Pražské kanalizace budou hledat kešky. Nejprve je zmapují, pak zakážou

Události: Na tragédii V tunelu Motolského potoka reaguje Praha i keškaři (zdroj: ČT24)

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) plánují prohledat stoky a zničit kešky, které se tam případně vyskytují. České televizi to řekl jejich mluvčí Tomáš Mrázek. Nejprve PVK osloví komunitu keškařů a poradí se s ní, kde kešky hledat. Zatím proto není jasné, kdy s průzkumem začnou. „Čekáme na lidi z komunity, pak budeme postupovat dál,“ uvedl Mrázek. PVK spravuje na tisíc kilometrů stok. Že chce své území prohledat a najít nebezpečné kešky, už dříve oznámila Praha 5. Začít by chtěla do konce týdne.

V sobotu odpoledne zastihla prudká bouře s lijákem čtveřici mladých hledačů kešek v podzemní části Motolského potoka v Praze. Dva z nich se zachránili a utrpěli lehká poranění, dva byli pohřešováni – mladou ženu našli týž den večer utonulou pod Jiráskovým mostem, po nezvěstném muži zatím policisté bezúspěšně pátrají. 

Stoky budou zkoumat zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací z oddělení Průzkumu stokové sítě. Mluvčí Mrázek zatím neví, kdy by mohli přímo s prací v terénu začít. Kolik kešek by ve stokách mohlo být, podle něj není jasné. Pokud by ale na nějakou narazili, zničí ji. „Určitě upozorníme lidi, že by tam chodit neměli, a kešky zlikvidujeme,“ uvádí Mrázek. Podle mluvčího nemají keše v kanalizaci co dělat. Ani lidé tam nesmějí.

Keškaři: Keše v kanalizacích nikdy nebyly povoleny

Zatím budou PVK situaci řešit samy, bez pomoci policie. Pokud nějakou kešku objeví, nemohou jejího tvůrce pokutovat. Podle Mrázka ale možná do budoucna zváží trestní oznámení.

V kanalizaci kešky být nemůžou ani podle samotných keškařů. „V kanalizační síti nikdy nebyly kešky povoleny, nicméně je potřeba rozlišovat mezi splaškovou kanalizací a zaklenutým vodním tokem, jako třeba v motolském případě,“ vysvětluje bývalý reviewer – kontrolor keší Stanislav Šesták.

Podobně jako PVK chce zakročit Praha 5. Má už i přesnější plán, do konce týdne by ráda začala s kontrolou kešek po celé městské části. Cílem je najít všechna nebezpečná místa. „Chceme zabránit dalším případům a varovat hráče,“ říká mluvčí městské části Jakub Večerka. Zatím se podle něj vše řeší jen administrativně a hledá se externí firma.

Policie zatím nechystá žádná konkrétní bezpečnostní opatření. „Provozovatelé geocachingu by sami měli především jednat tak, aby předešli jakémukoliv úrazu a mohli bezpečně tento koníček provozovat,“ uzavírá tisková mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová. 

Keška z Motolského potoka je uzamčená. Pro lovce je tedy bezcenná

I kdyby teď hráči našli kešku v tunelu Motolského potoka, je pro ně bezcenná. Světová organizace Geocaching HQ se sídlem v USA ji „uzamknula“. To znamená, že si ji lidé už nemohou zapsat.

„Když si ji nezapíšete na server geocaching.com, jako byste ji neměl,“ řekl k tomu Karel Kilián z Klubu přátel geocachingu. Kešku už v sobotu pozastavil její kontrolor. Hráči tak dostali signál, aby ji nelovili. Tohle je další krok a podle odborníka je velice neobvyklý.

„Nechci se mýlit, ale za sedm let, co dělám geocaching, vidím vůbec poprvé, že by přímo vedení GC takto zamklo keš,“ říká Kilián s tím, že jde o hodně nestandardní postup. Zda kešku definitivně zruší, se zatím neví.

Jde o jednu ze dvou kešek z tunelu Motolského potoka. Právě za touhle nejspíš čtveřice v sobotu do stoky mířila. „Ono je v podstatě jedno, zda šli na tuto, nebo na tu s názvem Měsíční štola. Obě jsou v komplexu Motolského potoka,“ dodává Kilián.

Druhá keška je prozatím pozastavená. „Dohledat se dá, má ale jinou, zašedlou ikonku, což je signál, že je keš pozastavena a neměla by se lovit,“ uzavírá Kilián.