Ministr Plaga představí novou podobu maturit. Ve hře jsou dvě úrovně z matematiky

Ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) plánuje do podzimu vypracovat návrh změn v maturitách. Od jara 2020 by tak mohly být zavedeny třeba dvě úrovně maturity z matematiky, uvedl v Otázkách Václava Moravce. Plaga dále uvedl, že bude žádat, aby rozpočet zahrnul závazek na zvýšení platů ve školství i pro rok 2020 až 2021. Chce také více peněz pro vysoké školy a nepedagogické pracovníky ve školství.

Ministr Plaga by například rád změnil ustanovení o maturitě z matematiky, která má být od roku 2020 povinná pro gymnázia a lycea a o rok později pro všechny ostatní. Jedna úroveň zkoušky podle něj nemůže vyhovovat všem.

„Shodneme se na tom, jako na vstupní tezi do těch jednání, která teď k maturitě budou velmi intenzivní, že ta jedna společná laťka pro všechny studenty rozhodně nestačí a nevyhovuje,“ uvedl Plaga v ČT.

„Buď bude (úroveň maturit) příliš nízko, pak studenti budou mít maturitu, ale ta nebude vyhovovat požadavkům na další vzdělání, anebo bude příliš vysoko, ale pak budeme mít spoustu problémů se studenty s neukončeným vzděláním,“ doplnil Plaga.

Otázky Václava Moravce o situaci českého školství (zdroj: ČT24)

„Řešení může být rozdělení na matematiku a matematiku plus nebo mistrovskou zkoušku a matematiku maturitní,“ navrhl Plaga. Sám by se přikláněl k zavedení dvou úrovní maturity z matematiky, která by jinak podle něj měla zůstat povinná.

Ministr v České televizi také zopakoval, že by se podle něj písemné práce z češtiny nemusely opravovat centrálně. Již v úterý uvedl, že by považoval za rozumné stažení maturit jen na didaktické testy.

Současné nastavení maturit kritizuje řada učitelů i dalších odborníků na vzdělávání. Poukazují na to, že přibývá maturantů, kteří u zkoušek neuspějí. Podle dalšího hosta Otázek Václava Moravce, senátora Jiřího Růžičky, který je zároveň ředitelem gymnázia Jana Keplera v Praze, je proto třeba jednat také o tom, zda je maturita potřebná na všech typech škol. Domnívá se, že na učilištích by byla vhodnější mistrovská zkouška.

U maturity z češtiny i matematiky uspělo letos méně studentů než loni. Didaktický test z češtiny nezvládlo letos 10,4 procenta maturantů, tedy o 0,7 procentního bodu víc než loni. Z matematiky propadlo dokonce 22,3 procenta maturantů, což je o 0,6 procentního bodu víc než loni.  

Neoblíbenost matematiky u maturantů ukazuje i to, že skoro čtvrtina z těch, kteří maturitní zkoušku skládali, nakonec dostala čtyřku. Skoro polovina všech maturantů z matematiky tak dostala čtyřku nebo pětku. 

Plaga tento týden oznámil, že chce diskutovat o podobě maturit a o nastavení jejich otázek a odpovědí. Řekl to poté, co se kvůli chybám v letošních přijímacích i maturitních testech rozhodl odvolat z funkce ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jiřího Zíku.

„Na podzim bych chtěl mít jasno o podobě (maturit) a pak by to šlo do legislativního procesu,“ uvedl ministr Plaga v Otázkách. Konečná podoba návrhu by podle ministra měla vycházet z výsledků odborné diskuse. Pokud by změny schválila Poslanecká sněmovna, mohly by se týkat maturantů, kteří půjdou ke zkoušce na jaře 2020.

Plaga bude žádat závazek na zvýšení platů v dalších letech

Ministr školství v Otázkách Václava Moravce dále uvedl, že bude při dalších jednáních o státním rozpočtu žádat, aby dokument obsahoval i závazek dostatečného zvýšení částky na platy ve školství pro rok 2020 až 2021. Navíc by rád získal více peněz pro vysoké školy.

Ministr bude usilovat také o více prostředků pro nepedagogické pracovníky ve školství. Na to, aby se jejich platy dorovnaly, by bylo podle něj potřeba jednotek miliard korun.

„Jsem spokojen s rozpočtem na rok 2019 a chci, i když to není obvyklá praxe ministerstva financí, aby se objevily závazky vedoucí k (navýšení platů učitelů na) 45 tisíc korun v roce 2020 až 2021 ve střednědobém výhledu,“ konstatoval. V příštím roce rozpočet počítá s navýšením o 13,5 miliardy korun, které půjdou na platy. Plaga to vítá, ale musí podle něj být i záruka, že bude dostatek peněz i na rok 2020 a 2021.

Na slibovaný růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků by podle návrhu rozpočtu, který byl zveřejněn v pátek, mělo jít o 16,4 miliardy korun víc než letos. Návrh ale nenaplňuje například požadavky vysokých škol, které usilují o tři miliardy korun navíc proti letošku. Ministerstvo financí pro ně počítá s navýšením o 1,8 miliardy korun. Plaga počítá s tím, že bude žádat zvýšení ve druhém kole jednání o rozpočtu.