Babiš jednal s Hamáčkem o koalici, referendu v ČSSD i kandidátech na ministry

Události: Babiš jednal s Hamáčkem o vládě (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš a Jan Hamáček spolu znovu jednali o chystané vládní spolupráci, vnitrostranickém referendu v ČSSD i o některých kandidátech na ministry. Jasno totiž stále není například o budoucím ministrovi spravedlnosti, prezident zase odmítá kandidáta na šéfa diplomacie Miroslava Pocheho. Šéfové obou stran se ale dohodli, že si do kandidátů nebudou vzájemně mluvit.

Předsedové ANO a ČSSD se sešli ještě předtím, než bude jisté, jestli se stanou koaličními partnery. „Já myslím, že to vyjde,“ věří v koalici Babiš. Hamáček je opatrnější, čeká totiž na výsledek vnitrostranického referenda, které skončí za týden. „Jak to dopadne, to je otevřené,“ říká.

Spekuluje se, že cílem je teď obrousit hrany v nominacích na ministry – mluví se především o Miroslavu Pochem. Prezident hrozí, že tohoto europoslance za ČSSD ministrem zahraničí nejmenuje. Podle něj totiž Poche vystupoval příliš ve prospěch migračních kvót.

„Velmi mě potěšilo, že nedávno i pan premiér Babiš se prohlásil dokonce za evropského lídra protimigrační politiky. No a mít ve vládě jako ministra zahraničí sluníčkáře by bylo popřením našich prohlášení i programového prohlášení vlády,“ řekl již dříve Zeman.

„Já jsem si svými znalostmi a zkušenostmi poměrně jistý a jenom čekám, až budu moci panu prezidentovi vysvětlit rozdílné pohledy, které podle mého pohledu nejsou nějak závažné,“ vzkázal Poche.

Hamáček: Poche naším kandidátem zůstává

Předseda ČSSD však upozorňuje, že na nominaci Pocheho jeho strana trvá. „Sociální demokracie usnesením předsednictva schválila pět kandidátů na pět resortů, a to usnesení stále platí. S předsedou Babišem jsme se dohodli na tom, že si vzájemně nebudeme kádrovat kandidáty na ministry a zatím naše dohoda platí,“ uvedl Hamáček.

Babiš do sporu o Pocheho zatím příliš zasahovat nechce. „To je problém, který musí vyřešit pan Hamáček. Naše vláda chce mít korektní vztahy s panem prezidentem a v zahraniční politice bychom měli mít stejné vize. A myslím, že s prezidentem je máme,“ poznamenal. Vláda, která je tvůrcem zahraniční politiky, podle něj musí fungovat s prezidentem, který zemi podle ústavy reprezentuje navenek.

Schůzku Andreje Babiše a Jana Hamáčka okomentoval politolog Jan Kubáček (zdroj: ČT24)

„Ke kandidátům jsem se nevyjadřoval, pana Pocheho neznám, takže jsem kandidáty nekomentoval a nechci na tom nic měnit až do momentu referenda, kdy už budeme muset si sednout za stůl a obsazení vlády dořešit,“ řekl designovaný premiér. 

„Počkejme na referendum, určitě to bude mít nějaký vývoj,“ odpověděl na dotaz, zda si dovede představit, že ponese Pocheho nominaci na Hrad.

Výsledek referenda zřejmě bude závazný

Sociální demokraté budou v referendu hlasovat ještě týden. Obvykle se v jednotlivých městech účastní kolem 60 procent straníků, jejich rozhodnutí o vstupu do vlády tak pravděpodobně bude závazné.

Kvůli výhradám prezidenta ale někteří členové uvažují i o tom, jestli by po vyhlášení výsledků případně mohli měnit jména kandidátů na ministry – v názoru se neshodují. „Teoreticky to možné je, ale nevidím k tomu důvod,“ napsal ČT Hamáček.

„Teprve až uvidíme, že sociální demokraté dali vládní spolupráci zelenou, tak přijde na řadu ten opravdu finální návrh,“ tvrdí místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřina Valachová. 

Naopak místopředseda strany Martin Netolický dodatečné změny odmítá. „Předpokládám, že jména chtěli (straníci) vědět právě i kvůli tomu, aby se mohli nějak rozhodnout. Proto si myslím, že by k nějakým změnám docházet nemělo.“ 

ANO by mělo zveřejnit jména, míní šéf ČSSD

Předseda ČSSD také znovu zopakoval, že by Babiš měl co nejdříve zveřejnit jména kandidátů na ministry za ANO. „Zajímalo by mě, jak pokročilo hnutí ANO v přípravě případné spolupráce. My jsme jasně řekli, kdo jsou naši kandidáti, u ANO to ještě úplně jasné není.“

„Jsem přesvědčen, že u některých resortů pan premiér stále jasno nemá, takže asi hledá ty nejlepší kandidáty. Ale určitě by asi v zájmu všech bylo, abychom co nejdříve věděli, kdo jsou ti možní kandidáti za ANO,“ řekl Hamáček.

Kandidáti na ministry za ČSSD
Zdroj: ČT24

Andrej Babiš to však opakovaně odmítl. Kandidáty za ANO prý zveřejní až po skončení referenda v ČSSD, tedy po 15. červnu. Kompletní seznam všech navrhovaných ministrů chce prezidentovi oznámit na schůzce, o kterou požádal na příští víkend.

Malá, Tejc, Mlsna, nebo někdo jiný?

ANO o obsazení některých postů stále nemá zcela jasno. Hledá třeba možného šéfa resortu spravedlnosti. Vážnými kandidáty jsou podle informací ČT Jeroným Tejc a Taťána Malá. Mluví se také o Petru Mlsnovi. 

„Mám dva kandidáty, samozřejmě o tom přemýšlím, diskutuju s nimi. Žádám je, aby předložili nějakou strategii,“ sdělil Babiš ve středu v ČT. Zda jde například o Jeronýma Tejce, který po dvaceti letech působení v ČSSD loni na podzim ze strany odešel, odmítl komentovat. „Já se k osobám nebudu vyjadřovat,“ uvedl.

Možní kandidáti na ministra spravedlnosti
Zdroj: ČT24

„Vzhledem k tomu, že jsem žádnou nabídku nedostal, tak nemá smysl, abych spekuloval,“ reagoval v SMS pro ČT Jeroným Tejc, který je nyní náměstkem ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

„Nebudu to komentovat. Já si myslím, že to je věcí pana premiéra a není na místě, abych to komentovala,“ řekla Taťána Malá (ANO), která je nyní místopředsedkyní ústavněprávního výboru sněmovny.

Jestli vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů nakonec vznikne, bude jasné na konci příštího týdne. To už bude známý jak verdikt sociálnědemokratického referenda, tak i užšího vedení komunistů. Příští víkend chce Babiš jména kandidátů na ministry představit prezidentovi, o důvěru by podle něj nová vláda mohla požádat sněmovnu 11. července.