem Pochem. „Nemáme důvěru, že bude schopen naplnit mandát ministra zahraničních věcí. Věřím, že dojde k realizaci dohody, že prezident jmenuje do dvojrole Jana Hamáčka,“ uvedl Filip.

V takovém případě by Hamáček vedl dočasně resort vnitra i zahraničí. Poche by se pak mohl stát jeho náměstkem, poradcem či šéfporadcem. „Já počítám s tím, že Miroslav Poche bude na resortu fungovat tak, aby ta jeho vize, kterou vypracoval a představil, vešla v život,“ řekl k tomu Hamáček. „Beru na vědomí, že premiér splnil naši dohodu a podmínky koaliční smlouvy a pět nominantů sociální demokracie prezidentovi navrhl,“ doplnil.

Prezident Pocheho označil za „amatéra“ a „sluníčkáře“, mluvil také o podezření z korupce. Coby náměstek by mu ale nevadil.

Poche na jmenování nepřijde

„Ten problém se za nějaký čas vyřeší,“ komentoval Babiš paradox, že Pocheho sice na ministra v pondělí oficiálně navrhl, zároveň ho ale prezident může kvůli svým výhradám nejmenovat a resort by pak vedl předseda sociálních demokratů.

 Poche se tak ve středu jmenování vlády nezúčastní. Bude čekat v Černínském paláci, až se dostaví Hamáček, který bude vedením diplomacie zřejmě pověřen.

Babiš odnesl na Hrad jména svých ministrů. Poche tam je (zdroj: ČT24)

„Na Hradě bych byl pouze v případě, že bych byl pozván, což nyní neočekávám. Budu čekat na ministerstvu zahraničních věcí, až přijede poveřený ministr vnitra a předají si funkci se současným ministrem,“ plánuje Poche.

Variantu, že by mohl nakonec resort vést, ještě Poche neopustil. „Ve chvíli, kdy dojde k tomu, že se to musí vyřešit, ať už vzhledem k tomu, jaké má ministerstvo kompetence a jaká je nutnost výkonu funkce, tak bude třeba udělat nějaký kompromis. Neočekávám, že by sociální demokracie podlehla prezidentovu tlaku a změnila svoji nominaci,“ doufá sociálnědemokratický europoslanec. Hamáček počítá s tím, že resort povede několik týdnů či měsíců.

„Prezident mě neinformoval o tom, že nikdy,“ řekl Poche v Událostech, komentářích na otázku, zda od prezidenta Zemana slyšel, že ho hlava státu nikdy nejmenuje ministrem zahraničních věcí. „Také mě informoval o tom, že twitterový účet pana Ovčáčka je jeho soukromou záležitostí a že on za oficiální informace považuje ty, které pan Ovčáček sděluje prostřednictvím facebookového účtu,“ dodal. Právě na Twitteru Ovčáček napsal, že Poche nemůže být ministrem zahraničí.

Poche v Událostech, komentářích: Neslyšel jsem od prezidenta, že mě nikdy nejmenuje (zdroj: ČT24)

„Ministerstvo zahraničních věcí má kvalitní náměstky, resort funguje dobře. Je to na přechodné období,“ dodal Babiš.

  • – ministr obrany – dosavadní ministr vnitra Lubomír Metnar
  •  – ministryně spravedlnosti – Taťána Malá
  • – ministryně průmyslu a obchodu – Marta Nováková
  • – ministr životního prostředí – Richard Brabec
  • – ministryně financí – Alena Schillerová
  • – ministryně pro místní rozvoj – Klára Dostálová
  • – ministr zdravotnictví – Adam Vojtěch
  • – ministr školství – Robert Plaga
  • – ministr dopravy – Dan Ťok
  • – ministr vnitra – Jan Hamáček
  • – ministr zemědělství – Miroslav Toman
  • – ministr kultury – Antonín Staněk
  • – ministr práce – Petr Krčál
  • – ministr zahraničí – Miroslav Poche