Babiš odmítl návrh rozpočtu EU. Pro Česko je podle něj naprosto nepřijatelný

Návrh rozpočtu Evropské unie na roky 2021 až 2027 je pro českou vládu nepřijatelný. Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl v Pardubicích. Vadí mu, že velká část peněz je směřovaná do sociální oblasti, Česko ale podle něj potřebuje dostat peníze do investic. Analytici se proto shodují, že pro země EU by bylo prospěšnější, pokud by mohly s penězi z rozpočtu Unie volněji nakládat. Vyjádření Babiše ale zároveň považují za příliš ostré.

Evropa podle Babiše Česku nadiktovala na léta 2014 až 2020 programy, kde je velká část peněz vyčleněna na sociální oblast, ale ty se nedaří vyčerpat.

„Návrh evropského rozpočtu je pro nás naprosto nepřijatelný. V tom, že se Brusel znovu snaží prosazovat tyto představy, a my potřebujeme dostat peníze do investic. Proto mapujeme investiční potřeby a chceme vyjednávat na další období 2021 a dál, aby se peníze skutečně našly, aby se to neztratilo na nějakých rekvalifikacích, školeních a tak dále,“ řekl Babiš.

Babiš chce peníze na investice ve zdravotnictví a školství

Například ministerstvo práce a sociálních věcí má v současném programovém období vyčleněno z evropských fondů 58 miliard korun. Podle Babiše by ale peníze byly spíše potřeba na investice ve zdravotnictví a školství.

„Budeme se snažit peníze v rámci programů ministerstva práce a ministerstva školství dostat z českého rozpočtu, ale ty evropské by měly jít do investic, aby byly hmatatelné, abychom viděli, kde jsou,“ uvedl Babiš.

Na větší příliv investic apeloval i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Zdůraznil, že v regionu je třeba dokončit obchvat Chrudimi, postavit obchvaty Svitav, Pardubic, Vysokého Mýta a Litomyšle.

„Podstatné je také systémové řešení obnovy financování nemovitého majetku ve zdravotnictví. Úhradové mechanismy řeší obnovu technologií, mzdy a platy, ale bohužel ne obnovu areálů okresních a krajských nemocnic,“ dodal.

Analytici: přerozdělování peněz formou dotací není ideální

Přerozdělování evropských peněz formou dotací není podle analytiků ideální, navíc když jde o čerpání na řadu let dopředu. Evropské unii i jejím členským zemím by proto podle nich přineslo více užitku, pokud by země mohly s penězi z rozpočtu EU volněji nakládat. 

„ČR a ostatně i další členské země EU by jednak měly mít vyšší míru volnosti v nakládání s evropskými penězi a jednak by měl samotný rozpočet EU více reflektovat priority zemí, jako je právě ČR, jejichž národohospodářská struktura a potřeby jsou mnohdy dosti odlišné těch v zemích typu Francie, Itálie nebo i Německa,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Lepší přerozdělování peněz by podle něj výrazněji přispělo k ekonomickému růstu jednotlivých zemí i celé EU.

„Přerozdělování peněz formou dotací je v principu nedokonalým nástrojem a toto platí dvojnásobně, pokud jde o peníze, které se mají čerpat po dobu řady let,“ myslí si i hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. Za důležité ale považuje, že Babiš nezpochybnil celkový objem peněz, které má Česko dostat. „Mám ovšem pochybnost, zda je nejlepší vyjednávací taktikou vůči partnerům v EU označovat současný návrh rozpočtu ultimativně jako nepřijatelný,“ dodal.  

Česko dostane méně peněz

Nová podoba výpočtů spolu se solidním ekonomickým výkonem a nízkou nezaměstnaností mají navíc za následek, že státy jako Česko, Polsko či Maďarsko získají v příštím finančním rámci na období 2021–2027 méně peněz. Při započtení inflace by měl český podíl dosáhnout 20,1 miliardy eur (přes 512 miliard korun). Podle webu Strukturální fondy bylo ve stávajícím finančním období 2014–2020 pro ČR vyčleněno bezmála 24 miliard eur.

Komise chce v rozpočtu na roky 2021 až 2027 omezit peníze na společnou zemědělskou politiku asi o pět procent a zhruba o sedm procent na politiku soudržnosti, tedy na fondy, ze kterých čerpá Česká republika i další méně rozvinuté země ze střední a východní části Unie. Naopak posílit chce financování priorit, jako je lepší správa a obrana hranic nebo také investice do výzkumu a inovací, vzdělávání či digitální ekonomiky.

Pro české zemědělství by mělo být v letech 2021 až 2027 z rozpočtu Unie k dispozici 7,7 miliardy eur (zhruba 199 miliard korun). V nynějším období by podle údajů českého ministerstva zemědělství z roku 2013 mělo mít české zemědělství možnost získat na dotacích z EU až 8,2 miliardy eur. Podle červnové zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu většinu z miliard na rozvoj zemědělství z Programu rozvoje venkova stát rozdává velkým firmám