Přicházejí další bouřky. Na Moravě, ve Slezsku a severovýchodě Čech mohou zvednout hladiny toků

Toky v severovýchodní části země se v neděli a v noci na pondělí mohou po vydatných deštích dostat na povodňové stavy. Místy se bouřky objeví také v pondělí. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Již dříve meteorologové varovali, že na východě a severovýchodě republiky od nedělních 11:00 do 22:00 hrozí silné bouřky s kroupami.

V neděli doplnili, že po vydatných deštích mohou výrazně stoupnout hladiny menších toků v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Hladiny se zřejmě dostanou na první stupeň povodňové aktivity ze tří, tedy bdělost, a ojediněle až na druhý stupeň, povodňovou pohotovost.

„Hladiny vodních toků v povodí Bečvy mohou stoupat. V povodí horní Moravy a u levostranných přítoků Odry očekáváme převážně setrvalé stavy nebo mírné kolísání hladin,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Varování před vzedmutím hladin trvá do pondělních 06:00.

Silné bouřky s kroupami se objeví v části republiky i v pondělí. Výstraha před bouřkami platí v pondělí od 08:00 do 21:00 pro Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj a také pro Semilsko v Libereckém kraji a Vsetínsko ve Zlínském kraji.

Moravskoslezský kraj měl problémy už v noci na neděli

Déšť doprovázený v noci a v neděli ráno silnými bouřkami zvedl v Moravskoslezském kraji hladiny několika řek. Na čtyřech místech platil dopoledne první stupeň povodňové aktivity, tedy stav bělosti, odpoledne už nebyl nikde. Hasiči čerpali hlavně vodu ze sklepů, uklízeli bahno, nejčastěji na Karvinsku a Frýdecko-Místecku.

„Celkem od půlnoci evidujeme 104 zásahů spojených s čerpáním vody. Nejvíce, 52, jich bylo na Karvinsku. Na Frýdecko-Místecku jsme vyjížděli pětadvacetkrát. V drtivé většině případů se jednalo o čerpání vody ze zatopených domů, sklepů a komunikací, hasiči rovněž občas tlakovou vodou protlačili propustky u silnic, aby mohla voda samovolně odtékat,“ uvedl v neděli odpoledne mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Problémy začaly kolem páté hodiny ráno, kdy hasiči vyjeli do Větřkovic na Opavsku, kde voda zaplavila zahrady a silnice. Už podruhé tady bláto z polí zaplavilo sportovní areál v centru obce. „V sobotu večer jej kompletně uklidili místní občané, podruhé dnes si už na pomoc přivolali hasiče,“ dodal Kozák.

Hasiči pomohli především opláchnout nánosy bahna z dlážděné povrchy a také postavili hráz z pytlů s pískem. Využita byla preventivně vzhledem k očekávání dalšího deště. Hráz z pytlů s pískem hasiči stavěli i na jiných místech kraje, například v Chotěbuzi.

Silné bouřky a přívalové deště vytopily moravskoslezské silnice, sklepy a zahrady (zdroj: ČT24)

První stupeň povodňové aktivity platil dopoledne na čtyřech místech. Na Olešné v Palkovicích na Frýdecko-Místecku, Stonávce v Hradišti na Karvinsku a na řece Lubině v Petřvaldu a Vlčovicích na Novojičínsku. Dopoledne řeky kulminovaly a začaly klesat. Odpoledne už v kraji nebyl stav bělosti vyhlášen nikde.